Hlavní obsah

Zlínský festival letos nabízí stroj času i virtuální galerii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Organizátoři zlínského filmového festivalu pro děti a mládež připravili na letošní jubilejní 60. ročník v rámci doprovodného programu akce, které připomenou historii festivalu.

Článek

Zároveň souvisí s hlavním tématem letošního ročníku, kterým je 2020: Návrat do budoucnosti, řekla ČTK výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. Návštěvníci festivalu tak mohou vyzkoušet například stroj času nebo mobilní aplikaci, která jim umožní vstoupit do rozšířené reality festivalového světa.

Kdykoli návštěvníci narazí na různých místech na ikonu aplikace a namíří na ni mobilní telefon, objeví se zajímavosti. Například na velkoformátových fotografiích z historie festivalu se objeví detailnější popisy či videa k daným ročníkům festivalu, také jeho znělka nebo informace o tom, kdo tehdy získal ceny.

V parku Komenského je připravena virtuální galerie, která zavede návštěvníky každý den do jiného desetiletí z historie festivalu. „Návštěvník si stáhne aplikaci, zvolí si ikonu virtuální galerie, bude stát v parku, namíří na bránu telefon a objeví se mu prostor, do kterého vstoupí. Chodí sice po trávníku, ale ocitne se ve virtuální galerii, na stěnách si prohlíží obrazy, na velkoplošné projekci si pustí video,“ uvedla Záhorová.

Po vzoru filmu Návrat do budoucnosti se návštěvníci mohou také symbolicky vypravit na cestu časem. „Všichni, které zajímá, jak bude vypadat festivalový galavečer v roce 2060, se na vlastní nebezpečí mohou vydat prostřednictvím speciálního stroje času do doby, kdy festival oslaví své 100. výročí,“ uvedla Záhorová. Festivalový stroj času je návštěvníkům k dispozici na náměstí Míru.

Festival začal v pátek, potrvá do čtvrtka 10. září, v sobotu 12. září se uskuteční festivalový půlmaraton.

Reklama

Doporučované