5. září 2020 • 20:59

Muchová zvládla bitvu proti Rumunce a je v osmifinále, vyzve Azarenkovou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva velké obraty předvedla tenistka Karolína Muchová, aby si poprvé zahrála osmifinále grandslamového US Open. Dvacátá nasazená už v rozhodující sadě 3. kola prohrávala s Rumunkou Soranou Cirsteaovou 3:5, ale vynutila si tie-break, ve kterém odvrátila tři mečboly a vyhrála 6:3, 2:6 a 7:6.  O postup do čtvrtfinále US Open se utká s Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Bývalá světová jednička v sobotu zdolala polskou soupeřku Igu Šwiatekovou 6:4, 6:2 a na turnaji ještě neztratila set.



Muchová je druhou Češkou ve čtvrtém kole letošního turnaje v New Yorku, který se kvůli koronaviru hraje bez fanoušků. Před ní uspěla Petra Kvitová.

Muchová vyhrála první set díky zisku čtyř her v řadě, a to i po třech dvojchybách Rumunky v závěrečné hře úvodního dějství. Ve druhém setu ale v dlouhých výměnách vypadla z rytmu, chybovala a 77. hráčka světa Cirsteaová srovnala.

V dramatickém rozhodujícím setu po sérii brejků prohrávala Muchová 2:4 a za stavu 4:5 podávala Rumunka na výhru. Muchová ale pod tlakem předváděla nejlepší tenis, aktivní hrou vzala soupeřce servis a o osudu utkání rozhodl tie-break.

V jeho úvodu česká tenistka čtyřikrát pokazila, prohrávala proto 0:4 a za stavu 3:6 čelila třem mečbolům. Znovu ale ukázala svoji sílu. Při prvním mečbolu chybovala Cirsteaová, ale pak už úřadovala svěřenkyně Davida Kotyzy - při druhém mečbolu trefila postranní čáru z bekhendu a třetí odvrátila volejem po náběhu k síti.

Svoji první možnost ukončit utkání pak nevyužila, ale při druhé napálila podání, které soupeřka jen tečovala. „Nehrála jsem nejlepší tenis, prala jsem se sama se sebou a nejsem z toho unešená, ale jsem ráda, jak jsem se s tím poprala. Bylo to na krajíčku, ale vybojovala jsem to. Podařilo se mi otočit důležité balony,“ řekla.

Čtyřiadvacetiletá Muchová tak je po dvou účastech na US Open ve třetím kole poprvé v osmifinále. O postup do čtvrtfinále se utká s Běloruskou Viktorií Azarenkovou. Bývalá světová jednička v sobotu zdolala polskou soupeřku Igu Šwiatekovou 6:4, 6:2 a na turnaji ještě neztratila set.

Jednatřicetiletá Azarenková vyhlíží v New Yorku ve skvělé formě, ve třech zápasech prohrála jen 13 gamů. Na americkém grandslamu došla v minulosti dvakrát do finále, dva triumfy má z Australian Open.

S Muchovou jsou nyní sousedkami ve třetí desítce světového žebříčku, česká hráčka je o místo výše. Na dvorci se proti sobě postaví poprvé.

Bulharka pokračuje ve skvělém tažení

Do osmifinále postoupily i obě nasazené dvojky. Rakušan Dominic Thiem vyřadil někdejšího šampiona US Open Marina Čiliče, letošní vítězka Australian Open Sofia Keninová zdolala Ons Džabúrovou a čtvrté kolo bude hrát v New Yorku poprvé.

V nečekané jízdě pokračuje Bulharka Cvetana Pironkovová, která hrála poslední velký turnaj před třemi roky ve Wimbledonu a pak si dala mateřskou pauzu. Ve třetím kole zdolala Chorvatku Donnu Vekičovou 6:4, 6:1 a bude hrát s Alizé Cornetovou z Francie, jejíž sedmá nasazená soupeřka Madison Keysová v druhém setu vzdala kvůli bolestem zad.

Už ve čtvrtfinále čtyřhry je jako poslední z českých deblistek Květa Peschkeová. Spolu s Nizozemkou Demi Schuursovou jsou čtvrté nasazené a ve 2. kole zdolaly gruzínsko-ruský pár Oksana Kalašnikovová, Alla Kudrjavcevová 6:2, 7:5.

Bez problémů postoupili do osmifinále třetí nasazený Daniil Medveděv z Ruska i turnajová šestka Ital Matteo Berrettini. V atraktivním souboji bývalých vítězek US Open porazila Američanka Serena Williamsová 2:6, 6:2, 6:2 krajanku Sloane Stephensovou. Brzy devětatřicetiletá Williamsová usiluje v New Yorku o 24. grandslamový titul, jímž by se vyrovnala rekordmance Margaret Courtové. V pondělním osmifinále se finalistka předchozích dvou ročníků US Open střetne s Řekyní Marií Sakkariovou.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 53,4 milionu dolarů):

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:
Thiem (2-Rak.) - Čilič (31-Chorv.) 6:2, 6:2, 3:6, 6:3,
Auger-Aliassime (15-Kan.) - Moutet (Fr.) 6:1, 6:0, 6:4,
Tiafoe (USA) - Fucsovics (Maď.) 6:2, 6:3, 6:2.
Rubljov (10-Rus.) - Caruso (It.) 6:0, 6:4, 6:0
Medveděv (3-Rus.) - Wolf (USA) 6:3, 6:3, 6:2
Berrettini (6-It.) - Ruud (30-Nor.) 6:4, 6:4, 6:2
Pospisil (Kan.) - Bautista (8-Šp.) 7:5, 2:6, 4:6, 6:3, 6:2
De Minaur (21-Austr.) - Chačanov (11-Rus.) 6:4, 0:6, 4:6, 6:3, 6:1.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:
Sakkariová (15-Řec.) - Anisimovová (22-USA) 6:3, 6:1
Muchová (20-ČR) - Cirsteaová (Rum.) 6:3, 2:6, 7:6 (9:7)
Mertensová (16-Belg.) - McNallyová (USA) 7:5, 6:1
S. Williamsová (3-USA) - Stephensová (26-USA) 2:6, 6:2, 6:2
Keninová (2-USA) - Džabúrová (27-Tun.) 7:6 (7:4), 6:3,
Cornetová (Fr.) - Keysová (7-USA) 7:6 (7:4), 3:2 skreč,
Pironkovová (Bulh.) - Vekičová (18-Chorv.) 6:4, 6:1,
Azarenková (Běl.) - Šwiateková (Pol.) 6:4, 6:2.

Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Schuursová (4-ČR/Niz.) - Kalašnikovová, Kudrjavcevová (Gruz./Rus.) 6:2, 7:5

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud