Hlavní obsah

Mladé pušky se o víkendu představí v Nogaru

Praha

Sezona se rozjíždí. Týden po zahájení evropského šampionátu tahačů v Mostě startuje i mistrovství Francie. Pojede se na rychlém a ve srovnání s Mostem těžkém a komplikovaném okruhu. Vedle Adama Lacka se představí i obě akvizice Buggyra Academy Téo Calvet - Aliyyah Kolocová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Téo Calvet (číslo 20) z Francie na trati v Mostě.

Článek

Týmový boss Martin Koloc považuje účast svých mladých pušek bodujících v evropském šampionátu v „pouhém" národním šampionátu za mimořádně přínosnou. Jak se totiž shodl s otcem Téa Fabienem Calvetem, se kterým sváděl ve druhé polovině 90. let na okruzích líté boje, není snadných závodů.

„Mladí mají jedinou šanci, jak jít nahoru. Závodit, závodit a závodit. Jasně, stojí to peníze, ale věřím, že každé euro investované do našich mladých se vrátí. Ostatně, na tom je akademie postavena."

Adam Lacko si během úvodního závodu ME tahačů v Mostě připsal jednu výhru

Buggyra

Aliyyah vyrazila do podhůří Pyrenejí s cílem odjet maximální počet závodních kilometrů, přičemž bodům se nebrání, leč nehrají stěžejní roli. Téo Calvet má mnohem vyšší ambice. „V Nogaru máme základnu, Téo zná každý metr okruhu, což by měl prodat," konstatuje Martin Koloc. „Bavíme se o něm s Robinem, Adamem i Davidem, všichni se shodnou, že má v sobě správnou závodnickou DNA. Od časů Adama jsem neviděl dvacetiletého kluka s takovým potenciálem. O jezdeckou budoucnost se Buggyra nemusí bát."

Celý region žije ragby a závody trucků

V souvislosti se startem Aliyyah hovoří její mentor David Vršecký ve smyslu, že okruhy v Mostě a Nogaru spojuje pouze asfalt. Srovnání by se však nemělo podepsat na psychické kondici jeho svěřenkyně. „Říkali jsme si, že po bodech v evropském šampionátu Aliyyah trochu vyroste, nicméně nestalo se tak. Je absolutně v pohodě a zároveň plně koncentrovaná."

Podle Vršeckého, který zaznamenal v Nogaru několik vítězství, se bude muset vypořádat s úzkým, technicky velmi náročným okruhem. A také s domácí konkurencí. „Aliyyah pojede proti jezdcům, kteří toho mají najeto v Nogaru mnohem, mnohem více. A celý region žije ragby a závody trucků. Kromě toho se budou místní chlapci a muži chtít doma předvést. Nedisponují nikterak zázračnou technikou, o to více ale nehledí na nějakou tu ránu..."

Adam Lacko pojme Nogaro jako víceméně „ostré" testování. „Je o mně všeobecně známo, že rád závodím. Když se tedy naskytla možnost jet, šel jsem do toho. Nogaro auto prověří, pokud budou mladí potřebovat nějaký support, žádný problém," usmívá se.

Reklama