Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Bylo mi ctí, že byl mým přítelem, vzpomíná na Menzela Otík z filmu Vesničko má středisková

Otík (János Bán) ve filmu Vesničko má středisková. foto: Česká televize

BUDAPEŠŤ - Jako na velkého umělce, legendu a skvělého člověka vzpomínají na českého režiséra Jiřího Menzela také umělci a politici v Maďarsku. Smutek nad Menzelovou smrtí vyjádřil herec János Bán, který ztvárnil roli Otíka Rákosníka ve filmu Vesničko má středisková, i maďarský premiér Viktor Orbán.
  17:02

„Odešla naše legenda,“ napsal na Facebooku maďarský premiér Orbán, který připojil video s poctou zesnulému českému režisérovi.

„Jiří Menzel nebyl jen mým mentorem, ale i přítelem,“ uvedl v rozhovoru s listem Magyar Hírlap herec Bán, představitel Otíka z filmu Vesničko má středisková. S Menzelem se podle svých slov potkal poprvé v roce 1978 při natáčení filmu Lívie Gyarmathyové Každou středu (Minden szerdán), ve které Menzel ztvárnil jednu z vedlejších rolí. Později se potkali při práce v budapešťském divadle Józsefa Katony a opět si spolu zahráli ve filmu Gyuly Maára Hra v oblacích (Felhöjáték). „Bylo mi ctí, že byl mým přítelem,“ dodal Bán.

„Jiří Menzel byl velký umělec a skvělý člověk,“ řekl listu Magyar Hírlap László Szabó, který o českém režisérovi napsal knihu Trabanttal a Hiltonig. Cenil si u něj podle svých slov hlavně lidskosti, trpělivosti a profesionální pokory. Menzel podle Szabóa „velmi miloval maďarskou kulturu i maďarské umělce“. Kromě Bána pojilo Menzela přátelství také s populární maďarskou herečkou Mari Töröcsikovou či režisérem Istvánem Szabóem.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.