Někdejší "Schindlerova fabrika" by měla vstoupit do nového života

Někdejší "Schindlerova fabrika" by měla vstoupit do nového života
7. září 2020 Události Autor: Eva Svobodová

V bývalém továrním areálu v Brněnci u Svitav se v sobotu 5. září 2020 uskutečnilo symbolické zahájení rekonstrukce, jejímž cílem je vybudovat zde památník Šoa a Oskara Schindlera. Právě tady totiž tento německý podnikatel a svitavský rodák za 2. světové války zaměstnával na 1200 židovských dělníků, z nichž většina díky tomu přežila.

Ve všeobecnou známost vstoupil tento příběh díky oscarovému snímku Stevena Spielberga Schindlerův seznam z roku 1993. Navzdory tomu samotný areál v posledních letech silně chátral. Po válce zde až do počátku nultých let tohoto století fungovala textilní výroba, po privatizaci pod značkou Vitka, akciová společnost. Firma ovšem po roce 2000 zkrachovala a následující soukromý majitel proměnil místo v hromady suti.

Původním vlastníkem továrního komplexu však byla do roku 1938 židovská podnikatelská rodina Löw-Beerů, jíž patřily další významné podniky v Brně či ve Svitávce a z níž pocházela například také Greta, provdaná Tugendhatová, někdejší majitelka slavné brněnské vily. Úkolu proměnit zchátralý brněnecký průmyslový areál v místo paměti se proto ujal Daniel Löw-Beer, člen tohoto rozvětveného rodu, který se po útěku před nacisty usadil na několika kontinentech. V červnu 2018 založil Nadační fond Archa, prostřednictvím něhož získal znovu do vlastnictví tovární areál.

Sobotního slavnostního aktu, jenž se odehrál v rámci festivalu Meeting Brno, se vedle Daniela Löw-Beera zúčastnili například vnuk Grety a Fritze Tugendhatových Lukas Hammer, předseda Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus nebo Eva Lustigová, dcera spisovatele Arnošta Lustiga a výkonná ředitelka Nadačního fondu Arnošta Lustiga. Představena zde byla také vizualizace projektu, která kromě muzejní části počítá také s kulturně-společenskými prostorami a také bytovou výstavbou.

Brněnecký starosta Blahoslav Kašpar Proglasu řekl, co tento krok znamená pro samotnou obec: „Továrna byla samozřejmě zdrojem obživy nejen pro obyvatele Brněnce, ale i širokého okolí. To se zdá, že v těchto parametrech nelze vrátit. Tento projekt, který věřím, že pan Daniel Low Beer dovede do konce, nejen řeší problém zdevastovaného areálu, ale je zde i velká šance pro zaměstnání našich obyvatel i z okolí a vůbec vytvoření nových příležitostí pro tuto oblast.“

NyníHudební kompas
Píseň: Miss Understanding (2015); Interpret: Washington Kamasi - saxofon; Album: Washington Kamasi: The Epic
14:30Odpolední proud
15:00Zprávy ČRo Plus
15:05Odpolední proud
16:00Hitparáda
17:00Hlavní zpravodajská...
17:10Za 5 pět

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony