NPP Rybníček u Hořan

Národní přírodní památka Rybníček u Hořan je chráněné území s jedinou lokalitou přirozeného výskytu kriticky ohrožené rdestice hustolisté ( Groenlandia densa) v České republice. Chráněné území zahrnuje kromě samotného rybníčku rovněž údolí se silným prameništěm a lesními porosty.

Rybníček je napájen mineralizovanou vodou Hořanského potoka, který pramení o několik set metrů dále. Chráněná rdestice je citlivá na zakalení vody a výšku hladiny, proto byl na jižním konci NPP vybudován suchý poldr, který má rybník ochraňovat před splachy a nenadálými silnými srážkami. V historii byl rybník několikrát odbahněn.

Flora
Nejvýznamnějším zástupcem rostlinné říše je rdestice hustolistá ( Groenlandia densa) – skupina ohrožení C1. Ze skupiny C3 je to potom sněženka podsněžník ( Galanthus nivalis) a lakušník niťolistý ( Batrachium trichophyllum), který je ale paradoxně odstraňován, neboť znehodnocuje přírodní prostředí rdestice. Skupina C4 je zastoupena bradáčkem vejčitým (Listera ovata), jehož výskyt ale nebyl v posledních letech potvrzen.
Groenlandia densa - rdest hustolistý

Groenlandia densa - rdest hustolistý

Galanthus nivalis - sněženka podsněžník

Galanthus nivalis - sněženka podsněžník

Batrachium trichophyllum - lakušník niťolistý

Batrachium trichophyllum - lakušník niťolistý

Listera ovata - bradáček vejčitý

Listera ovata - bradáček vejčitý


Dalšími rostlinami vyskytujícími se na území NPP jsou rozrazil potoční ( Veronica beccabunga), okřehek menší ( Lemna minor), zblochan řasnatý ( Glyceria notata), sítina sivá ( Juncus inflexus), pryskyřník lítý ( Ranunculus sceleratus) a žlutý kosatec ( Iris pseudacorus). Lesní porost je tvořen bezem černým ( Sambucus nigra), střemchou obecnou ( Padus avium), jedlí bělokorou ( Abies alba), smrkem ztepilým ( Picea abies), modřínem opadavým ( Larix decidua), dubem letním ( Quercus robur), bukem lesním ( Fagus sylvatica), lípou malolistou ( Tilia cordata), habrem obecným ( Carpinus betulus), olší lepkavou ( Alnus glutinosa), javorem klenem ( Acer pseudoplatanus), jasanem ztepilým ( Fraxinus excelsior), topolem bílým ( Populus alba) a břízou bělokorou ( Betula pendula).

Zdroj textu Wikipedie

cz
NPP Rybníček u Hořan
NPP Rybníček u Hořan