Marek Hudema: Buffett i v devadesáti letech stále vydělává peníze

5. září 2020

V devadesáti už většina lidí nepracuje a nevydělává velké peníze. Ne tak čtvrtý nejbohatší člověk na světě, investor Warren Buffett, který oslavil devadesátiny. Buffett stále investuje a stále vydělává. A jaké je tajemství jeho úspěchu?

Čtěte také

Za prvé, začít investovat brzo a držet akcie dlouho. Sám Buffett prý udělal první investici do akcií, když mu bylo jedenáct let. Poměrně rychle tyto akcie prodal, vydělal na nich, ale pak zjistil, že udělal chybu. Mohl mít desetkrát tolik, kdyby si je ponechal o několik let déle.

Teď se drží toho, že vlastní akcie různých firem celá desetiletí. Za druhé, Buffett nakupuje akcie firem, o kterých si myslí, že mají budoucnost. Přitom byl vždy dost konzervativní a investoval hlavně do věcí, které důvěrně zná. Třeba od Coca-Coly, kterou pije denně.

Za třetí, Buffett kupuje akcie podniků, které jsou levné, a čeká, až se zhodnotí. Jenže to je dneska trochu potíž. Akcie jsou všeobecně drahé a jejich ceny rostou. I tady ale Buffett dokázal najít příležitost a nedávno v Japonsku koupil akcie pěti tamních obchodních společností. Japonské akcie jsou i dnes relativně levné a tohle je navíc sice obstarožní, ale stále slušně výnosný byznys.

Být bohatý a slavný

Čtěte také

Buffett přitom sám neumí řídit podnik, který něco vyrábí nebo produkuje, pokud tedy nejde o cenné papíry. Je to investor a obchodník a jeho pokus řídit skutečnou firmu dopadl tristně.

Chtě nechtě se tak nabízí do jisté míry paralela s českým podnikatelem Zdeňkem Bakalou. Oproti Bakalovi má ovšem Buffett jednu velkou výhodu. Vypracoval se do pozice, kdy je sám určitou institucí a ovlivňuje trh.

Ostatní investoři často Buffetta sledují a následují jeho investice. Pak je ale mnohem snazší vydělat, protože pouhá investice vede k tomu, že do stejného podniku dají peníze další lidé, zvýší se jeho důvěryhodnost a to vede ke zvýšení jeho ceny.

Marek Hudema

Zkrátka, Buffett nám ukazuje, že být bohatý a slavný je poukázkou na další bohatství a slávu. Samozřejmě, neznamená to, že se člověk nemusí v počátcích pekelně snažit, ale zejména v investování platí anglické pořekadlo, které volně přeloženo tvrdí, že úspěch plodí další úspěch.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio