Hlavní obsah

Úspěšného spisovatele detektivek platil resort vnitra. Za nic

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenské ministerstvo vnitra dalo výpověď autorovi detektivních románů Dominiku Dánovi. „Léta nic nedělal, ale bral za to plat. Ten člověk ani nechodil do práce,“ řekl šéf resortu Roman Mikulec.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavský hrad

Článek

Dán předtím pracoval jako kriminalista a posledních deset let pracoval na tiskovém oddělení ministerstva vnitra, kde však podle slovenských médií neměl ani svůj pracovní stůl. Na ministerstvo ho přijal exministr vnitra Robert Kaliňák.

Podle televize Markíza vydělával Dán 2000 eur měsíčně (52 tisíc korun). Po výpovědi měl odejít do výsluhového důchodu, který je údajně stejně vysoký, jako byl jeho plat na ministerstvu.

Dominik Dán je umělecký pseudonym a pravé jméno jednoho z nejúspěšnějších slovenských spisovatelů současnosti není veřejně známé. Na kontě má celkem 30 bestsellerů a přes milion prodaných knih. Podle jeho knihy Rudý kapitán vznikl film. Spisovatel se netajil tím, že čerpal náměty z vyšetřovacích spisů.

Uplynulo 25 let od únosu Michala Kováče mladšího

Evropa

„Je to pouze námět. Když z toho chcete napsat knihu, tak vám fakt, že případ znáte, moc nepomůže. Kniha vzniká poctivou dřinou, je v tom spisovatelské umění a fantazie. Existuje však služební tajemství a na to si musím dát pozor. Pracovní postupy, které podléhají utajení, musí zůstat utajené,“ řekl Dán ve starším rozhovoru pro deník Nový čas.

Exministr: Nejlepší náborová kampaň

Dán tvrdí, že původně neuvažoval o kariéře spisovatele, ale když se z jeho první knihy prodalo 3000 kusů, vydavatel mu nabídl další spolupráci. Tak vznikla celá série detektivních románů. Dán připustil, že při psaní mu pomáhalo, že policejní práci znal.

„Nemusím lavírovat, vím přesně, jak se to dělá na místě činu, jak se vyhodnocují stopy. Když to pak přenesu do románu, detektivka se pro laického čtenáře stává mnohem uvěřitelnější a atraktivnější,“ konstatoval spisovatel.

Nakažený zastupitel vyvolal v Bratislavě paniku. Potíže připisoval flámování

Evropa

Exministr Kaliňák obhajuje zaměstnání Dána na ministerstvu například tím, že jeho knihy představují pro policejní sbor nevyčíslitelnou náborovou kampaň. „Na Západě se za to tvrdě platí,“ upozornil Kaliňák.

Slovenská média se však pozastavují nad tím, že Dán při úspěchu svých knih určitě nebyl odkázaný na plat z ministerstva. Svou skutečnou identitu nadále pečlivě tají.

„Nestojím o publicitu ani o slávu. Lidé si na základě knih vytvořili o mně určitý obraz, a pokud by byli konfrontováni s realitou, nemuselo by to být příjemné,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám