Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Krčmář o nové biatlonové sezoně: Hlavně ať se závodí. Klidně i v bublině po vzoru NHL

Několikaměsíční příprava na novou sezonu Světového poháru v biatlonu je v plném běhu. A Michal Krčmář doufá, že ji bude moci od konce listopadu zúročit. Opatření proti koronaviru by ale teoreticky mohla být proti. V takovém případě stříbrný medailista z olympijských her v Pchjongčchangu navrhuje odjet závody na jednom místě a bez přítomnosti diváků.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon

Na konci srpna získal Krčmář mistrovský titul ve stíhacím závodě v biatlonu na kolečkových lyžích, čímž vylepšil druhé místo ze sprintu.

Za sebou už má také biatlonové mistrovství Německa. V Altenbergu si dojel ve sprintu pro 14. místo, ve stíhačce poskočil o pět příček vpřed a byl tak nejlepší z českých závodníků.

"Když to vezmu z pozice umístění, tak to není úplná spokojenost," tvrdí devětadvacetiletý biatlonista v rozhovoru pro Českou televizi.

"Ale když ten výkon potom rozeberu, po běžecké stránce jsem dokázal s německými závodníky jezdit rovinu. Jezdili jsme vyrovnané časy, akorát na střelbě bylo hodně jedniček, zbytečné a školácké chyby," pokračuje.

Právě minely jsou hlavní "položkou", na níž chce Krčmář v následujících týdnech pracovat. "Je to něco, co člověk musí do zimy zlepšit. Je tam spokojenost s výkonností, ale celkový biatlonový výsledek ještě není úplně ono," říká upřímně.

Minulá sezona končila kvůli koronavirové pandemii předčasně a poslední závody se jely bez diváků. Krčmář nyní hlavně doufá, že se závody vůbec rozjedou.

"V tuhle chvíli jsem nastaven tak, že když nebudou diváci a budeme muset dělat testy, tak hlavně ať závodíme. Když by mi někdo osobně v listopadu řekl, že se celá sezona ruší, že se závodit nebude, po sedmi měsících přípravy bych asi byl docela naštvanej," přiznává.

A věří, že Mezinárodní biatlonová unie ve spolupráci s hygieniky a dalšími složkami by případně našla náhradní řešení. 

Biatlonista Michal Krčmář v závodu na kolečkových lyžích
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"I kdybychom byli tři týdny na jednom místě, bez diváků, jen v nějaké bublině, jako to teď mají třeba hokejisti z NHL. Po sedmi měsících bych tu sezonu rád rozjel a nechtěl bych ji vynechat," dodává Krčmář.

Ten je jedním z ambasadorů Olympijského běhu, tradiční akce přeložené z června na 16. září. Do letošního ročníku se přihlásilo na sedmdesát tisíc běžců.

"Je to propojení profesionálního sportu s lidmi, kteří začínají běhat nebo s tím nemají tolik zkušeností," vysvětluje Krčmář, který letos na MS v Anterselvě vybojoval se smíšenou štafetou bronz.

Od 12. září jej čeká s reprezentací, jejíž mužskou část po čase opět vede Ondřej Rybář, soustředění v rakouském Ramsau. "Pokud odjedeme, jak je to v plánu, zúčastním se běhu pouze virtuálně," říká.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nová biatlonová sezona má začít 27. listopadu jakýmsi speciálním úvodem SP. V Kontiolahti se pojede sprint a vytrvalostní závod. 

I v nadcházejícím ročníku by měl biatlonový kolotoč opět nahlédnout do Vysočina Areny v Novém Městě na Moravě, konkrétně od 8. do 14. března.

Sezonu, v níž je naplánován i test na olympijské hry v Pekingu, zakončí tradičně zastávka na norském Holmenkollenu. Světový šampionát tentokrát přivítá v únoru 2021 slovinská Pokljuka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články