Dá se předpokládat zhoršení, řekl o pandemii v Praze Prymula. Hrozí roušky ve třídách

Události, komentáře: Praha zpřísňuje (zdroj: ČT24)

Zavést přísnější opatření proti covidu-19 v Praze až od středy bylo podle člena vládní rady pro zdravotní rizika Romana Prymuly nutné kvůli dohodám s ministerstvem školství a dalšími zúčatněnými, mimo jiné aby bylo dost roušek. Pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti) připustil, že je potřeba ponechat čas k postupného náběhu, doufá přitom, že hygienici vědí, co dělají. Vedoucí pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová ohlásila v pátek novou povinnost roušek v obchodech a noční zavírání barů, ovšem s účinností posunutou o pět dnů až na 9. září. Roman Prymula a představitelé samospráv hovořili o šíření koronaviru a opatřením proti němu v Událostech, komentářích.

Praha se v současnosti podílí na celorepublikovém nárůstu počtu infikovaných asi čtvrtinou a nic nenasvědčuje tomu, že by se situace mohla významně změnit – pražské i celorepublikové počty se každý den pohybují v rozsahu, který by byl před měsícem nebo dvěma nepředstavitelný. Opatření, od kterých si hygienici slibují zpomalení šíření nákazy, začnou však platit až od příští středy.

Pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti) je přesvědčen, že hygienici vědí, co dělají. „Musí tam asi být pomalý náběh, aby si občané zvykli,“ zdůraznil s narážkou na kritiku, které čelili ostravští hygienici, když zavedli opatření v Moravskoslezském kraji – mimo jiné zavedení roušek nebo omezení hromadných akcí – bez varování s okamžitou platností.

To, že tentokrát uplyne od vyhlášení opatření do jeho účinnosti téměř celý týden, přisuzuje tomu, že hygienici, zejména vedoucí městské stanice Zdeňka Jágrová, mají podrobné údaje, kterými se mohou řídit. „Zcela důvěřuji tomu, že paní doktorka Jágrová ví, co dělá. Dokáže si spočítat, kolik dní ještě máme na to, abychom něco nepropásli,“ uvedl Šimral.

Podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví a člena vládní rady pro zdravotní rizika Romana Prymuly je pětidenní lhůta výsledkem vyjednávání. „Docházelo k dohodám a jednáním s ministerstvem školství. Je to na základě konsensu se všemi zúčastněnými, aby systém bylo možno nastartovat, aby nebyl problém s rouškami,“ uvedl.

Prymula připustil, že očekává, že se bude situace dále zhoršovat – i proto, že se podle něj ještě v číslech neprojevil návrat dětí do škol, což by se mohlo změnit v příštím týdnu. „Pokud se situace bude zhoršovat, a dá se předpokládat, že ano (…), celý systém by se utužoval. Dá se předpokládat, že by bylo nařízení roušek pro žáky i ve třídě,“ avizoval.

Zavřít na noc bary je radikální, ale logický krok, míní radní

Opatření, která začnou v Praze platit, se týkají jednak roušek – ty budou povinné v obchodech a také ve školách mimo třídy – ale také nočních klubů či barů. Od středy budou muset o půlnoci zavírat. Vít Šimral připustil, že jde o „logický krok“ vzhledem k tomu, že se právě v barech nemoc covid-19 často šíří, ale zároveň jej označil i za „radikální krok“. Upozornil, že již nyní jsou dopady pandemie nedozírné.

„Jen na území Prahy se budou počítat – podle toho, jaký model zvolíte – od desítek do stovek miliard korun. Nejvíce zasažené budou sektory, které jsou nejvíce navázané na turismus,“ upozornil.

Roman Prymula, který z pozice náměstka pro zdravotní péči hrál klíčovou roli během jarní fáze pandemie, dal najevo, že považuje nynější prudký růst počtu infikovaných za důsledek toho, že uvolnění původních restrikcí bylo příliš rozsáhlé. „Nebyla tady dodržována naprosto elemantární pravidla, opatření se rozvolnila do podoby, kdy přestala mít jakýkoli efekt na virus. Epidemiologie funguje,“ konstatoval.

I ty, Hodoníne?

Zatím se opatření nad rámec celostátního nošení roušek ve veřejné dopravě či na úřadech vztahují pouze na Prahu, kde již nyní je ochrana dýchacích cest povinná také na nádražích či ve vestibulech metra a připravuje se zavedení povinnosti v obchodech. Možná to tak ale nezůstane.

V Praze totiž není růst relativního počtu nemocných na sto tisíc obyvatel nejvyšší – to je na Hodonínsku. Podle starosty Kyjova a předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla bude jednat krizový štáb, ze kterého by mohlo i zde vzejít rozšíření povinnosti nosit roušky nebo například zrušení placení jízdného v městské hromadné dopravě a zákaz nástupu do autobusů předními dveřmi.

Lukl si ale postěžoval, že komunální politici stále nemají všechny podrobné informace, které mají slíbené od státu. „Nemáme kompletní a aktuální informace o stavu nakažených a náběhové křivce. Od příštího týdne je budeme dostávat od ústavu pro zdravotnické informace,“ řekl s tím, že zatím o ně musí žádat podle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Roman Prymula neočekává zásadní zlepšení před koncem roku. Podobně jako dříve ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dal i on najevo, že roušky zůstanou povinné nejméně do zimy. „Musíme vydržet do doby, než tady bude vakcína, než dojde v populaci k poklesu. Nemyslím si, že k odložení dojde do Vánoc, myslím si, že to bude i na počátku příštího roku,“ uvedl.