Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava chystá v nové sezoně čtyři premiéry

Foto: Getty Images

Ostrava

Reklama

Divadlo loutek Ostrava chystá v nové sezoně čtyři premiéry. Sezonu zahájí odloženou premiérou pohádky Utíkej, myško, utíkej!.

Článek

Divákům ale v následujících měsících nabídne třeba i klauniádu s názvem Pan Panpán, která zpracovává téma života v karanténě. ČTK o tom informovala mluvčí divadla Lucie Mičková.

První premiérou bude 25. září hudební pohádka, která vypráví příběh o malé Myšce s velkými starostmi. „Tato pohádka, složená z několika příběhů z knih Petra Horáčka, bude určena dětem od tří let,“ uvedla Mičková. Režie inscenace se ujal umělecký šéf divadla Václav Klemens. Písničky k pohádce složil Tomáš Rossi.

Divadlo tradičně zařazuje na repertoár také inscenace s vánoční tematikou, letos chystá na 28. listopadu premiéru inscenace Vánoční hra aneb O tom slavném narození, která nabídne souboj dobra a zla v představení pro celou rodinu. „Inscenace ostravského autora Tomáše Vůjtka je napsána zcela současným jazykem a navazuje na tradici lidových barokních her. Klasický biblický příběh o narození Ježíška, protkaný známými i méně známými koledami, bude režírovat Václav Klemens,“ řekla Mičková.

Na druhou polovinu sezony divadlo připravilo také Klemensovu autorskou hru Pan Panpán, která bude mít premiéru 26. února na alternativní scéně. Pohádková groteska reflektuje situaci, kdy se lidé kvůli koronaviru a nouzovému stavu ocitli v karanténě. „Hlavní postavou hry je zcela obyčejný pán, který si žije běžným životem. Jednoho dne ho překvapí mimořádné hlášení a on musí zůstat doma. Panpán má najednou spoustu času, má čas dívat se kolem sebe a vidět věci úplně jinýma očima,“ popsala Mičková.

Scénografii k inscenaci vytvoří výtvarník Tomáš Volkmer. „Naše pohádka, jejímiž tématy jsou láska, fantazie a odvaha k tomu dělat neobyčejné věci, bude hledat v takové situaci to dobré a pozitivní,“ uvedl Klemens.

Poslední premiérou sezony bude příběh Michala Čunderleho o vose Marcelce, který na divadelní jeviště převede režisér Martin Tichý. V Ostravě už režíroval hry Hodina Komenského nebo Ronja, dcera loupežníka. Premiéra pro diváky od čtyř let bude připravena 14. května.

Reklama

Doporučované