Krkonošské pohádky: Z Anče vyrostla dáma, která zdaleka tak pohádkový život neměla

od Šárka Blahoňovská
2 minuty čtení
krkonosske pohadky ance
krkonosske pohadky ance

Krásnou Anče si v Krkonošských pohádkách zahrála Hana Maciuchová. Z copaté dívky vyrostla vážená dáma, kterou můžeme vidět na televizních obrazovkách dodnes. V životě to ale neměla úplně lehké, provázely ji zdravotní problémy.

Rodačka ze Šternberku byla už jako malá obklopena divadlem, vždyť její rodiče byli herci. A tak se už ve čtrnácti letech Maciuchová dostala ke své první roli. Na jevišti se představila jako družička v Jiráskově dramatu Lucerna.

Váhala, zda nezkusit medicínu

Ve škole jí to šlo, vystudovala gymnázium. Váhala, zda nejít na medicínu, k níž ji to táhlo. Nakonec však zvítězila láska k divadlu. Maciuchová si dala přihlášku na DAMU, kam se dostala.

První angažmá získala v pražském divadle Za branou, kde působila už při studiu herectví. V roce 1971 ji lapilo Vinohradské divadlo a už nepustilo.

Diváci ji tak mohli vidět v rozličných představeních, mezi než patří klasiky jako Hamlet, Zločin a trest či Cyrano z Bergeraku.

Zdroj: David Sedlecký / CC BY-SA 4.0

Co se týče filmu, ani zde nezůstala pozadu. Mezi její významné role patří Olga Scheinpflugová, choť Karla Čapka, ve filmu Člověk proti zkáze. Zahrála si i v Samotářích.

Kariéru rozjela spíše jako televizní herečka. Velkou měrou tomu přispěly Krkonošské pohádky, v nichž po boku Kuby a hajného ztvárnila postavu Anče.

Znát tuto sympatickou herečku můžeme i ze seriálu Chalupáři, Třicet případů majora Zemana či Nemocnice na kraji města. Hrála i v jednom z nejúspěšnějších seriálů České televize Četnické humoresky.

V Ulici skončila kvůli nemoci

Fanouškům seriálu Ulice se líbila jako rozvážná Miriam Hejlová. V tomto seriálu ale skončila před lety vlivem vážné nemoci. Rakovinu prsu však díky bohu porazila.

Do roku 1993 byla partnerkou herce Jiřího Adamíry. Byli spolu dvacet let, nikdy se nevzali. Jejich vztah ukončila až jeho smrt.

Ze svazku nevzešlo žádné dítě, to i kvůli hereččiným zdravotním problémům. V roce totiž 1980 prodělala závažnou operaci a lékaři jí oznámili, že na mateřství může zapomenout.

Přes veškeré životní útrapy a strasti však vypadá pořád skvěle.

Autor: Alice Konopásková


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články