"Velkorysá, úžasná, chytrá a vtipná žena a kamarádka," vzpomíná Rottrová na uznávanou textařku Jiřinu Fikejzovou

Vydáno 05.09.2020 | autor: Roman Jireš

Jiřina Fikejzová, která zemřela 2. září ve věku 93 let, její slova zpívaly takové osobnosti tuzemské populární hudby, jakými jsou Milan Chladil, Yvetta Simonová, Waldemar Matuška, Karel Gott, Eva Pilarová, Václav Neckář, Marta Kubišová či Marie Rottrová. Jako odkaz po ní zůstan nejen 240 písňových textů včetě hitů, jako jsou Massachusetts, Markétka, Za rok se vrátím nebo Řekni, kde ty kytky jsou, ale i syn Daniel, který je hudebním skladatelem, textařem, hráčem na klávesové nástroje, zpěvákem i producentem.

"Velkorysá, úžasná, chytrá a vtipná žena a kamarádka," vzpomíná Rottrová na uznávanou textařku Jiřinu Fikejzovou

"Byla to skvělá žena, kamarádka - velkorysá, úžasná, chytrá a vtipná. Patřila k našim nejlepším textařům, kteří nás doprovázeli naší úžasnou érou 70. a 80. let, jako byli Zdeněk Rytíř, Zdeněk Borovec, Pavel Vrba či Vláďa Poštulka. Je mi to hrozně líto," reagovala Marie Rottrová, pro kterou Fikejzová napsala Markétku. "Lidi tuhle písničku milují, zpívají ji se mnou, tleskají do rytmu... Zpívám ji na koncertech pořád," uvedla Rottrová.

Autorka 240 písňových textů

Jan Neckář připomněl, že vedle hitu Massachusetts pro jeho bratra Václava na uznávaný projekt Planetárium přispěla krásným textem Známe ho, žádný vzor. "Na paní Fikejzovou vzpomínám strašně rád, protože když mě přijímali jako autora do Ochranného svazu autorského, tak byla v komisi a jako jediná byla vždycky strašně milá a přívětivá," vzpomínal Jan Neckář.

Psala texty pro Marii Rottrovou, Evu Pilarovou či Karla Gotta. Zemřela Jiřina Fikejzová, bylo jí 93 let

Fikejzová je podepsána pod mnoha populárními písněmi, například Za rok se vrátím (Milan Chladil), Romantická (Yvetta Simonová), Ty jdeš a já se vznáším (Helena Vondráčková), Song (Jana Kratochvílová) či Malý vůz nebo Řekni, kde ty kytky jsou, které zpívala Judita Čeřovská. Marie Rottrová má v repertoáru vedle písničky Markétka také oblíbené To mám tak ráda.

První zveřejněný text Fikejzové nesl název Tak půvabná a svěží. V roce 1956 ho napsala na písničku Irwinga Berlina Easter Parade, kterou tehdy zpíval Sbor Lubomíra Pánka. Celkem je autorkou 240 písňových textů. V roce 2002 dostala k pětasedmdesátinám jubilejní platinovou desku Supraphonu za významný přínos české populární hudbě a vklad k prestiži tohoto vydavatelství. Vydala autorská alba Hodina hvězd, Den žen/Den mužů, Jeviště slov, To mám tak ráda - profilová deska Supraphonu.

Před třiceti lety jí vyšla sbírka textů a poezie pod názvem Slova. Vydala autobiografickou knihu Povolání: textařka a v roce 2009 její pokračování Povolání textařka... v důchodu?. Napsala také několik scénářů pro pražské Divadlo hudby, pro Československou televizi a Československý rozhlas.

Kamarádka jménem sebekontrola

Fikejzová se narodila jako Jiřina Henzlová 13. dubna 1927. Jejím pozdějším manželem byl dlouholetý reprezentant a český rekordman ve skoku do dálky Jaroslav Fikejz. Také ona se věnovala vrcholové atletice. Studovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracovala jako psycholožka, v polovině 50. let začala spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha.

Když před třemi lety slavila devadesátiny, uspořádali jí spolupracovníci a syn v divadle Viola večer k narozeninám. Osobně popřát jí přišli například Marie Rottrová, Václav a Jan Neckářové, Martin Chodúr nebo textař Eduard Krečmar. Fikejzová pokřtila při té příležitosti nahrávku písní se svými texty, která vyšla pod názvem Řekni, kde ty kytky jsou.  Květiny a blahopřání Fikejzové poslal také Karel Gott. "Už se mi nestává, abych blahopřál někomu, komu je o pár let více než mně," napsal tehdy Gott.

"Tvrdím, že od osmdesátky dál zažívá člověk nejlepší léta. Život plyne jinak, okolí vám leccos odpustí, prochází vám, že ztratíte klíče nebo kabelku... Prostě zlatý věk," vzkázala textařce Yvetta Simonová.

Na oslavě svých devadesátin Fikejzová stále působila mladistvým dojmem. "Je to tím, že jsem swingová generace, a ta si zažila všechno, co se dalo. Válku, jednu okupaci, druhou okupaci, takzvaný "vítězný únor", normalizaci a tak dále. To nás naučilo být odolnými," řekla ČTK při té příležitosti Fikejzová. Dodala, že druhým aspektem její vitality je fakt, že pochází z Lomu u Mostu pod Krušnými horami, z kraje, který se "jen tak nedá".

"Mám celý život protivnou kamarádku jménem sebekontrola," vysvětlovala, proč nad texty trávila mnoho času a dávala je z ruky, až když byla stoprocentně přesvědčená o jejich kvalitě. "Psala jsem desetinu toho, co ostatní kolegové textaři. U mě všichni věděli, že píšu zvolna a záleží mně na každém slovu. Nedovolila jsem si podcenit vkus lidí, kteří to budou poslouchat," sdělila s tím, že ji v současných textech vadí stále se objevující anglicismy.

Text: Roman Jireš

Témata: Jiřina Fikejzová, Marie Rottrová, Jan Neckář, Václav Neckář, Karel Gott, Jana Kratochvílová, Martin Chodúr

zavřít