Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno v září hostí Evropské hry handicapované mládeže, dorazí více než 600 sportovců

Brno bude už po deváté hostit Evropské hry handicapované mládeže Emil Open. Do moravské metropole tak přijede více než 600 účastníků z 13 zemí. Ti poměří své síly v pěti sportech. Čtyřdenní letní hry startují ve středu 16. září. A ani letos nechybí poutavý doprovodný program.

Nadační fond Emil je nezisková organizace, která pomáhá handicapovaným dětem a mladým lidem sportovat, a to především formou přímé finanční pomoci. Do dnešního dne NF Emil podpořil přes 8 tisíc individuálních sportovců i sportovních týmů a pomohl tak zkvalitnit konkrétní mladé životy. Zatímco existují vládní programy na podporu sportu a pohybových aktivit dětí bez handicapu, cílená systémová podpora pro děti s handicapem prakticky neexistuje. A právě to se NF Emil snaží měnit.

Brněnská sportoviště v září zaplní mladí sportovci se zdravotním postižením. Díky Emil Open poměří své výkony hned v pěti letních sportech. Mezi ně patří atletika, plavání, stolní tenis, boccia a bocce.

„Největší zájem je letos o atletiku. Sport boccia je podobný pétanque, jen je určený lidem s omezenou hybností. Jde o paralympijský sport. Bocce je pak velmi podobný druh sportu, jen se hraje venku na trávníku podle pravidel Speciálních olympiád,“ vysvětluje Hana Válková z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, která se podílí na koncepci her.

Do soutěží ve vypsaných sportech se může přihlásit handicapovaná mládež ve věku od 10 do 26 let. „Hry Emil Open jsou otevřené pro mladé sportovce se všemi druhy zdravotního postižení. Jediné, co účastníci potřebují, je chuť sportovat. Ubytování i stravu jim hradíme s pomocí partnerů my. Letos dorazí přes 600 účastníků z 13 evropských zemí,“ konstatuje prezident Emil Open Pavel Zbožínek. Právě on v roce 2017 obnovil konání her v Brně.

Záštita šestinásobného vítěze paralympiády

Mezi známé ambasadory, kteří inspirují mládež se zdravotním postižením, patří například šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa v cyklistice Jiří Ježek. „Emil Open je skvělá a světově unikátní příležitost pro mladé handicapované sportovce zažít atmosféru velké sportovní události, potkat se navzájem s kamarády, kteří mají podobný handicap a stejnou lásku a vášeň ke sportu. Navázat přátelství, nabrat sportovní a třeba i životní zkušenost,“ říká Jiří Ježek, který v jedenácti letech přišel o nohu. Nedávno jej španělský deník Marca zařadil jako jediného Čecha do žebříčku nejlepších sportovců 21. století.


Z očí do očí. Jan Kraus přiveze do Brna svou talkshow, veškerý výtěžek půjde handicapovaným dětem

Do Brna dorazí 16. září Jan Kraus, který se z červeného gauče přesune do brněnského divadla Radost. Díky benefiční show Z očí do očí s Janem Krausem mohou Brňané pomoci dětem a mladým handicapovaným lidem sportovat. Peníze vybrané ze vstupného...


Evropské hry handicapované mládeže Emil Open jsou také o bohatém doprovodném programu. Ten se letos kvůli aktuální situaci s koronavirem bohužel z velké části omezí jen na účastníky. Veřejnost je však zvána na slavnostní ceremoniály. „Široká veřejnost se může zúčastnit slavnostního zahajovacího ceremoniálu letošních her, kde vystoupí například rapper Lukáš POLČI Polčák. I on je silně inspirujícím člověkem. Na pátečním ukončovacím slavnostním ceremoniálu pak předvede své hudební umění mladý muzikant Samuel Rychtar,“ láká na události koordinátorka programu Lenka Uldrijanová, která je ze spolupracující organizace Liga vozíčkářů.

Benefiční show s Janem Krausem pomáhá handicapované mládeži sportovat

Evropské hry handicapované mládeže jsou mezinárodním sportovním a společenským setkáním mladých lidí se zdravotním postižením. Očekávaným počtem účastníků, mezinárodním pojetím, rozsahem sportovních aktivit doprovodného a kulturního programu se jedná o ojedinělou akci evropského formátu. Akce navazuje na úspěšné a výrazně rostoucí předchozí ročníky her handicapované mládeže.

Hned první den Emil Open – 16. září – se večer odehraje též benefiční show Z očí do očí s Janem Krausem, a to v brněnském divadle Radost. Mezi hosty usedne rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, herec Dušan Vitázek a finalista talentové soutěže Samuel Rychtar. „Novinkou letošní show bude, že se hostů budou moci ptát i diváci. A stejně jako každý rok putují veškeré peníze za vstupné do Nadačního fondu Emil. Ten již více jak 10 let pomáhá mladým lidem se zdravotním postižením sportovat,“ dodává Uldrijanová. Vstupné na benefiční akci je 350 korun a již nyní jsou v online prodeji.

Emil Open 2020 významně podpořilo město Brno a celkem osm krajů České republiky. „Díky finanční podpoře města Brna a dalších partnerů jsme letos schopni uskutečnit krásný devátý ročník. Světová pandemie ovlivnila konání mnoha akcí, i proto je Emil Open přesunut namísto tradičního června na září,“ říká prezident Emil Open Pavel Zbožínek.

Generálním partnerem Emil Open 2020 jsou Teplárny Brno. Na akci se rovněž podílejí desítky dobrovolníků. Na konání her přispělo několik krajů – Jihomoravský, Ústecký, Pardubický, Jihočeský, Olomoucký, Moravskoslezký, Středočeský a hlavní město Praha. A díky partnerství s národním dopravcem České dráhy mohou účastníci do Brna cestovat zcela zdarma. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nadační fond Emil

Štítky emil open, nadační fond emil, sportovci, handicap, Brno, sport, zdravotní postižení, paralympijské hry, rituál, Jan Kraus, Jiří Ježek, Pavel Zbožínek, Samuel Rychtář, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v září hostí Evropské hry handicapované mládeže, dorazí více než 600 sportovců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.