Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberečtí hygienici zkontrolovali 108 táborů a uložili 11 pokut

Hygienici v Libereckém kraji v souvislosti s letními dětskými tábory letos provedli 108 kontrol a odhalili jednu neohlášenou zotavovací akci. Při kontrolách zjistili 29 závad, za které uložili 11 pokut v souhrnné výši 12 700 korun, informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Průběh letní dětské rekreace hodnotí hygienici jako relativně klidný, organizátoři podle nich zodpovědně dodržovali doporučení ministerstva zdravotnictví ohledně úklidu a dezinfekce. „Nemocnost dětí byla nízká a nemuseli jsme žádnou akci zakázat. Počet zjištěných nedostatků byl podobný jako loni, ale počet pokut byl nižší a závady menšího rozsahu a méně závažné," uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová.

Nejvíce závad hygienici tradičně odhalili ve stravování. „Šlo zejména o křížení činností a nedodržování podmínek o uchování potravin a surovin deklarovaných výrobcem, a dále v zásobování pitnou vodou," uvedla Hochmalová. Problematické jsou podle ní povrchové zdroje s nestálou kvalitou vody a někde velmi složité systémy dopravující vodu, a to i z veřejného vodovodu, do tábořiště.

„Zcela zásadní je péče o všechna tato zařízení, jako jsou hadice, potrubí, koncové barely, nádrže zásobníků, ze kterých je voda určena k přímé spotřebě v průběhu akce. Jednoznačně toto dokládají výsledky námi provedených odběrů vzorků vody, což je často v rozporu s dokládaným rozborem od pořadatele před zahájením akce," řekla Hochmalová. Hygienici letos odebrali 11 vzorků ze studánek či pramenů a tři z nich měly nevyhovující kvalitu.

V kraji se letos uskutečnilo 293 táborů a jiných podobných akcí ve 426 bězích, kterých se zúčastnilo 18 951 dětí. „Ačkoliv pořádání letní dětské rekreace bylo letos dlouho s otazníkem, nakonec jsme v Libereckém kraji evidovali o něco vyšší počet pořádaných akcí i zúčastněných dětí než tomu bylo loni," uvedla Hochmalová. Loni se letních pobytů v kraji zúčastnilo 17 658 dětí, při kontrolách hygienici odhalili jeden neohlášený tábor a za nedostatky uložili 15 pokut za 14 000 korun.

Hromadné onemocnění letos řešili hygienici na zotavovací akci na Jablonecku, kde měla zažívací potíže zhruba polovina ze 47 účastníků. Někteří zvraceli, jiní měli průjem či bolesti břicha bez teploty. Všichni ale byli do druhého dne v pořádku a nikdo další neonemocněl. Na Jablonecku také skončil předčasně jeden dětský tábor kvůli pozitivnímu testu na covid-19. Ten mělo po návratu domů dítě, které předčasně odjelo. „V souvislosti s podezřením na výskyt nákazy covid-19 jsme prováděli šetření na 12 akcích," dodala Balašová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, rekreace, děti, tábory, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Liberec, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí hygienici zkontrolovali 108 táborů a uložili 11 pokut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.