Babiš ke smrti Jiřího Menzela: Zná ho celý svět. Úžasné dílo

07.09.2020 7:57

O víkendu bohužel tento svět opustil slavný český režisér Jiří Menzel. Bylo mu osmdesát dva let. Upřímnou soustrast rodině vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), ale ozvali se také exministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman nebo stávající ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Babiš ke smrti Jiřího Menzela: Zná ho celý svět. Úžasné dílo
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

Jiří Menzel se zapsal nejen do české, ale rovnou i do světové kinematografie. Za film Ostře sledované vlaky získal v roce 1968 amerického Oscara. Natočil i celou řadu dalších filmů, např. Skřivánky na niti, které však komunisté na řadu let zakázali.

Další film však už Jiří Menzel nenatočí. O víkendu bohužel zemřel. Bylo mu 82 let.

„Upřímnou soustrast celé rodině pana Jiřího Menzela. Smutná zpráva o úmrtí tohoto výjimečného člověka a filmaře velice zasáhla nás všechny. Zanechal tu po sobě úžasné dílo, které nás nikdy nepřestane těšit a bavit, a díky kterému zná český film celý svět. Díky, Mistře,“ napsal k této smutné události předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Zemřel režisér Jiří Menzel

V podobném duchu se vyjádřil také exministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman.

„Jiří Menzel byl povolán k branám Věčnosti. Jeho vklad české filmové kultuře je vskutku obrovský. Vážím si toho, že jsem měl tu čest s Panem režisérem mnohokrát debatovat o filmu, kultuře, o světě a hodnotách. Lehké odpočinutí, Pane režisére. A velký Dík za Vaše dílo!,“ napsal Herman.

Slova díků zazněla i z ministerstva kultury, které momentálně vede Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„S lítostí jsme přijali zprávu o odchodu pana Jiřího Menzela. Jako režisér vynikal charakteristickým rukopisem plným poetiky a pochopení pro slabosti druhých, jako herec přitahoval pozornost svým civilním projevem. Menzel také patřil k hlavním postavám československé filmové nové vlny. ... Před kamerou pak Menzel uplatnil civilní projev, postavený na klaunství a komediantství. Hrál například ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Rozmarné léto, Pension pro svobodné pány či Hra o jablko. Velmi úspěšně se také věnoval divadelní režii v Česku i v cizině. Jiří Menzel za svoji práci obdržel řadu významných domácích i zahraničních ocenění. V roce 2019 mu byla za jeho filmy, kterými se nesmazatelně zapsal do dějin české a světové kinematografie, udělena Cena ministerstva kultury,“ připomněl resort vedený Zaorálkem.

Zemřel Jiří Menzel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…