Povinné informace nedodalo před krajskými volbami sedm stran. Hrozí jim pokuta 10 až 100 tisíc korun

Sedm stran a uskupení ze 78 nedodalo před krajskými volbami včas adresu internetových stránek a volební účet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Web ani účet nedodalo 14 kandidátů do Senátu ze 74, dalších 14 je dodalo pozdě. Hrozí jim pokuta 10 tisíc až 100 tisíc korun. Uvedla to v pondělí mluvčí úřadu Luisa Divišová. Z webu úřadu vyplývá, že povinnost splnily všechny sněmovní strany.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby

Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Strany a kandidáti mají povinnost oznámit úřadu číslo transparentního účtu a internetové stránky s informacemi o financování své volební kampaně, z nichž je účet přístupný.

Volby 2020

Sčítání volebních výsledků můžete sledovat na hlavní stránce iROZHLAS v sobotu 3. října a 10. října po 14 hodině. Volební speciály s podrobnými výsledky a přehledy naleznete zde:

„Podle volebních zákonů pro jednotlivé typy voleb jsou kandidující subjekty i nekandidující registrované třetí osoby povinny zřídit si volební účet, a to nejpozději do pěti dnů od začátku volební kampaně, která podle současné legislativy začíná dnem vyhlášení voleb. Pro letošní volby to bylo 15. dubna,“ uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis.

Subjekty se mohou hlásit do voleb i později, a proto nejpozdější termín pro splnění povinnosti je podle Divišové 66 dní před dnem voleb.

V krajských volbách nesplnilo povinnost sedm subjektů. Jeden dodal údaje později. „Od šesti nemáme informace do dnešního dne. V krajských volbách kandiduje 43 stran a hnutí a 35 koalic, tedy celkem 78 subjektů,“ uvedl člen vedení úřadu Jiří Navrátil.

Z webu úřadu vyplývá, že povinnost nesplnily například Moravská a Slezská pirátská strana, Starostové pro kraj nebo Severočeši.

Inventura krajských kandidátek: do voleb jdou hejtmani, odpadlíci i ministryně. Jaké jsou jejich šance?

Číst článek

Do Senátu se zaregistrovalo 74 subjektů, z toho 38 stran a hnutí, 24 koalic a 12 nezávislých kandidátů. Podle člena vedení úřadu Tomáše Hudečka 14 subjektů neposkytlo údaje vůbec a 14 subjektů je dodalo pozdě. Údaje dosud nedodaly například Dobrá volba 2016, Nezávislá iniciativa nebo Radostné Česko.

Za porušení povinností může dát úřad pokutu až 100 tisíc korun. „Výše pokuty se odvíjí od závažnosti provinění či případného opakování přestupku, ale musíme brát v potaz i dopad, který by uložená pokuta mohla mít na další existenci strany. Nechceme je likvidovat, ale motivovat, aby hráli fér s otevřenými kartami a jejich volební kampaň byla pro voliče transparentní,“ dodal Weis.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme