Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Slavný utajený autor detektivek Dominik Dán přišel o práci: Jsem oběť lidské závisti, říká

Spisovatel (ilustrační foto)
Spisovatel (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: yks - 
7. září 2020
18:50

Už od počátku srpna hýbá slovenskou veřejností případ populárního nyní již bývalého policisty a spisovatele publikujícího utajeně pod pseudonymem Dominik Dán. Ten vydal už řadu detektivních románů, které se těší obrovské oblibě i mezi českými čtenáři. Ve svých knihách zužitkoval své dlouholeté zkušenosti s policejní prací, a navíc měl působit na tiskovém odboru ministerstva vnitra. Jenomže s tím je konec. A nebylo to hezké rozloučení.

„Spisovatele Dominika Dána vyhodili od policie, do práce si chodil jenom pro výplatu,“ napsal na počátku srpna slovenský portál tvnoviny.sk s tím, že oblíbeny spisovatel si na tiskovém odboru ministerstva vydělával 2000 eur (tj. přes 50 tisíc korun) hrubého, a přitom tam neměl ani pracovní stůl. 

Dánův odchod z ministerstva kritizoval bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER-SD). „Dominik Dán jako skvělý odborník aktivně pracující na dopadení nejtěžších vrahů na Slovensku, kteří si zaslouženě odpykávají doživotní tresty, (...) se dočkal opravdu trapného poděkování po více než 35 letech služby pro tuto zemi,“ napsal prostřednictvím synovcova účtu na sociálních sítích. 

Je to nebezpečné, zhrozil se ministr

To si nenechal líbit stávající ministr vnitra Roman Mikulec (OĽaNO). „Ja si, naopak, myslím, že je vizitkou pana  Kaliňáka a jeho hanbou, že zaměstnával lidi, kteří sa desetiletí nenamáhali ani přijít do práce. Navíc argumentoval tím, že tato osoba pomáhala při odhalování trestné činnosti není jen hloupé, ale i nebezpečné. Je nemyslitelné, aby člověk, který pracoval na tiskovém odboru jako referent, mohl přicházet do kontaktu s informacemi z případů a spisů,“ rozohnil se Mikulec.

V přestřelce politiků nakonec se nakonec musel angažovat i sám autor, který byl nucen mírnit obavy svých nespočetných příznivců, že by ho vzniklá situace mohla znechutit natolik, až by zanevřel nejen na policii, ale i na spisovatelské řemeslo a milované detektivky by přestal vytvářet. 

Dán v sobotu napsal na sociální sítě a jeho vyjádření si nejspíš stávající ministr zarámovat nedá. „(...) moje literární činnost je přímo závislá na policejní, rozhodl jsem se obrátit na věrné čtenáře a dezinformace (...) uvést na pravou míru,“ napsal dotčeně.

Pracovat se dá i z domu

„Žijeme ve 21. století a pojem home office, tedy práce z domu, je běžnou součástí organizace práce v mnohých firmách a institucích,“ poznamenal. „O tom, co jsem opravdu dělal, psát nemohu, na mnohé se vztahuje služební tajemství, ale i kdyby ne, nechce se mi, protože rozsahem by to byl další román. (...) Stačí, když prozradím, že jsem v policii odpracoval 35 let a 280 dní.  (...) Během mé kariéry se na postu ministra vnitra vystřídalo 16 ministrů. Patnáct, asi diletantů, bylo s mou prací spokojených a jeden, zjevně odborník, nespokojený,“ dodal ironicky na adresu ministra Mikulce. Ve svém příspěvku se také zmínil o tom, že jeden policista, nepřejícný kolega z ministerstva měl využít jeho odchod do důchodu, zpracovat zprávu plnou lží, nenávisti a zloby a zveřejnit ji.

To hlavní pro věrné čtenáře ale napsal Dán v závěru svého vyjádření. „Ne, nepřestanu psát, právě naopak, události posledních dní mi samy nabízejí nové a nové náměty na další znamenité romány, takže to využiji a budu v psaní pokračovat,“ dodal. Čtenáři detektivního žánru se tak jistě mají ještě hodně na co těšit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi