Hlavní obsah

Veolia kupuje Pražskou teplárenskou

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská Veolia se stane majitelem Pražské teplárenské, která na území hlavního města zásobuje teplem 230 tisíc domácností. Podle informací Práva z obeznámeného zdroje prodej před víkendem schválil antimonopolní úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Pražské teplárenské v Praze (na snímku z roku 2014)

Článek

Stoprocentní podíl v Pražské teplárenské doposud drží společnost EP Energy. Ta je vlastněná firmou EP Infrastructure, která spadá pod holding EPH podnikatele Da­niela Křetínského. Pražská teplárenská ani EPH v neděli na dotaz Práva záležitost nekomentovaly. Dá se předpokládat, že hodnota transakce bude ve vyšších mi­liardách korun.

Už jen vzhledem k tomu, že již před čtyřmi lety Pražská teplárenská prodala firmě Veolia Energy za 1,8 miliardy korun kotelny a výtopny na levém břehu Vltavy. Šéf teplárenské firmy Ladislav Moravec tehdy uvedl, že levobřežní zdroje tvoří asi 15 procent celkového objemu tepla dodávaného Pražskou teplárenskou.

Křetínského EPH loni dosáhl dosud nejlepšího výsledku

Ekonomika

Podle zdroje Práva je cena vzhledem k tomu, že Křetínský už dříve z firmy vyčlenil pozemky a nemovitosti a prodává jen „trubky“, licence a obchodní pozice, dost vysoká.

V metropoli mají čtvrtinu trhu

„Je to pro EPH dobrý obchod,“ řekl zdroj. Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je převzetí firmou Veolia po věcné stránce přirozené. „Aktivity v Praze zná, navazuje na stávající byznys. Rozšiřuje už existující část akvizic a je to zkušený partner, který se v teplárenském byznysu dobře vyzná,“ řekl Právu Gavor.

Praha zaplatí za podíl v Pražských vodovodech a kanalizacích 1,754 miliardy

Ekonomika

Pražská teplárenská je podle počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských sítí v Česku. Firma uvádí, že v Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo kromě domácností také do administrativních budov, podniků, škol a zdravotnických zařízení.

Loni měla firma, která zaměstnává přes 400 lidí, čistý zisk 580 milionů korun. Výnosy jí vzrostly meziročně o 4,8 procenta na 5,3 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám