Snídaně je základ! A toto si dopřávají Češi

Snídaně je základ! A toto si dopřávají Češi

07.09.2020 Jana Čiháková

Snídani si 61 procent Čechů kupuje ve velkých hypermarketech, do menších obchodů pro ni chodí 31 procent lidí. Sortiment je dostatečný pro tři pětiny zákazníků, širší výběr pečiva a ovoce by si přálo přes 20 procent Čechů. Dopřát si zdravou snídani se alespoň občas snaží 80 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Tesco a Žabka.

Nejvíce Čechů snídá pečivo. Uzeninou ho doplňují dvě pětiny lidí, s marmeládou ho preferuje 20 procent respondentů. Sladkým pečivem den začíná čtvrtina Čechů, míchaná vajíčka si dopřává 16 procent lidí. Čaj si k snídani dává 53 procent oslovených, 45 procent lidí upřednostňuje po ránu kávu.

"Nejprodávanější kombinací snídaňových meníček je latte či espresso s croissantem. Ze sladkého pečiva se pak nejvíce prodává donut s čokoládovou polevou, čokoládový závitek a rozinkový šnek," uvedl generální manažer obchodní sítě Žabka Radim Lunda.

Pravidelně snídá 69 procent Čechů, první jídlo dne někdy vynechá 24 procent lidí, nikdy nesnídá sedm procent respondentů. Většina lidí jí ráno doma o samotě, čtvrtina Čechů snídá s rodinou a desetina lidí si snídani nosí do práce.

Tesco se v posledních letech podle své obchodní manažerky Jany Suché zaměřilo především na zdravé snídaně a rozšířilo sortiment o stoprocentní džusy, smoothie, jogurty nebo müsli. Podle zjištění ČTK stále větší výběr především čerstvých ovocných šťáv, smoothies, ale také koncentrovaných ovocných "panáků" tzv. shotů nabízejí i další obchodní řetězce.


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.