Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Nevyléčitelně nemocný muž (57) chce vysílat svou smrt online. Macron mu odmítl eutanazii

Autor: kso - 
5. září 2020
11:38

Smrtelně nemocný Francouz chce svou smrt zažít v přímém přenosu. Sedmapadesátiletý Alain Cocq má v plánu zemřít v livestreamu na facebooku, protože prezident Emmanuel Macron odmítl jeho žádost o eutanazii. Cocq se přestal léčit a dokonce odmítá i jídlo a pití, uvedl deník Daily Mail.

Cocq trpí vzácným cévním onemocněním. Napsal prezidentu Macronovi dopis, ve kterém žádal, aby byl uspán, aby mohl zemřít v pokoji. Prezident mu odpověděl s tím, že toto francouzský zákon nedovoluje. Cocq se tak rozhodl, že svou nemoc využije, aby upozornil na problematiku smrtelně nemocných pacientů, kterým je zamítnuta možnost odejít „důstojně“.

„Protože nemohu hýbat se zákony, nejsem schopen splnit vaše přání,“ napsal Macron v odpovědi. Dopis zveřejnil Cocq na sociální síti. „Nemohu po nikom chtít, aby obcházel náš momentální zákoník… Vaše přání je aktivní pomoc při smrti, což je nyní v naší zemi zakázáno,“ řekl mu prezident.

Cocq řekl, že chce celé Francii ukázat agonii, kterou aktuální zákoník způsobuje. Jeho smrt prý přijde do „čtyř až pěti dnů“, uvedl v pátek. Vysílání začal v sobotu ráno. Od pátku také odmítá jídlo, pití i léky. Na facebook napsal, že doufá, že se na jeho boj nezapomene a zapíše se jako krok ke změně zákona. „Respektuji vaši činnost,“ napsal v dopise Macron. 

Případy „práva na smrt“ se ve Francii řeší již dlouho. Nejkontroverznějším pacientem byl Vincent Lambert, který po dopravní nehodě v roce 2008 zůstal ve vegetativním stavu, píše Daily Mail. V červenci roku 2019 ho po dlouhých soudech lékaři odpojili od přístrojů. Případ rozdělil jak zemi, tak Lambertovu rodinu. Jeho rodiče bojovali o to, udržovat ho při životě, zatímco jeho žena tvrdila, že ho musí nechat zemřít.

Jirik-ta ( 5. září 2020 12:48 )

Je to chudák

Zobrazit celou diskusi