Exministr kultury Herman převzal německé státní vyznamenání

Bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) obdržel německé státní vyznamenání. Velvyslanec SRN v České republice Christoph Israng mu předal Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou. Na Twitteru to oznámil sám německý diplomat.

„Pan Herman se po několik desetiletí zasazuje o česko-německé porozumění a smíření a patří k osobnostem, které tento proces ovlivňovali a ovlivňují,“ uvedl Israng.

Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou je prostřední z devíti tříd Záslužného řádu Spolkové republiky Německo, který je jediným německým spolkovým vyznamenáním. Německo ho uděluje za významné činy v politické, hospodářské, kulturní, duchovní nebo veřejně prospěšné činnosti.

V minulosti Velký spolkový kříž za zásluhy s hvězdou dostali například někdejší ministr kultury Pavel Tigrid (2000), literát a diplomat Jiří Gruša (2006) nebo někdejší velvyslanec v Německu a nynější ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák (2014).

Herman byl ministrem kultury ve vládě Bohuslava Sobotky v letech 2014–2017. V minulosti byl také poslancem, ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů i mluvčím České biskupské konference. Působil i v česko-německých organizacích a byl spoluzakladatelem Česko-německého diskusního fóra. V roce 2016 jako první český ministr vystoupil na Sudetoněmeckém sněmu v Norimberku.