Domů
Jaderné elektrárny
Jihokorejská KHNP zůstává vážným zájemcem o výstavbu v Dukovanech
jaderná elektrárna dukovany
JE Dukovany. Zdroj: ČEZ

Jihokorejská KHNP zůstává vážným zájemcem o výstavbu v Dukovanech

Jihokorejská firma Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) zůstává vážným zájemcem o výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Společnost KHNP, která je jedním z uchazečů o stavbu, to dnes oznámila v tiskové zprávě o návštěvě svého generálního ředitele Če-hun Čunga v ČR. Minulý týden zde jednal s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jaroslavem Mílem a podepsal memoranda o porozumění s českými firmami I&C Energo, NUVIA, MICo a TES.

Če-hun Čung s Mílem podle KHNP diskutovali o korejském řešení pro Dukovany. „KHNP zůstává vážným zájemcem o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany,“ uvedla jihokorejská firma. O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dostupných informací aktuálně zajímá také ruský Rosatom, americký Westinghouse, francouzská EDF a čínská China General Nuclear Power. Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů mají nyní čtyři jaderné bloky, zprovozňované v letech 1985 až 1987.

KHNP uvedla, že navázala spolupráci s mnoha českými firmami v jaderném průmyslu, které plánuje zapojit do svého dodavatelského řetězce a nabídnout jim spolupráci na zahraničních projektech. Smyslem memorand podepsaných se společnostmi I&C Energo, NUVIA, MICo a TES je podle korejské firmy navázat partnerství ve výzkumu a rozvoji a v provozu a údržbě elektráren. KHNP také poukázala na svůj referenční projekt k Dukovanům, v srpnu spuštěný první reaktor elektrárny Barakah v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech.

Ilustrační foto

Podle dřívějších vyjádření společnosti ČEZ a zástupců státu by stavba nového dukovanského bloku měla začít v roce 2029 a trvat sedm let. Tendr na stavbu plánuje ČEZ vypsat ještě letos, pořadí uchazečů by státem většinově vlastněná firma chtěla mít na konci roku 2022. Z bezpečnostních důvodů podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vláda před výběrovým řízením žádného z uchazečů vyřazovat nebude.

Nový jaderný blok v Dukovanech by stát měl při výstavbě financovat bezúročně, za provozu se počítá s dvouprocentním úrokem. Stát by se měl na stavbě podílet 70 procenty. Zbytek by měl zaplatit ČEZ, který bude hradit také všechny případné dodatečné náklady. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v červenci potvrdil, že očekávaná suma za stavbu bloku v současných cenách je zhruba šest miliard eur, tedy kolem 160 miliard korun.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(15)
Josef
7. září 2020, 21:31

Ať to postaví ten, kdo dá nejlepší podmínky a mělo by nám být jedno jestli je to Rus ,Číňan, Japonec, Francouz, Korejec nebo Američan...

KACMAŘIK
5. květen 2021, 17:43

To by museli řešit pouze odborníci a ne politici.

Stín
8. září 2020, 15:04

Ježíšmarjá Josef, jen žadný bolševiky. Copak se nikdy nepoučíme?

KACMAŘIK
5. květen 2021, 17:46

Uberte pane. Buďte také obchodník, podívejte se například na Německo!

Richard Vacek
8. září 2020, 18:22

Snad jsme se poučili a přestaneme s jednostrannou orientací jen na jednu stranu, která nás už jednou přivedla do pěkné mizérie. Proto maximum svobodného trhu a dodavatele hlavně podle nejlepšího poměru cena/kvalita.

energetik
8. září 2020, 15:16

a raději překročení červené čáry nebo Novičok?

T
8. září 2020, 19:37

Cina se vyradila sama po navsteve predsedy senatu na Tajvanu...

pr
8. září 2020, 17:18

už to zde několikrát zaznělo a já to opět opráším.

Stát půjčí 160GKč, což je 70% z 6GÉček.

Někdo nedával na prvním stupni ZŠ v počtech pozor a já to nejsem.

Proč se z nás někdo snaží dělat ty co seno žerou?

Nebo to je test zda si konečně ovčan vyhodí svého posrance do Vltavy, nebo zda můžou lži ještě přitvrdit?

Emil
8. září 2020, 18:05

Z vás nikdo nic ani dělat nemusí, když nejste schopný pochopit, že jde o dvě různé částky, jedna jsou stavební náklady v dnešních cenách a druhá celkové náklady se započtením inflace.

Milan Vaněček
8. září 2020, 19:21

Ze stavebních nákladů v dnešních cenách a z nulového úroku po dobu stavby vychází ČEZu cena za MWh o 50 % nad současnou cenou na burze.

A to jsou ty prvé optimistické odhady, realita jádra v EU byla zatím vždy aspoň dvojnásobek počátečního nástřelu.

Dopadne to jako obvykle, prý "dobré úmysly" a nakonec čím víc se vyrobí, tím větší ztráta pro stát a spotřebitele.

Jediná naděje-nedokončení stavby nebo předčasné uzavření elektrárny.

Jižní Korea sází na fotovoltaiku, jádro doma přestává budovat a snaží se vyvést zastaralou výběhovou technologii JE do ciziny.

Cituji: "South Korean government's roadmap shows strong focus on solar sector

South Korea’s Ministry of Trade, Industry and Energy (MOTIE) recently released a new roadmap for the domestic solar module industry that puts a strong focus on solar applications.

According to the document, domestic solar manufacturers and research institutes expect tandem solar cell technology based on silicon and perovskite to be the most promising candidates for PV products of the next generation. The Korean semiconductor and display industries, according to the MOTIE, may play a decisive role in this transition by providing its expertise in silicon product and thin film development.

Public investments of around KRW 190 billion ($159.7 million) will be devoted to research on tandem PV technologies over the next five years with the hope of reaching an efficiency of 26% by 2023 and even of 35% by 2030, the MOTIE stated. Furthermore, it intends to allocate another KRW 25 billion to build a 100 MW R&D facility for testing of TOPCon, heterojunction and tandem solar technologies."

zdroj perovskite-info.com/south-korean-governments-roadmap-shows-strong-focus-solar-sector

Emil
8. září 2020, 20:05

Relevance současné ceny elektřiny na burze se ve vztahu k novému zdroji v Dukovanech limitně blíží nule, podobně jako výše investic do fotovoltaiky v Jižní Koreji a podobně jako proroctví trolla Vaněčka.

Milan Vaněček
8. září 2020, 20:14

Cituji: "stavební náklady v dnešních cenách", ty lze srovnávat jen s dnešními cenami elektřiny.

Jaká bude inflace po deficitu rozpočtu 500 miliard, to nikdo nemůže říci a jaké budou ceny v 2040 taky nikdo.

Realita je jen: právě teď.

Ondra
8. září 2020, 20:43

Realita loňskýho roku (letos by to bylo asi hroší protože covid a nižší ceny) - když se kouknete na spotový ceny a výrobu FVE v Německu tak by si vydělaly průměrně 35 euro za MWH. Loni a letos vysoutěžený průměrný cenou jsou někde kolem 52 euro takže o 50% nad trhem :)

Milan Vaněček
8. září 2020, 22:36

Ondro, mám věřit Vám nebo údajům vrcholných manažerů ČEZu v tisku? Ti to asi vědí, nejde o nějaké predikce, jde o nedávnou (kontraktovanou) realitu na rok 2020, 2021. O žádných kontraktovaných cenách nad 50 či 60 EUR/MWh nemluvili. Nepíši o spotových cenách.

Ondra
9. září 2020, 07:24

Pane Vaněčku věřte si čemu chcete ale co sem tady napsal si může každej ověřit, data sou na to dostupný. Hlavně ale srovnáváte dvě různý věci ale to je u Vás normální když chcete zahrát do outu něco co se Vám nehodí do krámu. Já taky nepsal nic o predikcích ale skutečnejch cenách. Jestli je blbost nebo ne srovnávat náklady budoucího zdroje se současnejma cenama ať posoudí každej sám, s tim ste přišel Vy. Já jenom srovnal loňský ceny elektřiny v Německu a výrobu FVE s loňskýma a letošníma cenama který si tam vysoutěžily FVE. A celkem náhodou (než sem se do toho pustil tak jsem nevěděl jak to přesně dopadne) to je taky 50% nad tržní cenou. Na závěr tradičně dodávám že nejsem projadernej fanatik aby ste si rovnou odpustil své tradiční rádoby protiargumenty a nálepkování.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se