MBPFW #2: Studentská kreativita se setkala s krejčovským citem

Po sobotním fashion maratonu s českými návrhářskými stálicemi se nedělní odpoledne neslo v duchu kreativních nápadů studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Technické univerzity v Liberci i pražské UMPRUM. A nechyběla ani tradiční soutěž Van Graaf Junior Talent. Večerní siluety výrazné budovy Gabriel Loci poté rozproudily návrhy od Jakuba Polanky či dechberoucí modely Zoltána Tótha vytvořené ve spolupráci s Levi‘s.

 

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně: Kulturní vlivy a funkčnost

První looky dne a hned vyražený dech. Tak nějak by šla popsat práce pětice studentů: Kristiána Stanka, Lucie Jaškové, Nicoly Ševčíkové, Natálie Vencovské a Andriany Šatkové. Přehlídku zahájil set černých modelů, které přihlížející zahalily do temné noci, kdy svítí jen hvězdy a vše je možné. S dalšími přicházejícími modely se na povrch dostávaly vlivy japonské kultury a hold se vzdal i preciznímu tailoringu. Přehlídka jako celek byla ukázkovým příkladem, kdy se čerstvé designérské ambice potkávají s poctivou prací, kreativitou a celkovou funkčností, která mnohé přesvědčí o nositelnosti návrhů i mimo přehlídková mola.

Must-have z přehlídky: sako s balónovými rukávy a rozevláté černé šaty

 

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně podzim/zima 2020 a jaro/léto 2021

 

Technická univerzita v Liberci: Jak pastely potkaly sytost

Barevná provázanost a kompaktnost patřila v prezentaci počinů od libereckých studentů mezi hlavní dominantu, které si rozhodně nešlo nevšimnout. Úvod přehlídky se nesl v duchu vrstvení, řasení a práce s jednotlivými pruhy látky, které modelům přidávaly na dynamice. Jemné pastelové odstíny i samotné střihy v několika případech evokovaly antiku, která se prolnula se syrovou současností. Druhá polovina přehlídky ovšem přinesla rázný barevný střih. Do popředí se dostala zejména sytá červená, která umocňovala hrubou texturu většiny použitých materiálů a pletenin.

Must-have z přehlídky: plisované šaty s řasením a zdobené roušky

 

Technická univerzita v Liberci podzim/zima 2020 a jaro/léto 2021

 

Van Graaf Junior Talent: Pánská nadvláda

Soutěžní blok patří na MBPFW mezi programovou stálici. O první místo se tentokrát utkala Johana Skálová, Valérie Jurčíková, Petra Famlerová a Marcel Petránek. Mladí designéři ve svých kolekcí reflektovaly nejen aktuální proměnu celého módního průmyslu, ale také společenské a politické dění. U odborné poroty nakonec uspěl jediný muž – Marcel Petránek s pánskou kolekcí Village Mafia inspirovanou estetikou starých venkovských pracovních úborů i kriminální historií Slovenska.

Must-have z přehlídky: lososový komplet

 

Van Graaf Junior Talent 2020

 

UMPRUM Ateliér designu oděvu a obuvi: Kouzlo grafiky

Finální studentská prezentace patřila pražské UMPRUM. V ní se propojily nápady a kreativita studentů Ateliéru designu oděvu a obuvi a Ateliéru grafického designu a vizuální komunikace. Stěžejní roli hrála práce s pleteninou, která se objevila napříč všemi modely. Studentské návrhy se postupně vyvíjely od těch nejvíce minimalistických, až po velkolepé a pestrobarevné oversized kreace mnohdy poukazující na přetechnizovanost a digitalizaci dnešní doby.

Must-have z přehlídky: barevný oblek se stojáčkem a kalhotami s výraznou 3D aplikací

 

UMPRUM Ateliér designu oděvu a obuvi podzim/zima 2020 a jaro/léto 2021

 

Pavol Dendis: Reflexe udržitelnosti

Za zvuků úderné techno hudby představil slovenský návrhář svoji kolekci Deadstock, která osobitým způsobem reagovala na současnou diskuzi o udržitelnosti – modely totiž vytvořil především ze zbytkové metráže z velkých oděvních závodů. Mezi černobílými návrhy se o slovo hlásily především saka a košile představující uvolněné pojetí klasického tailoringu, stejně jako tradiční verze trenčkotu. Důležitou roli stejně tak hrál samotný střih, díky kterému i ženské modely dostaly maskulinní nádech.

Must-have z přehlídky: sako z kombinovaného materiálu

 

Pavol Dendis podzim/zima 2020 a jaro/léto 2021

 

Jakub Polanka: Šedá opulence

Osvědčený český návrhář hlásí velký návrat na česká přehlídkový mola. Když se celým prostorem rozezněla skladba Happens to the Heart od Leonarda Cohena a objevila se první modelka ve variaci na frak a výrazném klobouku, bylo jasné, že i v tentokrát se budou dít divy. Kolekce se z podstatné části odvíjela od střihových experimentů na klasickém pánském saku. V barevném spektru zcela vévodila šedá, kterou ke konci postupně stále více doplňoval odstín královsky modré. Na dynamice přehlídce rozhodně přidala i choreografie, která se výrazně odlišovala od předchozích prezentací, tak i defilé doprovázené rádiovou klasikou Freedom! '90 od George Michaela.

Must-have z přehlídky: stříbrné maxi šaty

 

Jakub Polanka podzim/zima 2020 a jaro/léto 2021

 

Zoltán Tóth x Levi‘s: Nový příběh denimu

Víkendový blok přehlídek zakončila působivá show Zoltána Tótha ve spolupráci s ikonickým denimovým brandem. Po dechberoucím světelném a laserovém úvodu se z mlhy postupně začaly vynořovat ryze ženské modely, které dosvědčily Tóthovu nejsilnější stránku: důraz na vynikající krejčovinu a práci s vytříbenými materiály. Přehlídku okořenily džínové bundy, které ovšem Tóth oblékl na modelky tak, aby zapínání bylo umístěno na zádech. Nechyběly ani nabírané rukávy a odhalená záda, která celý feminní ráz jen podtrhla.

Must-have z přehlídky: zelený sametový oblek

 

 

Zoltán Tóth x Levi‘s podzim/zima 2020 a jaro/léto 2021
Issue09

ELLE PŘÍMO VE VAŠÍ SCHRÁNCE S POŠTOVNÝM ZDARMA

Nechcete přijít o nové číslo? Nechte si ho poslat domů. Výtisk vám doručíme až ke dveřím po celé České republice za stejnou cenu jako v obchodě, aniž byste museli platit poštovné. (Akce platí pouze pro ČR.)