Těžební firma dodá tantal tchajwanskému investorovi, kontraktu pomohla Vystrčilova mise

Společnost Overax Technologies se na Tchaj-wanu domluvila na dodávkách tantalu pro jednoho z největších výrobců pasivních tantalových součástek. Ročně mu prodá tento kov až za 350 milionů korun. ČTK to řekl ředitel společnosti Richard Ficek. Desetiletou smlouvu by s firmou, která patří jednomu z nejbohatších Tchajwanců, chtěl uzavřít v nejbližší době. Jméno partnera do té doby nechce uvádět.

Kontraktu podle něj výrazně pomohl předseda Senátu Miloš Vystrčil, který se během své návštěvy Tchaj-wanu s majitelem firmy sešel.

Těžební a technologická společnost Overax Technologies těží tantal v africké Sieře Leone. Tantal je velmi vzácný tvrdý kov, který se mimo jiné používá v elektrotechnickém průmyslu na výrobu tantalových kondenzátorů. Overax Technologies rudu prodává americké firmě. Už před koronavirovou krizí se snažil oslovit dalšího amerického výrobce, rizika dodávek pouze pro jednoho partnera podle Ficka ještě zvýraznila pandemie koronaviru. "Bojovali jsme o kontakt dva roky, ale jako malá firma neúspěšně," poznamenal Ficek.

V době, kdy Vystrčil oznámil svou cestu na Tchaj-wan, oslovenou americkou společnost koupil tchajwanský investor. Ficek se proto přihlásil do senátní delegace na Tchaj-wan jako podnikatelský doprovod pod podmínkou, že bude mít možnost s tímto tchajwanským investorem jednat, což se podařilo. "Vlastní ji šestý nejbohatší Tchajwanec," poznamenal.

V úterý se v Tchaj-peji se zástupci firmy sešel, další schůzku měl přímo s majitelem. Závěrečné jednání s vlastníkem firmy se uskutečnilo v pátek, zúčastnil se ho i Vystrčil. Podle Ficka se schůzka přímo s majitelem mohla uskutečnit jen díky návštěvě Vystrčila na Tchaj-wanu. "Bez něj bych se k někomu takovému nikdy nedostal. Je to jako když se chce mravenec podívat do očí slonovi," poznamenal s odkazem na velikost firem. Vystrčil podle něj výrazně pomohl i dokončení kontraktu, když souhlasil se setkáním s majitelem. "Nesmírně si toho cením. Byla to alfa a omega všeho," řekl Ficek.

Podle zatím ústní dohody by Overax Technologies měla deset let dodávat ročně 350 tun tantalu, což představuje rudu v objemu asi 350 milionů korun ročně. Podle Ficka bude množství dodávaného tantalu růst, očekává, že na 350 tun se dostane asi za tři roky.

Overax Technologies chce zároveň firmě nabídnout technologii tzv. materiálového DNA. Těžaři mají podle Ficka povinnost dokládat, odkud vytěžený kov pochází. Tato opatření mají zamezit obchodu s nelegálně získanou surovinou, jsou ale často obcházena. Overax Technologies chce nabídnout firmám možnost, jak zákazníkům dokázat, že obchodují s legálním materiálem. Využít k tomu chce skutečnost, že složení vytěženého kovu je v každé oblasti specifické. "Rudu nasbíráme přímo v dolu. Uděláme její DNA a ve výrobním procesu, kde se již z natěženého materiálu stává čistý prvek, ověříme, že se složení shoduje," řekl.

Overax Technologies Tchaj-Wan Ekonomika Miloš Vystrčil (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 28 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

Trump jde ve stopách Horsta Fuchse. Pod tíhou finančních problémů prodává bible

Bývalý republikánský prezident Donald Trump, který má v úmyslu znovu kandidovat o Bílý dům v listopadu, začal prodávat biblické výtisky inspirované písní country zpěváka Leeho Greenwooda.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy