fb pixel Odstartovala Dvořákova Praha: Letos v bojových podmínkách. Na představení musí posluchači v rouškách – G.cz
Vyhledávání

Odstartovala Dvořákova Praha: Letos v bojových podmínkách. Na představení musí posluchači v rouškách

+ DALŠÍ 1 FOTKA + DALŠÍ 2 FOTKY

V pátek 4. září v Praze začala pravděpodobně nejvýznamnější česká kulturní událost týkající se vážné hudby. 13. ročník festivalu Dvořákova Praha odstartoval ve Dvořákově síni pražského Rudolfina a bude probíhat až do 20. září, letos ovšem v „bojových“ podmínkách.

Jan Fiedler
Jan Fiedler 6.9.2020, 11:45

Dvořákova Praha

Hlavní myšlenkou mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha je propagace české kultury prostřednictvím odkazu díla Antonína Dvořáka a jeho současníků a žáků. Na poli vážné hudby se jedná o velice prestižní festival, na kterém vystupují ti nejlepší sólisté, dirigenti a mezinárodně uznávané orchestry.

Festival byl zahájen českou filharmonií, kterou řídí její šéfdirigent Semyon Bychkov, sólistou večera byl Václav Petr, který přednesl Koncert pro violoncello a orchestr h moll Antonína Dvořáka. V druhé části večera zazněla jedinečná Novosvětská symfonie.

Češi hrají (nejen) Čechům

Dvořákova Praha bude letos probíhat pod heslem Češi hrají (nejen) Čechům, což pochopitelně odkazuje na koronavirovou krizi, která postihla i tento festival. Výrazně se totiž musela zredukovat účast zahraničních umělců.

Koncerty se ponesou v duchu zpřísněných hygienických opatření. Rudolfinum je otevřené pro celkem tisíc posluchačů, kteří ovšem musí mít po celou dobu roušky – na rozdíl od hudebníků. U představení o délce necelých dvou hodin může být pro některé návštěvníky povinnost mít nasazenou roušku poměrně nepříjemnou zprávou. Pořadatelé současně oddělili přístupy do přízemí a na balkon, čímž vytvořili dva oddělené sektory. Vše ve snaze o co největší bezpečnost v souvislosti s šířením koronaviru.

Nejen Dvořák, ale i Beethoven, Mozart či Haydn

Festival Dvořákova Praha se i přes nepříznivou situaci, která zachvátila celý svět, snaží o co nejkvalitnější kulturní zážitek, který může fanouškům vážné hudby poskytnout. Hned v příštím týdnu se mohou posluchači těšit na velice pestrý program, který se ani zdaleka nebude týkat pouze hudby Antonína Dvořáka. V pondělí 7.9. zazní Beethovenova Missa solemnis a 8.9. první a druhá řada Slovanských tanců Antonína Dvořáka. V dalších dnech se představí některá z děl Ernsta von Dohányi, Josefa Suka, Alfreda Schnittkeho, Josepha Haydna či Jacquese Iberta. Nebude chybět ani hudba Franze Liszta, Mozarta, Prokofjeva, Rachmaninova a Leoše Janáčka. Přestože podmínky nejsou letos optimální, Dvořákovu Prahu byste si rozhodně neměli nechat ujít, jedná se o jedinečný a obohacující kulturní zážitek.

Podobné články

Doporučujeme

Další články