Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Seriál krajských debat Blesku startuje: Ptáme se politiků na témata, která vás pálí

Autor: Blesk Zprávy - 
7. září 2020
15:30

S blížícím se podzimem výrazně roste zájem politiků o nás voliče. Ve 13 krajích totiž 2. a 3. října rozhodneme o novém složení krajských zastupitelstev. Proč je důležité jít k volbám, kam až sahá moc hejtmanů a jejich náměstků, ale i to, kde jsou nyní v regionech palčivé problémy, ukáže seriál debat Blesk Zpráv. V sedmi diskusích se vám během září představí osmička kandidátů napříč kraji – vždy v úterý a ve čtvrtek od 11 hodin. Ve středu 30. září pak nabídneme superdebatu lídrů osmi stran a hnutí zastoupených ve Sněmovně.

Zdravotnictví, školství, doprava, ale i bydlení nebo sociální služby. To jsou témata, která řeší krajská zastupitelstva nejčastěji. A o všech z nich bude v debatách Blesku řeč. Většinu oblastí života v Česku ale nyní ovlivňuje koronavirus a opatření, která s ním souvisejí. Voliči je na podzim pocítí i ve volebních místnostech, kam přijdou odevzdávat hlasy v rouškách. Právě covid-19 tak bude červenou nití, kterou budou jednotlivé debaty protkané.

„I přes koronavirovou krizi považujeme krajské volby za jeden z absolutních vrcholů letošního roku. Veškerou přípravu předvolebních projektů jsme přizpůsobili tomu, aby naši čtenáři a uživatelé se co nejsnadněji orientovali v konkrétních názorech a postojích politických stran a uskupení v jednotlivých krajích a zároveň aby nebyli zbytečně zahlceni nicneříkajícími a plytkými politickými vyjádřeními,“ říká šéfredaktor deníků Blesk a Aha! Radek Lain.

Klíčem k obsazení sedmi tematických debat byl srpnový průzkum agentury Phoenix Research ve 13 krajích. „Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše oproti výsledkům do Poslanecké sněmovny v krajích výrazně ztrácí. Piráti taktéž v rámci krajských preferencí dosahují nižších výsledků, než je tomu v případě sněmovních. Rozdíly však zdaleka nejsou tak znatelné jako u vládnoucí strany. Více se v krajských preferencích oproti těm sněmovním daří KDU-ČSL,“ zmínil šéf agentury Peter Svoboda.

Sedm tematických debat a jedna se šéfy stran

Před redakcí stál úkol, jak výsledek ze 13 krajů „přetavit“ na osm míst v tematických debatách. „Rozhodli jsme se obodovat sedm nejsilnějších uskupení v každém z krajů, strany a hnutí kandidující v koalici podělit rovným dílem a výsledek sečíst napříč republikou,“ uvádí vedoucí Blesk Zpráv Jan Kálal.

Strany a hnutí pak dostaly možnost vybrat si, jaký kandidát a ze kterého kraje je bude v jednotlivých debatách reprezentovat. „Nemusí to být nutně lídr. Výběr záleží na dané straně. Každý z kandidátů se smí zúčastnit jen jedné předvolební debaty,“ připojuje vedoucí volebního projektu a jeden z moderátorů debat Jakub Veinlich.

Červená karta pro xenofobní postoje

Redakce Blesk Zpráv se rozhodla nezvat do krajských debat zástupce SPD kvůli konstantním xenofobním postojům a opakujícím se projevům nesnášenlivosti jejich čelních představitelů, jak ostatně dokládá i letošní zpráva ministerstva vnitra, dle které okamurovci zastínili v šíření nenávisti i tradiční extremisty.

Jako moderátoři se divákům představí vedle Jakuba Veinlicha také Jaroslav Šimáček, Vera Renovica a Sabina Dračková, redaktoři politiky Blesku a Blesk Zpráv. Vera Renovica společně s Jaroslavem Šimáčkem pak budou moderovat závěrečnou debatu lídrů.

Tady jsou témata a termíny jednotlivých diskusí, startují vždy v 11 hodin živě na Blesk.cz:

  • 8. 9. Covid-19 a chudoba
  • 10. 9. Zdravotnictví
  • 15. 9. Doprava
  • 17. 9. Školství
  • 22. 9. Bydlení
  • 24. 9. Zemědělství a průmysl
  • 29. 9. Důchody a sociální služby
  • 30. 9. Debata lídrů

Celý volební projekt Blesk Zpráv vyvrcholí podrobným zpravodajství ve volební dny 2. a 3. října i dalšími ohlasy v neděli 4. října.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa