Hlavní obsah

Stavebnictví meziročně pokleslo o 10 procent

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v červenci meziročně klesla o 10,4 procenta. Vyplynulo to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 1,9 procenta stavebních povolení více, orientační hodnota povolených projektů vzrostla o 20,7 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební produkce

Článek

„Na začátku roku 2020 stavební produkce rostla. Jejím tahounem bylo inženýrské stavitelství. Od dubna se ale v datech začaly projevovat důsledky epidemie a s ní spojeného nouzového stavu,“ připomněl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

„Ani nejnovější data za červenec letošní bilanci nevylepšila a poměrně velký pokles nastal v obou segmentech. Zatímco pozemní stavitelství svůj pokles zpomalilo, inženýrské se propadlo nejvíce v letošním roce,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ Petra Cuřínová.

„Pokračuje nedostatek pracovní síly zejména ze zahraničí a poptávka vázne také v důsledku administrativní nepřipravenosti staveb,” uzavřela Cuřínová.

Stavebnictví roste tři roky po sobě

Ekonomika

Oproti červnu stavební výroba v červenci vzrostla reálně o 0,8 procenta. Pozemní stavebnictví zaznamenalo meziroční pokles o 10,7 procenta, na celkovém poklesu stavební produkce se podílí 7,5 procentního bodu.

Inženýrské stavebnictví kleslo meziročně o 9,9 procenta, přičemž na celkovém poklesu se podílí zbylými 2,9 procentního bodu.

Začalo se stavět 2740 bytů, což je meziročně o 11,3 procenta méně. Dokončilo se jich 2687, což představuje meziroční pokles o 9,3 procenta.

Orientační hodnota 7853 stavebních pololení vydaných v červenci činila 38,4 miliardy korun. Meziročně tak vzrostla o 20,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám