Vercors: Nepřirozená zvířata. Co činí člověka člověkem?

6. září 2020

Co vlastně činí člověka člověkem? Čím se odlišujeme od zvířat? Tyto základní otázky po podstatě lidství učinil francouzský spisovatel Vercors hlavním tématem svého utopického a filozofujícího románu. Nabízíme vám ho v dramatizované podobě jako třídílný seriál. Poslouchejte on-line do 12. září 2020.

Účinkují: Pavel Soukup, Václav Postránecký, Jana Paulová, Jan Maršálek, Jiří Adamíra, Alena Vránová, Josef Vinklář, Vladimír Brabec, Bohumil Švarc, Milan Mach
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Překlad: Alena Hartmanová
Hudba: Vladimír Popelka
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1994
Dramatizace: Jaroslava Strejčková
 

Odpověď nechává Vercors hledat nejenom hlavního hrdinu – odvážného novináře Douglase Templemora, ale celou řadu lidí z jeho okolí včetně ctihodného soudního dvora. Neboť v dosud nevídaném soudním procesu, jehož hlavním obžalovaným je právě Douglas, k vyslovení verdiktu chybí mužům práva „prostá“ definice člověka.

Proces je ovšem až posledním, byť nejdůležitějším dějstvím Vercorsova příběhu. Předchází mu úžasný objev dosud neznámých bytostí s vysokou inteligencí v ostrovních pralesích. Douglas Templemor chce překazit chamtivé plány na jejich zotročení a odhodlá se k činu, za který může zaplatit ztrátou svobody.

Vercorsův nestárnoucí román vám v programu Českého rozhlasu Vltava nabízíme v jeho dramatizované podobě, jako třídílný seriál.

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio