PREVIEW: Hrozil prodej licence, teď Ústí doufá v lepší zítřky

Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz

V zimě to vypadalo s ústeckým hokejem bledě. Kvůli nedostatečnému rozpočtu hrozilo, že klub po sezoně nabídne na prodej svoji licenci. Pak vysvitla naděje.

Objevil se bohatý sponzor, díky kterému by Slovan opustil ligové dno a hrál by ve vyšších patrech. Hovořilo se o zvučných posilách v čele s Michaelem Petráskem a Davidem Tůmou.

Jenže přišla pandemia koronaviru a sponzor kvůli nejisté situaci couvl.

A Slovan byl zpátky tam, kde byl v zimě. Měl obavy, aby sehnal dost peněz na profesionální soutěž. Nakonec se do vedení klubu vrátil olympijský vítěz Jan Čaloun, pustil se do ústeckého dobrodružství a z pozice jednatele ho do Chance ligy přihlásil.

A Slovan by tam neměl být jen do počtu.

Naopak je reálné, že zažije příjemnější sezonu než tomu bylo v posledních dvou letech. A třeba se později, až se situace uklidní, tajemný investor zase vrátí do hry. 

A začne ústecká obroda...

Tip Hokej.cz na umístění po základní části: 14. místo

Osobnost týmu – Michal Trávníček

Po devatenácti sezonách mu v Litvínově řekli: Díky, ale... Jenže Trávníček končit nechtěl. A tak se přestěhoval do Ústí nad Labem. Coby kapitán extraligových mistrů a borec s 1 061 starty v nejvyšší soutěži bude patřit k nejvýraznějším osobnostem Chance ligy. Je dobře, že v podstatě každý tým bude mít letos výraznou osobnost, na kterou se můžou fanoušci těšit.

Foto: slovanusti.cz

Pohled hokej.cz

Brankáři (9/15): Spolupráce s Mladou Boleslaví prospěje Ústí nad Labem hlavně co se týče brankoviště. Bruslaři totiž mají na soupisce hned čtyři kvalitní gólmany, dva z nich tedy budou k dispozici Slovanu: mladíček Radek Haas a veterán Marek Schwarz. Druhý jmenovaný má za sebou fantastickou kariéru, zažil i atmosféru NHL, chytal za reprezentaci a svého času byl nejlepším gólmanem v Tipsport extralize. Už je to ale celkem dávno a Schwarz je teď jen stínem tehdejšího brankáře. Na prvoligové poměry jde ale pořád o velmi kvalitní jedničku. Může mu pomoct, že tentokrát bude přesně vědět, na čem je. Zatímco loni mezi soutěžemi pendloval, tentokrát by měl být Ústí nad Labem k dispozici v podstatě celý rok. Mladý tým potřebuje podobnou jistotu. A Haas bude mít skvělého učitele.

Obránci (5/15): Ústí nad Labem má jen dva prověřené obránce: Vladimíra Brože a Jiřího Drtinu. Jinak dá Slovan šanci hráčům, kteří loni působili v nižších soutěžích. Brož s Drtinou tak dostanou ohromný ice time. Drtina loni zažil na své poměry podprůměrnou sezonu. Ještě nedávno ale platil za špičkového prvoligového hráče a v sezoně 2017/2018 vyhrál kanadské bodování obránců. Vrátí se do bývalé formy? I Brož má na víc, než loni předvedl. Ale nechápejme se špatně: pořád byl týmovou oporou a základní část zakončil s 22 body. Pokud se podíváme na soupisku Bruslařů, v úvahu by mohl připadat návrat Karla Klikorky. Je mu teprve osmnáct, už loni byl ale pro Ústí klíčovým obráncem. Byl by adeptem na cenu pro nejlepšího juniora v Chance lize. Ale to jsou pouze spekulace, o Klikorkovi žádné konkrétní informace nejsou. Slovan ho každopádně nutně potřebuje. Jinak by hazardoval s přízní fanoušků, kteří po třech bídných letech chtějí vidět zase kvalitní hokej. Během přípravy zaujal Štěpán Havránek ostrou bitkou s vyhlášeným ranařem Michaelem Foltýnem. Ukázal, že se toho nebojí. Loni se zařadil k tahounům Vrchlabí. Mezi elitní druholigové beky patřil i David Vala. Rozhodně má potenciál uspět mezi profesionály. Adam Zich loni snášel debakly s China Golden Dragon a Jevgenij Pika dorazil z lotyšské Rigy, za kterou hrál juniorskou MHL.

Útočníci (6/15): Nejlepším útočníkem na soupisce je Jiří Severa, urostlý křídelník, co je silný na puku a u mantinelů. Brzdí ho zranění, jinak už by měl v Chance lize renomé elitního hráče. Dalším vzrostlým forvardem je Anatolij Protasenja. Běloruský silák při své nejlepší formě atakoval hranici bodu na zápas. Jak sedne svéráznému Protasenjovi angažmá na severu? V souvislosti s Ústím se pochopitelně nejvíc mluvilo o příchodu Michala Trávnička, ikony nedalekého Litvínova. Další zajímavou posilou je Aleš Furch. Ve Slovanu dostane prostor a může si udělat parádní jméno. Na Slavii předvedl několik fantastických akcí, v ruce to má. O větší ice time než měl ve Frýdku-Místku si chce říct Petr Eret, loni autor šestnácti bodů ve 43 utkáních. Ve druhé lize si Ústí nad Labem vyhlédlo Jana Tlačila, který v Příbrami nasázel 33 gólů ve 33 zápasech. Ve dvaceti letech! Hodně gólů dával také exvrchlabský Štěpán Matějček. Z partnerské Mladé Boleslavi dorazili mladíčci Jan Grim s Vladislavem Houškou. Budou mít spíš skromnější roli. Ke třicetibodové metě se loni přiblížil i Martin Tůma, který postupnými krůčky získává důležitější a důležitější roli. Rád by ho napodobil odchovanec Tomáš Čermák. Vzhledem k šířce mladoboleslavského útoku by mohl dorazit do partnerského Ústí ještě nějaký útočník. A to už by bylo dost zajímavé jméno! A přijde třeba ještě někdo z nedalekého Litvínova? V úvahu by mohl připadat například Přemysl Svoboda, kterému to loni v Ústí hodně sedlo.

Ostatní (7/10): Trenér Miroslav Mach se s nikým a s ničím nepárá. Chtěl sestavit tým, který bude disciplinovaný, motivovaný a zodpovědný. Právě v těchto vlastnostech bude ústecká síla. Jenže aby až moc nechyběly zkušenosti a individuální schopnosti... Nepomůže ani současná karanténa, kvůli níž Slovan dost ztratí.

CELKEM: 27/55.

Soupiska 

Brankáři: Radek Haas, Petr Hamalčík, Marek Schwarz.

Obránci: Vladimír Brož, Jiří Drtina, Štěpán Havránek, Erik Mareš, Jevgenij Pika, David Vala, Adam Zich.

Útočníci: Martin Bláha, Ondřej Bláha, Tomáš Čermák, Petr Eret, Aleš Furch, Jan Grim, Vladislav Houška, Štěpán Matějček, Anatolij Protasenja, Jiří Severa, Jan Tlačil, Michal Trávníček, Martin Tůma.

Změny v kádru

Příchody: Marek Schwarz (G, Ml. Boleslav), Radek Haas (G, Ml. Boleslav), Jiří Drtina (O, Vsetín), Štěpán Havránek (O, Vrchlabí), Jevgenij Pika (O, HK Riga, MHL), David Vala (O, Havl. Brod), Adam Zich (O, China Golden Dragon), Tomáš Čermák (Ú, jun. Plzeň), Petr Eret (Ú, Frýdek-Místek), Aleš Furch (Ú, Slavia), Štěpán Matějček (Ú, Vrchlabí), Anatolij Protasenja (Ú, Jihlava), Jan Tlačil (Ú, Příbram), Michal Trávníček (Ú, Litvínov), Vladislav Houška (Ú, Sokolov), Jan Grim (Ú, Sokolov), Martin Bláha (Ú, jun. Kladno).

Odchody: David Stahl (G, Řisuty), Matěj Hes (O, ?), Jakub Müller (O, Poprad, SVK), Lukáš Zukal (O, Třebíč), Michal Steinocher (O, Slavia), Matyáš Filip (Ú, Kladno), Tomáš Vildumetz (Ú, Karl. Vary), Jan Havel (Ú, Košice), Václav Krliš (Ú, Třebíč), Tomáš Pšenička (Ú, Prostějov), Přemysl Svoboda (Ú, Litvínov), Lubomír Kovařík (Ú, ?).

Nejlepší příchod podle hokej.cz: Michal Trávníček
Bude zajímavé sledovat, zda Trávníček pomůže Ústí nad Labem i s produktivitou. V extralize měl totiž na starosti výhradně černou práci: blokoval střely, znepříjemňoval soupeři hru agresivitou a osobními souboji. 

Foto: slovanusti.cz

Citelný odchod – Tomáš Vildumetz
Vildumetz byl jednoznačně nejlepším hráčem Slovanu v uplynulé sezoně. Kanadské bodování opanoval s jasným náskokem a bavil fanoušky svými technickými kousky. Není divu, že jeho kroky vedly do extraligy – vrátil se domů do Karlových Varů.

Koho sledovat? Anatolij Protasenja
V letech 2016 až 2018 patřil k nejlepším útočníkům první ligy. Loni však výkony dvoumetrového a přes metrák vážícího forvarda zůstaly za očekáváním. V Ústí tomu třeba bude jinak: běloruský čahoun se v posledních dvou přípravných zápasech blýskl čtyřmi body (2+2).

Mohl by zazářit – Aleš Furch
Ve Slavii měl hodně skromný ice time, nakládal s ním ale dost efektivně. Loni dal devět gólů, předloni dokonce třináct. V Ústí nad Labem dostane klíčovou roli a díky tomu může atakovat i dvacetibrankovou hranici.

Talent – Tomáš Čermák
Ústeckého odchovance čeká první sezona mezi muži, věkem je ale stále junior. V minulé sezoně byl nejproduktivnějším hráčem plzeňské juniorky, a to suverénně. Slušně si vedl i během letošní přípravy. 

Trenéři – Miroslav Mach, Jaroslav Roubík a Jiří Merta
Mach má přirozený respekt. Víc než kdo jiný dá na charakter a pracovitost hráčů. I proto během přípravy opustila Slovan zajímavá jména. Nikdo nesmí být víc než mužstvo. No a Jaroslav Roubík? To je odborník na slovo vzatý. Hráčům hodlá pomoct především v individuálních dovednostech. Své si řekne také k přesilovkám.

Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz

Přípravné zápasy
Ústí nad Labem 1:3 Kolín
Kadaň 3:1 Ústí nad Labem
Most 5:1 Ústí nad Labem
Ústí nad Labem 6:2 Kadaň
Ústí nad Labem 3:2 Vrchlabí

Chronologická umístění
2012/2013 – 3. místo
2013/2014 – 10. místo
2014/2015 – 8. místo
2015/2016 – 4. místo
2016/2017 – 6. místo
2017/2018 – 12. místo
2018/2019 – 14. místo
2019/2020 – 14. místo

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz