Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Reprezentaci povede proti Skotsku Holoubek, v nominaci je dvacet nováčků. Kapitánem bude Hubník

Ve třiadvacetičlenné nominaci na pondělní zápas Ligy národů se Skotskem je hned 20 úplných nováčků. Narychlo složené mužstvo, které nahradilo původní reprezentační výběr, v němž se objevil koronavirus, povede místo kouče Jaroslava Šilhavého trenér národního týmu do 18 let David Holoubek. Přímý přenos utkání Česko-Skotsko sledujte v pondělí od 20:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

V nově vytvořeném výběru si dosud start za národní A-tým připsali jen dva hráči - jeden z pěti povolaných slávistů Stanislav Tecl a jeden z olomoucké pětice Roman Hubník, který bude kapitánem. Už v minulosti byl do A-mužstva povolán Václav Jemelka, ale zápas nehrál.

V původním výběru, který v pátek vstoupil do druhého ročníku Ligy národů výhrou 3:1 na Slovensku, se objevily dva případy koronaviru - oba u členů realizačního týmu.

Jeden pozitivní nález oznámila reprezentace ve středu ještě v Praze, druhý pak odhalily kontrolní testy v Bratislavě před pátečním zápasem.

Národní celek utkání odehrál, ale po diskuzích s hygienou byl sraz kvůli obavám z dalšího šíření nemoci předčasně ukončen, byť všichni hráči měli i kontrolní odběry negativní. Do izolace s původním výběrem zamířil také kouč Šilhavý.

"Situace, která nastala, byla velice zvláštní. Dostali jsme úkol sestavit tým na zápas se Skotskem. Měli jsme na to zhruba pět hodin. Bylo to velice dynamické, rychlé. Chtěl bych poděkovat všem klubům a trenérům, kteří mi umožnili, abychom vůbec byli schopni nominovat tyto hráče," řekl Holoubek.

"Chtěl bych poděkovat hráčům, kteří v tu dobu měli volné víkendy, s nominací nepočítali a přijížděli sem ze všech koutů republiky. Jejich odezva byla velice pozitivní. Mají chuť, ochotu a touhu hrát za Českou republiku. Myslím si, že ač je Skotsko zřejmě favorit, nenecháme nikomu nic zadarmo," dodal.

Narychlo složený tým tvoří hráči výhradně z klubů české ligy. Pětici dodala mistrovská Slavia, jejíž šéf Jaroslav Tvrdík situaci okolo koronaviru v reprezentaci v posledních dnech opakovaně kritizoval.

Červenobílí měli v původním výběru v Bratislavě sedm hráčů, brankář Ondřej Kolář byl uvolněn už před odjezdem na Slovensko.

Vedle Tecla budou v Olomouci ze slávistů ještě obránce Ondřej Karafiát, záložník Tomáš Malinský, defenzivní univerzál Tomáš Holeš a devatenáctiletý gólman Jakub Markovič.

Pět hráčů v nově vytvořeném týmu je i z "domácí" Olomouce, Sigma vyslala brankáře Aleše Mandouse, středopolaře Radima Breiteho, teprve sedmnáctiletého záložníka Jáchyma Šípa a stopery Jemelku s Hubníkem.

Posledně jmenovaný je s 29 starty nejzkušenějším hráčem výběru. V 36 letech se vrací do reprezentace, přestože v srpnu 2016 ohlásil konec v národním celku. Hubník je zároveň jediným ze současného výběru, který v reprezentačním "áčku" skóroval, trefil se třikrát.

Čtyři hráče dodal Baník Ostrava, dva Liberec s Mladou Boleslaví a po jednom Jablonec, Slovácko, Sparta a ligoví nováčci Brno s Pardubicemi.

Nejmladším členem improvizovaného výběru je sparťan Adam Karabec, kterému bylo v červenci teprve 17 let. Z mládežnických reprezentací jsou v týmu také Markovič, Šimon Gabriel, Tomáš Solil, Šíp či Antonín Růsek.

S nominací logicky pomáhal i Šilhavý. "Při výběru týmu tam byla součinnost všech trenérů a samozřejmě i trenéra A-týmu. Moc díky za jeho podporu a snahu vůbec ten tým dát nějakým způsobem dohromady," řekl Holoubek.

"Musíme vnímat situaci, která nastala ohledně koronaviru a rozpuštění A-týmu. Logická volba musela přijít na týmy, které nehrají evropské poháry, nebo ty, které jsou schopné hráče uvolnit. V tuhle chvíli je to asi nejlepší možný sestavený tým, který se nám podařil svolat. Doufám, že to uvidíte zítra na hřišti," dodal bývalý kouč Sparty.

Všichni hráči a členové realizačního týmu museli z nařízení UEFA stejně jako před všemi reprezentačními duely absolvovat test na koronavirus.

Zápas v Olomouci má v pondělí výkop ve 20:45 a kvůli celoevropským opatřením proti šíření covidu-19 se bude hrát bez diváků.

Nominace české fotbalové reprezentace na zápas se Skotskem:

brankáři: Filip Nguyen (Liberec), Aleš Mandous (Olomouc), Jakub Markovič (Slavia)

obránci: Jan Juroška (Ostrava), Ondřej Karafiát (Slavia), Šimon Gabriel (Mladá Boleslav), Roman Hubník (Olomouc), Václav Jemelka (Olomouc), Jaroslav Zelený (Jablonec), Daniel Holzer (Ostrava)

záložníci: Jakub Pešek (Liberec), Tomáš Malinský (Slavia), Adam Jánoš (Ostrava), Adam Karabec (Sparta), Marek Havlík (Slovácko), Radim Breite (Olomouc), Tomáš Holeš (Slavia), Tomáš Solil (Pardubice), Lukáš Budínský (Mladá Boleslav), Jáchym Šíp (Olomouc)

útočníci: Roman Potočný (Ostrava), Antonín Růsek (Brno), Stanislav Tecl (Slavia)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články