Ředitel KHNP, vážného uchazeče o dostavbu Dukovan, navštívil Českou republiku a setkal se s Jaroslavem Mílem

Jae Hoon Chung, ředitel společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), navštívil Českou republiku

Jae Hoon Chung, ředitel společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), navštívil Českou republiku

- Jae Hoon Chung, ředitel KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power), navštívil Českou republiku v rámci prohlubování vzájemných vztahů a posílení spolupráce s tuzemskými firmami.

- Chung se setkal s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jaroslavem Mílem.

- Během své návštěvy Chung podepsal novou dohodu o sponzoringu s SK Horácká Slavia Třebíč a memoranda o porozumění se společnostmi I&C Energo, NUVIA, MICo a TES.

- Na pomoc regionu zástupci KHNP přivezli do Třebíče a okolních obcí nezbytnosti jako jsou školní batohy, ručníky, kapesníky nebo také tradiční korejský čaj. 130 českým obcím pak KHNP darovala 450 tisíc roušek.

- V srpnu byl úspěšně spuštěn první blok jaderné elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech, referenčního projektu KHNP.


Jae Hoon Chung, ředitel společnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), tento týden navštívil Českou republiku. Během své návštěvy navázal na diskusi se zástupci české strany o budoucnosti jaderné energetiky v zemi a o současném stavu projektu na dostavbu Dukovan. Chung se mimo jiné setkal s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jaroslavem Mílem, aby společně prodiskutovali specifika korejského řešení pro Dukovany.

KHNP zůstává vážným zájemcem o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany a nabízí jedno z nejmodernějších řešení v rámci bezpečnostních standardů. Jižní Korea je jedním z největších zahraničních investorů v České republice a KHNP již navázala spolupráci s mnoha českými firmami v jaderném průmyslu, které plánuje zapojit do svého dodavatelského řetězce a nabídnout jim spolupráci na zahraničních projektech.


Podpis nových memorand a hmotná pomoc regionu


Za účelem posílení spolupráce mezi Českou republikou a Jižní Koreou, podepsala KHNP memoranda o porozumění se společnostmi I&C Energo, NUVIA, MICo a TES. Smyslem těchto memorand je navázat silná partnerství v oblastech výzkumu a rozvoje a provozu a údržby elektráren. Zároveň se zástupci KHNP zúčastnili strategické schůzky s těmito společnostmi, aby určili oblasti spolupráce pro maximální zapojení místních firem.

Dále se zástupci KHNP v čele s Chungem vydali do Třebíče k podpisu nové smlouvy o prodloužení sponzoringu hokejového klubu SK Horácká Slavia Třebíč. KHNP je hrdým sponzorem jednoho z nejznámějších sportovních týmů v regionu.

Od roku 2017 KHNP pravidelně organizuje dobrovolnické aktivity na Třebíčsku. Skupina složená ze zaměstnanců a studentů korejských univerzit obvykle strávila několik dní v regionu, kde pomáhala místním komunitám. V důsledku světové pandemie se však letošní program nemohl uskutečnit. KHNP proto při návštěvě Třebíče a okolních měst dovezla nezbytné zásoby jako jsou školní batohy, ručníky a kapesníky, ale i tradiční korejský čaj. Podpoří tím 1450 lidí z jedenácti institucí v obcích Třebíč, Moravský Krumlov a Ivančice, a to včetně škol, sirotčince, zařízení pro starší a osoby se zdravotním postižením a podpůrného centra pro děti a ženy.

Na pomoc v krizi spojené s onemocněním Covid-19, daruje KHNP 450 tisíc roušek 130 českým obcím. Roušky putují také do Třebíče, Moravského Krumlova, Ivančic a Náměště nad Oslavou. Oznámil to Chung při návštěvě Městského úřadu Třebíč.


Zprovozněn první reaktor jaderné elektrárny Barakah


Spojené arabské emiráty se v srpnu staly první zemí arabského světa s jadernou elektrárnou. Zahájily totiž provoz prvního reaktoru elektrárny Barakah, referenčního projektu KHNP.

Samotnému uvedení prvního bloku do provozu předcházelo získání provozní licence od regulačního úřadu Federal Authority for Nuclear Regulation (FANR) z února letošního roku. V březnu následovalo zavedení paliva a série testů.

V červenci byla dokončena výstavba druhého bloku včetně horkých funkčních a studených hydrostatických testů. Před zavedením paliva a samotným spuštěním ještě musí druhý reaktor schválit FANR. Výstavba třetího a čtvrtého bloku vstoupila do poslední fáze a elektrárna je aktuálně z 94 procent hotová. Projekt pokračuje bez závažného prodlení a překročení rozpočtu.

Plně funkční elektrárna se čtyřmi reaktory pokryje zhruba 25 procent celkové spotřeby elektřiny v zemi, vytvoří tisíce kvalifikovaných pracovních míst a zabrání vzniku více než 21 milionů tun uhlíkových emisí. Elektrárnu Barakah provozuje společnost Nawah Energy Company.

O společnosti KHNP

KHNP je státem vlastněná společnost s 50letou tradicí ve výstavbě a provozování jaderných a vodních elektráren. Jako jeden z lídrů jaderného energetického průmyslu ve světě spolupracuje na projektech a je spolehlivým dodavatelem jaderných reaktorů. Firma v současnosti provozuje 26 jaderných elektráren a dalších 8 buduje ve Spojených arabských emirátech a Koreji. Moderní reaktory generace III+ EU-APR a APR1000 nabízejí nejmodernější prvky pasivní bezpečnosti a ochranu v případě havárie velkého letadla a kybernetických útoků.

Společnost KHNP, vážný uchazeč o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany v České republice, staví jadernou elektrárnu Barakah ve Spojených arabských emirátech. První blok jaderné elektrárny Barakah byl zprovozněn v srpnu 2020. Blok je nyní připraven pro komerční produkci elektřiny. V SAE půjde o první elektřinu vyrobenou z jádra.


Kontakt:

František Teplý

PR Consultant Grayling

e-mail: frantisek.teply@grayling.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-Korea-SAE-energie-jaderná-KHNP-firmy

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Energetika, suroviny

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.