Každé jídlo musí hlavně chutnat, myslí si zakladatel firmy Emco Zdeněk Jahoda

6. září 2020

V obyčejné domácí troubě. Tak před 30 lety začala cesta dnešního lídra českého trhu s cereáliemi. Zdeněk Jahoda totiž zakládal společnost Emco, kterou letos předal svému synovi Martinovi, a to u sebe doma.

Čtěte také

„Samozřejmě, že tam byla spousta neúspěchů, ale to pozitivní vždy převládalo,“ říká v pořadu Řečí peněz. Současné dění kolem pandemie koronaviru v Emcu sledují, ale jak říká, potravinářské firmy by se do problémů dostat neměly.

„V roce 2019 jsme měli obrat 1,2 miliardy korun, letos to bude zhruba o 100 milionů víc,“ pochvaluje si. „Potravináři by neměli mít důvod, proč by měli ,jít dolů´. Lidi totiž zůstali doma, neodjeli a nakupovali.“

V březnu a dubnu vybočovalo chování spotřebitelů ze všech dosud běžných mezí. „Především v kategorii müsli, kde jsme jedničkou na trhu, jsme v březnu vyrostli až na 50% podíl na trhu. Takže každé druhé prodané müsli bylo naše,“ vzpomíná.

Z otce na syna

Od přelomu března a dubna vlastní Martin Jahoda už 52% podíl firmy. V čele firmy totiž vystřídal otce Zdeňka. Podle nového šéfa ale nešlo o radikální změnu.

Čtěte také

„Není to tak, že bych s úderem února najednou všechno rozhodoval a dřív jsem si k tomu nemohl říct ani slovo. Teď je to finálně mé, ale rád si poslechnu názor táty. Ve spoustě případů na něj dám.“

I otec Jahoda si svou novou roli užívá. „Je to super, jsem úplně nadšený. Mohu mluvit, když chci – a sem tam někdo i poslouchá. Rozhodnutí už nebývají podle toho, co si myslím, ale jsem v obraze. A taky už nic nemusím.“

Oba se ale shodují v pohledu na vládní opatření a půlbilionový schodek státního rozpočtu. Váhají nad tím, jestli vládní podpora už není víc ke škodě než užitku, protože neodstraní z trhu slabé firmy, které stejně časem zaniknou.

Vláda rozdává peníze

„Vláda rozdává peníze, aby pomohla ekonomice. Jsem ale překvapený, jak moc. Jsem zvědavý, jak se to vyvine. Mám ale pocit, že se to už přehání. Snaží se držet při životě něco, co už se nemá šanci uspět,“ varuje Zdeněk Jahoda s tím, že se pravděpodobně čeká i na peníze z Evropské unie.

Čtěte také

Podle nového šéfa Emca je teď hlavním tématem v potravinářství cukr. „Nám se problém povedl vyřešit pomocí využití vlákniny z čekanky. To je teď rozdíl, který nám dává před ostatními náskok.“

Podle Martina Jahody budou lidé i nadále snídat cereálie s cukrem a roli Emca vidí v tom, že musí nabídnout alternativu v každé kategorii, tedy i pro ty, kdo chtějí snídani nebo svačinu bez cukru.

„Cukr bude hrát roli vždy. Nesmíme zapomenout na zásadní věc – jídlo musí především chutnat, jeho složení je věc druhá,“ dodává zakladatel společnosti Zdeněk Jahoda zásadní pravidlo pro úspěch v potravinářství.

Celý pořad Petra Šimůnka najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Šimůnek , dog
Spustit audio

Související