Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jordan Belfort: příběh skutečného vlka z Wall Street. Z šejdíře motivačním řečníkem

Ekonomika

  5:00
NEW YORK - V časech své největší slávy měl Jordan Belfort vše, na co si jen vzpomněl. Miliony dolarů, padesátimetrovou jachtu, vlastní vrtulník, letadlo nebo garáž plnou sportovních vozů. Života si užíval skutečně plnými doušky, byl totiž proslulý obscénním sexuálním apetitem a závislostí na drogách. Prostopášné manýry financoval prostřednictvím makléřské společnosti Stratton Oakmont, která okradla vlastní klienty o přibližně 200 milionů dolarů.

Jordan Belfort si za podvody a praní špinavých peněz odseděl 22 měsíců v americké federální věznici. foto: BLOOMBERG

Pokud něčím Jordan Belfort vynikal od mládí, byl to rozhodně obchodní talent. V průběhu několika měsíců před nástupem na univerzitu objevil díru na trhu, když společně s kamarádem vydělal prodejem chlazených zmrzlin na pláži v té době neskutečných 20 tisíc dolarů.

Peníze chtěl využít na studium zubařiny, kterého však velmi rychle zanechal. Zjistil totiž, že rychlá cesta ke zbohatnutí vede úplně jinudy.

Z obchodníka s masem přímo na Wall Street

Vydal se tak opět na podnikatelskou dráhu, tentokrát jej zaujal podomní prodej masa a mořských plodů. Zpočátku byznys vzkvétal a Belfort se rychle vypracoval do situace, kdy s partou zaměstnanců dokázal prodávat více než dvě tuny masa týdně.

V 25 letech však jeho podnikání zkolabovalo a upadl do osobního bankrotu. S pomocí rodinného přítele se následně rozhodl svůj obchodní talent uplatnit na burze, když
nastoupil na pozici juniorního makléře ve společnosti L. F. Rothschild.

Krátce nato byl však propuštěn, neboť celé odvětví se kvůli burzovnímu krachu v roce 1987 dostalo pod silný tlak a jeho chlebodárce zbankrotoval.

Ve světě financí se mu však zalíbilo, a tak v oboru už zůstal. Pracoval pro několik obchodníků s cennými papíry a v roce 1989 se rozhodl vzít otěže do vlastních rukou, když s pomocí přátel založil investiční společnost Stratton Oakmont.

Alternativní firemní kultura

Belfortova investiční firma se zaměřovala zejména na mimoburzovní obchody a na akcie garážových společností.

Její makléři používali při prodeji silně nátlakové metody, Belfort jim doslova vtloukal do hlavy: „Nepokládejte telefon, dokud klient buď nenakoupí, nebo nezemře.“

Nové zaměstnance přijímal z řad nezkušených absolventů či nejrůznějších financemi nepolíbených obchodníků.

Díky tomu si dokázal makléře přetvořit k obrazu svému tak, aby ho doslova milovali. S tím souvisí i nadneseně řečeno alternativní firemní kultura, která v Stratton Oakmont panovala.

Belfort svoji zálibu v drogách a nevázaném sexu přelil i do skutečně netradičních teambuildingových akcí, v jejichž rámci se to prostitutkami a kokainem jen hemžilo.

Prodej bezcenných akcií za astronomické ceny

Daleko horší však byl vztah firmy ke klientům, kterým byly prodávány akcie miniaturních společností za přemrštěné ceny. Strategie spočívala nejprve v nákupu daných akcií na účet Stratton Oakmont.

Makléři následně uměle zvyšovali cenu těchto akcií a prodávali je svým klientům jako výbornou investiční příležitost, čímž tlačili kurz výše. Ve vhodnou chvíli pak Belfort začal akcie sám prodávat za násobky pořizovací ceny, čímž srazil jejich hodnotu a investoři přišli o velkou část vložených prostředků.

Přes tyto nekalé praktiky byl Stratton Oakmont v dobách své slávy největším mimoburzovním obchodníkem s cennými papíry v USA. Zaměstnával přes tisíc lidí a staral se o majetek přesahující jednu miliardu dolarů.

Firma v průběhu svého působení uvedla na trh 35 společností, z nichž největší je dodnes fungující obuvnická firma Steve Madden. Tato jediná transakce Belfortovi údajně vynesla
23 milionů dolarů během pouhých několika minut.¨

Život na vysoké noze v nekonečné party

Díky tomu mohl Belfort financovat svůj prostopášný život. Kromě prémiových nemovitostí vlastnil například více než 50 metrů dlouhou jachtu, která nakonec skončila na dně oceánu poblíž italských břehů.

O mnoho lépe nedopadly ani další „hračky“ jako například vrtulník nebo luxusní Mercedes, s oběma Belfort pod vlivem omamných látek havaroval.

Je až s podivem, že dokázal vést firmu i přes svou závislost na drogách. Kromě kokainu či extáze mezi jeho každodenní kratochvíle patřilo užívání metakvalonu (léku Quaalude), dnes zakázaného sedativa.

Podle Belfortových vlastních slov bylo vyobrazení jeho závislosti ve filmu Vlk z Wall Street jen slabým odvarem reality.

V hledáčku amerických úřadů

Stratton Oakmont čelil pozornosti médií prakticky od svého založení, o čemž svědčí slavný článek v časopisu Forbes z roku 1991, který je posměšně nazván Steaky, akcie – v čem je rozdíl?.

O rok později začíná firmu vyšetřovat Komise pro cenné papíry kvůli podezření z klamání investorů a manipulace s cenou akcií. V roce 1994 Belfort pod tlakem okolností odstupuje z čela firmy a prodává veškerý svůj podíl. Za své činy si vysloužil doživotní zákaz působení v oboru.

Stratton Oakmont současně dosáhl dohody s regulátorem, která zahrnovala pokutu 2,5 milionu dolarů. Tím však potíže nebyly zdaleka u konce. V roce 1996 ztratila firma licenci a dostala příkaz k likvidaci za účelem zaplacení pokut a odškodnění poškozených investorů.

Belfort čelil řadě obvinění a rozhodl se spolupracovat s policií. Dlouhé měsíce pak pomáhal sbírat důkazy proti svým blízkým přátelům, kolegům a spolupracovníkům. Díky tomu vyvázl z celé šlamastyky s velmi mírným trestem.

V roce 2003 byl odsouzen ke čtyřem letům vězení a k pokutě 110 milionů dolarů, ze které dodnes zaplatil jen zlomek. Za mřížemi navíc strávil pouhých 22 měsíců. To se zdá být v kontextu jeho prohřešků jako velmi nízký trest. V rámci své makléřské firmy totiž Belfort
okradl více než 1 500 investorů o přibližně 200 milionů dolarů.

Ze skandálu jako vítěz

Navzdory své nelichotivé minulosti je Belfort díky snímku Vlk z Wall Street pravděpodobně nejpopulárnějším finančním šejdířem vůbec.

Z problémů dokázal vyjít se vztyčenou hlavou, a na svém příběhu dokonce vydělal. Napsal tři knihy a prodal práva k natočení filmu za jeden milion dolarů, díky čemuž se stal celebritou.

Dnes se úspěšně živí jako motivační řečník a školitel na téma obchodních dovedností. Jordan Belfort je tak ukázkou toho, že i nepoctivost se může vyplácet.

Banner peak.cz.

Autor: