Něco tu smrdí. Prý byznys, jaký byste nečekali


Český olympijský výbor (ČOV) byl založen 18. května 1899 a podle Olympijské charty má rozvíjet a šířit olympijské ideály a zastupovat a zabezpečovat účast České republiky na olympijských hrách.
Filip Šuman, místopředseda ČOV
5. září 2020 - 11:08

Jde o výsostný a respektovaný orgán, v jehož čele stojí Jiří Kejval a čtyři místopředsedové: Libor Varhaník, Roman Kumpošt, Zdeněk Haník a konečně Filip Šuman, píše se v článku na webu ParlamentníListy.cz .

Na seznamu přímo řízených organizací Ministerstvem školství najdeme hned několik subjektů. Mezi nimi také Vysokoškolské sportovní centrum VICTORIA. To vede Lenka Kovářová, kterou do funkce jmenoval ministr Robert Plaga dne 14. 12. 2018. Pro laiky málo známý subjekt, pro řadu sportovců naopak ten nejzásadnější.

Victoria je nejen centrem sportovní přípravy reprezentantů naší republiky, ale podle svých slov se věnuje rovněž ostatním sportovcům, trenérům i realizačním týmům. Je i odborně servisním pracovištěm MŠMT pro oblast sportu a tělovýchovy. Potud fakta, na nichž by nebylo nic tak zásadního.

Nechme prozatím stranou, že manželem zmíněné ředitelky Kovářové má být náměstek ministra školství pro řízení sekce vzdělávání, sportu a mládeže Karel Kovář...

Miliony z MŠMT

Naše dva zdroje, s nimiž jsme v tomto týdnu hovořili, totiž přinesly docela jiné informace.

„Ministerstvo vyhlásilo pro letošek dotační program na podporu vysokoškolských sportovců. Program je otevřen pro sportovce olympijských sportů, což samo o sobě nedává smysl, protože všichni studující olympionici už dávno v tomto centru jsou, a jednoho jediného neolympijského sportu: florbalu," uvedl jeden z těchto mužů.



Nyní je potřeba se vrátit na začátek textu.

Místopředsedou Českého olympijského výboru pro olympiády dětí a mládeže, neolympijské sporty a proces přijímání nových členů do ČOV je už zmíněný Filip Šuman. Kromě této funkce má ještě jednu, je prezidentem Českého florbalu, tedy sportu, na němž v dobrém slova smyslu ulítává například sportovní redaktor Robert Záruba.

Zpět k našim dvěma vysoce postaveným sportovním zdrojům.

„Florbalový svaz vede právě pan Filip Šuman. Ten je místopředsedou pro neolympijské sporty v ČOV, kde zastupuje asi 30 - 35 organizací, jako je čím dál populárnější americký fotbal, pak třeba lakros, motosport a další. Je jimi volen a má hájit jejich zájmy. Filip ovšem, jak vidno, svého postavení využívá výhradně ve prospěch florbalu," uvádějí dále tito lidé, jejichž identitu redakce zná.

Podle jejich slov si totiž Šuman vylobboval díky své pozici v rámci Olympijského výboru málo vídané benefity.

„Jde právě o dotační program, kam se prakticky nedostal nikdo jiný, jen a pouze florbalisté. Nehovoříme již o tom, že dotace na florbal rostou každoročně velice významně, kdežto u ostatních neolympijských sportů je to naopak."

Z desítek zastupovaných sportů má Šuman pomáhat zejména neolympijskému florbalu

Co přesně se ale v rámci zmíněného dotačního programu Vysokoškolského sportovního centra VICTORIA odehrává? Jde o podmínky pro zařazení sportovců do projektu podpory studentů. Jinými slovy se jedná o stipendia. Tyto podmínky striktně určuje Vysokoškolské sportovní centrum a vyhrazuje si rovněž právo na jejich aktualizaci. Laickým pohledem nutno dodat, že jde o přísná kritéria: sportovec musí být účastníkem posledního mistrovství světa či Evropy, univerziády nebo paralympiády, případně získal medaili v příslušné kategorii na posledním republikovém mistrovství pořádaném příslušným svazem.

Konkrétně mohou pod ochranná křídla studijní podpory zástupci následujících sportů: baseball, basketbal, curling, florbal, fotbal, házená, lední hokej, pozemní hokej, ragby, softball, vodní pólo, volejbal a beach volejbalu. Stranou nejsou ani zdravotně postižení sportovci.

V čem je tedy problém? Je to jednoduché. Z tabulek, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, totiž vyplývá, že právě do neolympijského florbalu tečou zřejmě i díky místopředsedovi Šumanovi takové miliony, o nichž si ostatní sportovci mohou nechat leda zdát.

Podle našich informací je v rámci tohoto programu placeno až několik desítek florbalistů. Ti tak každý měsíc dostávají fixní paušál.

Kupříkladu individuální sporty mají následující stipendijní podporu (v korunách):

    Lukostřelba: 300.000

    Lyžování: 2.328.000

    Plavání: 3.648.000

    Sportovní lezení: 96 000

    Sportovní střelba: 180.000

    Stolní tenis: 288.000

    Šerm: 1.956.000

    Taekwondo: 180.000

    Tenis: 180.000

    Triatlon: 492.000

    Veslování: 2.256.000

    Vzpírání: 444.000

    Zápas: 96.000


A co ty kolektivní? Zatímco na vodní polo jde 768 tisíc, na pozemní hokej 660 tisíc a na oblíbení baseball 456 tisíc, florbal je s klidem překoná a ani se nezapotí. Stipendijní podpora totiž v tomto případě činí neuvěřitelných 5.028.000 korun.

„Je neskutečné, smrdí to, jak se tohle mohlo dopustit, aniž by se vůči tomu kdokoli postavil," řekl jeden z našich zdrojů. „Přesně tak, tohle není podpora olympijských ideálů, ale osobní zájem ve vztahu k florbalu ze strany pana Šumana, z těchto vámi uvedených prostředků se zkrátka a dobře platí mezi 45 až 50 florbalistů" uvedl druhý.

Filip Šuman ovšem získané informace zpochybnil, pro PL je označil za nesprávné.

Florbal podle jeho slov mezi sporty, ve kterých VSC Victoria dlouhodobě sportovce podporuje, zařazen není.

„Možná máte na mysli nový akademický výběr, kde je zařazeno sportů více a celkově je zde, myslím, kolem 400 studentů. Tito studenti jsou navrhování různými vysokými školami, a dle mého názoru jde o nějakou formu stipendijní podpory. Zde jsou podporování i studenti florbalu. Český florbal, ani já osobně jsme žádné konkrétní studenty nedoporučovali.  Naopak jsme na vyžádání provedli kontrolu, zda studenti, kteří byli vysokými školami navrženi, splňují parametry (například zda jsou hráči nejvyšší soutěže)," vysvětlil.

(red,sportovnilisty.cz,pl,foto:pl)