Ostravští historici našli dlouho ztracené dokumenty ze srpnové okupace

6. září 2020 17:11

V Ostravě se podařilo odhalit další podrobnosti o událostech spojených se srpnem roku 1968. Našly se totiž doslovné přepisy ze schůzí tehdejšího národního výboru. Historici už je považovali za ztracené, teď je ale mohou podrobně zkoumat.

„Dne 22. srpna byla mimořádná rada a 23. srpna bylo mimořádné plenární zasedání,“ ukazuje Antonín Barcuch z Archivu města Ostravy.

Čtěte také

22. srpen 1968, psacím strojem se tu píše: „Generál Jašin předložil ultimátum, že nebude-li sjednán pořádek, zahájí zajišťování střelbou.“ I to se dělo na radnici v období zmatku, strachu a protestů.

„Předseda národního výboru (Josef) Kempný tam hovořil, jak probíhalo jednání se sovětským velitelem města, který vyhrožoval zavedením stanného práva, střelbou a podobně. Po několika jednání se ale tu situaci podařilo eliminovat,“ popisuje Barcuch.

Takže díky dokumentům je teď jasné, co přesně předcházelo odklizení tanků z náměstí před radnicí kousek stranou. A píše se v nich také o protestech nebo rezolucích: „Žádáme důrazně o uvolnění internovaných soudruhů Dubčeka, Smrkovského a dalších, aby se mohli ujmout svých funkcí.“

Ostravští historici našli dlouho ztracené dokumenty ze srpnové okupace

Součástí jsou i podpisy, které zřejmě stály za tím, že se listiny na dlouho ztratily. „Pod rezolucemi byla podepsaná řada lidí a potom když se přehodnocovala srpnová situace v duchu nastupující normalizace, tak lidé se obávali, že by z toho měli problémy,“ vysvětluje Barcuch.

Nakonec se ale složky s velmi dobře dochovanými písemnostmi různými oklikami k historikům dostaly, a to včetně zvukových nahrávek. Nyní se teď digitalizují a přepisují z magnetofonového pásku.

autor: Martin Knitl
Spustit audio