Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co dělat při setkání s nebezpečnými živočichy na zahraniční dovolené

6. 09. 2020 | Praktické rady
Chystáte se ještě letos na dovolenou u moře? Máte pocit, že se vám ve známých středomořských letoviscích nemůže nic stát? Opak je pravdou. Například v Chorvatsku, Itálii nebo Španělsku žijí živočichové, kteří vám mohou pobyt značně znepříjemnit. Praktická lékařka Ludmila Mazylkinová vám proto poradí, jak se zachovat při uštknutí zmije růžkaté nebo žahnutí medúzou.

Itálie: Pozor na mořské ježky

Přestože ze žraloků v Itálii strach mít úplně nemusíte, v moři na vás číhá nebezpečí v podobě ježků. Právě mořský ježek nám může dovolenou znepříjemnit. Celé tělo má totiž pokryté ostrými bodlinami, takže pokud nejste fanoušky obuvi do vody, je velká pravděpodobnost, že na něho šlápnete a nohu si zraníte. A i když vás toto zranění na životě neohrozí, při špatném postupu prvotního ošetření může dojít k vážnějšímu zánětu a bolestivému otoku. Jak tedy toto zranění nejlépe ošetřit?

mořský ježek„Při poranění mořským ježkem je potřeba odstranit pinzetou bodliny, které v chodidle ulpěly. Je třeba odstranit všechny, aby rána nezačala hnisat. Ránu je poté potřeba vydezinfikovat. Úlevu od bolesti poskytne ponoření končetiny do teplé vody naředěné octem,“ říká praktická lékařka Ludmila Mazylkinová.

Španělsko: Žahavé medúzy na každém kroku

Dalším živočichem, kterého v moři nechcete potkat, je určitě medúza. Ve Španělsku je však pravděpodobnost setkání poměrně hodně vysoká. Medúzy se v moři pohybují velmi rychle a proud je často zavede tam, kam sami ani nechtějí. Při požahání medúzou se dost často stává, že se částečky jejich až třiceticentimetrových chapadel ulpí na vaší pokožce a mohou zde udělat pěknou neplechu. Jak tedy při setkání s medúzou nejlépe postupovat?

Medúz je mnoho druhů. Některé způsobí minimální obtíže, jiné mohou ale i zabíjet. U požahání medúzou je důležité rychle zareagovat. Je nutné co nejdříve zabránit šíření toxinu, který ulpěl na těle. Je možné ho setřít žiletkou či například kreditní kartou. Eventuelně třít místo pískem. Části chapadel je možné odstranit pinzetou. Postižené místo pak opláchnout horkou vodou – ideální je oplach octem. Pomůže polití alkoholovým roztokem či slanou vodou. Nikdy naopak nepoužívejte sladkou vodu, protože byste tak pomohli dalšímu uvolňování toxinů. Proti bolesti je ideální použít běžná analgetika, antihistaminika (v tabletkách nebo gelech) na zmírnění otoku a svědivosti.

Chorvatsko: Jedovaté zmije nenajdete pouze v ČR

Pokud se na dovolené v Chorvatsku chystáte na výlety do přírody, dávejte si pozor na jedovatý hmyz a hady. V místních horách se totiž můžete setkat například se zmijí růžkatou, jejíž kousnutí je mnohonásobně horší než v případě zmije obecné, kterou potkáváme v českých lesích.

Stejně tak můžete narazit na jedovaté pavouky. Například na černou vdovu, kterou se od ostatních druhů vyznačuje červeným znaménkem na zadečku. Tento pavouk si rád staví svá hnízda na tmavých suchých místech, kterým se raději vyhněte.

Kousnutí jedovatým hadem či pavoukem se většinou projeví mírnými lokálními příznaky, kdy se v místě objeví dvě drobné většinou bolestivé ranky, někdy lehce krvácející, posléze se zarudlým nebo lividním lemem. Jsou od sebe vzdáleny asi 5–10 mm podle velikosti hada. Vše může být doprovázeno otokem, průjmem, zvracením nebo bolestí břicha. V těžších případech může dojít k rozvoji závažné intoxikace, která může končit selháním ledvin. V těchto případech je vhodné pacientovi poskytnout první pomoc a okamžitě zavolat záchranku. V žádném případě nedoporučuji postiženou končetinu tzv. „zaškrtit“ a ránu jakkoliv čistit. Pacient by měl být v klidu a končetinu vhodně imobilizovat volnější bandáží k tělu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !