Mostecké trucky v roce 2020, době Covidové

FIA ETRC nebo-li mistrovství Evropy trucků přivítal severočeský Most. No, takto by normálně nebylo na úvodní větě o šampionátu tahačů nic zvláštního, ale rok 2020 přeci jen něčím zvláštní byl. Most totiž otevíral sezónu FIA ETRC už tak zdecimovaného kalendáře doby Covidu 19, který ovlivnil nejednu společenskou událost.

Omezení platila pro diváky, novináře, ale i samotné závodní týmy, které do Mostu za zvýšené hygienické situace dorazili. A diváci, kteří přišli, zaslouží také obdiv, měli jen vymezený prostor a zvyklí na možnost obhlédnout závodní techniku z blízka, měli tentokrát smůlu, však se s nimi alespoň jako malou útěchu přišel pozdravit sám Adam Lacko.

Mezi jezdci oproti minulým letům chyběly taková jména, jako Portugalci Rodriguesové, Francouz Orsinni, Holanďan Kleinnagelvoort, či Agličan Gibbon, ale objevila se i jména nová, či nová technika, kterou přes dlouhou dobu nečinnosti vyměnila skoro celá Evropa, neboli buď facelift karoserie, nebo kompletní nový vůz. Mezi jezdci přibyl syn Fabiena Calveta, Téo Calvet s Buggyrou Zero Milleague, v tomto týmu pak Martina Koloce dcera Aliyyah Koloc, a k závodění přivedl svého syna Lukase i úřadující mistr Evropy rychlých trucků Jochen Hahn.

Do závodu se nemohl zapojit André Kursim s vozem Iveco, protože si těsně před závodem způsobil pracovní neschopnost. Mercedes opustil závodní team Tankpool 24 a objetoval i jednoho jezdce. Nově pojede se Scanií Steffen Faas.

Ani počasí však truckerům nepřálo, z původně plánovaných 4 závodů odjeli jen 3, a to ještě ten první nedělní pod žlutými vlajkami skončil ostrou jízdou hned v počátku a kamiony na mokré trati musely vystřídat cestovní vozy DTM Legend.

Úvodní kvalifikace a závod patřil do režie Maďara Kisse s MANem, když před sebe nepustil ani nikoho ze trojice Hahn, Lenz a Lacko, to vše zpoza sledovala Steffi Halm a osmá dojela mlaďoušká hvězdička Buggyry, teprve šestnáctiletá Aliyyah Koloc. Devátý dojel nováček Němec Clemens Hecker s MANem.

Do druhé sobotní jízdy se pořadí prvních osmi otočilo, a tak z prvního pole positions vyjela Aliyyah poprvé v životě, při své vůbec první ostré jízdě. Sice otloukání dlouho nevydržela a skončila s proraženým kolem, ale i takové zkušenosti se musí v motorsportu občas posbírat. Reinert startující vedle Aliyyah se z vedení také neradoval dlouhou, před nájezdem do předposlední zatáčky prvního kole udělal obrovskou chybu a skončil mimo asfalt mosteckého závodního okruhu. Žezla se chopil z Buggyra Zero Milleague Adam Lacko a udělal došlým divákům obrovskou radost, když pozlatil své snažení, které však nebylo vůbec jednoduché a Němec Sasha Lenz s MANem zle kousal, třetí skončil Jochen Hahn a překvapivě čtvrtý Brit Jamie Anderson. Kiss dojel tentokrát až šestý, osmým místem konečně zabodoval Antonio Albacete, kterému se v Mostě moc nevedlo a desátým místem si trochu odčinil vrásky z čela Anthony Janiec z Francie, když úvodní závod nedokončil s vylomeným kolem. Celkově jedenáctý dojel Teo Calvet s další Buggyrou startující ovšem také v poháru Grammer.

Třetí závod začínal za nedělního deště pod žlutými vlajkami. Komise FIA pak závod na chvíli pustila, ale po výletu Maďara Kisse mimo trať a Lenzově rodeu závod opět zastavila, většina jezdců odmítla na nebezpečné trati pokračovat. Přerušení vyplnil závod starých DTM a ITC vozů a kamiony se na trať pak znovu vrátily. Ovšem na mokru, které některým pilotů více svědčí. Závod startoval opět pod žlutými vlajkami na 9 kol, časy po závodě se sčítaly. Na rychlého Kisse z počátku nikdo neměl, ale později v závodě zaznamenal zaváhání a Lenz s Lackem se před něj pěkně protáhli. Adam Lacko zkoušel Saschu Lenze předjet všemožně, ale to se bohužel nepovedlo, stříbrná příčka však znamená pro Adama Lacka 35 bodů v hodnocení FIA ETRC a celkem po víkendu spokojenost se třetím místem. Pro body si tentokrát dojel i další jezdec Buggyra Zero Milleage Téo Calvet za sedmé místo celkově a osmý dojel při premiéře se Scanií Tankpool 24 Steffen Faas. Poslední 4. jízda, se pro nepřízeň počasí nejela, hlavně už tak nabitý harmonogram praskal zpožděním ve švech.

I tak můžeme říci, že se Total Czech Prix vydařila a do zkrácené sezóny s Covidem 19 v patách, popřejeme jezdcům hodně stěstí.

Racing enthusiasm/the smell of gasoline
Foto: archiv (V. Sýkora)

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.