Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Česko drtí v počtu nakažených své sousedy, v zemi však panuje až podivuhodný klid. Před bouří?

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

V Bělorusku pokračují protesty i zatýkání, za nejasných okolností mizejí další lidé. V Česku o víkendu zemřel „laskavý filmař s klikou“ Jiří Menzel, do dolu na Mostecku pronikli aktivisté a aktivní byla i policie. Nadále pokračují rekordní denní přírůstky prokazatelně nakažených koronavirem. A navzdory pozoruhodným názorům ministryně financí třou mnohé samoživitelky i nadále bídu s nouzí. U pondělního Notesu čtenáře vítá Lenka Vrtišková Nejezchlebová.

Laskavý nekrolog. Zemřel režisér Jiří Menzel. „Laskavý filmař s klikou,“ jak píše v laskavém nekrologu filmový publicista Vojtěch Rynda. A právě „obviňování“ z příliš laskavé tvorby se Menzel nebránil. „Někteří lidé si myslí, že ‚hezký český film‘ zní pejorativně. Já na hezkých věcech nevidím nic špatného a na tom, že je něco českého, taky ne,“ cituje Rynda starší rozhovor s oscarovým režisérem. „To samé platí o slovu ‚laskavý‘. Zřejmě tak usuzují lidé, kteří sami laskaví být neumějí. Nevím, proč někoho laskavost uráží.“

Covid a klid. Počty potvrzených případů nákazy koronavirem jsou v posledních dnech v Česku rekordní. V přepočtu na obyvatele máme nejhorší bilanci z pětice sousedících středoevropských států. Přitom epidemiologická opatření se příliš neliší, jak vyplývá z analýzy Petra Koubského. Ukazuje se však, jak důležitou roli v tom všem hraje atmosféra ve společnosti, důvěra nebo každodenní fungování hygienické služby.

Žlutá linka v karanténě. Nakažení jsou i strojvůdci linky B pražského metra a další jsou v karanténě, jak zjistila Iva Bezděková. Na provoz metra to však prý nemá zásadní vliv. A tak je i nadále (aspoň se to tak jeví) většina lidí (v čele s vládou) zatím docela v klidu. Svou roli nejspíš hraje i nižší smrtnost virové nákazy, než byla na jaře. Na otázku Proč je druhá vlna v Evropě jiná než ta první, odpovídá slovenský kolega z Denníku N Tomáš Vasilko ve svém textu.

Ilustrace: Petr Polák pro Deník N

O víkendu pokračovaly v Bělorusku demonstrace i zatýkání. A zmizela jedna z nejvýraznějších tváří současného hnutí občanského odporu Maryja Kalesnikavová. Spolu s ní se nehlásí další dva členové opoziční Koordinační rady. Policie však tvrdí, že zrovna je nezatkla…

Co se tedy stalo? „… na mikrobusu byl nápis Spoje. Bylo kolem 10 hodin 5 minut dopoledne, když z něj vyskočila skupina mužů v civilu s kuklami na hlavách. Zamířili spěšně k ženě s výrazně světlými, dokonale střiženými vlasy, sportovní postavou a téměř neustále přítomným úsměvem na tváři. Maryja Kalesnikavová byla unesena za bílého dne před zraky řady svědků,“ píše Petra Procházková.

Vesničko má běloruská. A jak čtenáři Deníku N vědí, naše reportérka Petra Procházková byla inkognito (jak už dříve psala – převlečená za neškodnou, jen trochu zvědavou tetku) přímo v Bělorusku a nejen že se stala očitou svědkyní protestů proti zmanipulovaným volbám a proti politice prezidenta Lukašenka v hlavním městě Minsku, ale navštívila i místa mimo metropoli. Místa metropoli tak vzdálená… V kilometrech, ale i v informačních tocích. A mentálně. Reportáž z běloruského venkova budete číst jedním dechem.

Dole v dole. Fotografka Karolína Poláčková se se svým foťákem zamíchala mezi stovku aktivistů, kteří v sobotu obsadili důl Vršany na Mostecku. „Protesty, při nichž policie zadržela prakticky všechny, kdo se do něj dostali, byly ale letos klidnější než dřív, přestože se při nich odehrávaly scény jako z Cimrmana,“ píše Karolína. Víc se dozvíte z obrázků a krátkých komentářů v její fotoreportáži.

klimakemp, Vršany, uhlí, blokáda
Foto: Karolína Poláčková

Příliš hrubá záplata? A je tu i další díl seriálu Česko-čínské objímání Jakuba Zelenky, který tentokrát mluvil s Petrem Drulákem, mužem, který byl v době rozmrazování česko-čínských vztahů jedním z nejbližších spolupracovníků tehdejšího šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. Drulák ostře kritizuje cestu šéfa Senátu Vystrčila na Tchaj-wan, je přesvědčen, že vážně poškodí vztahy s Čínou. Čínský ministr zahraničí řekl, že přinutí Vystrčila za cestu zaplatit vysokou cenu. Je to běžná rétorika? ptá se Jakub. „Není. Není ale ani standardní, co Vystrčil udělal. Takže na hrubý pytel hrubá záplata.“

A kdo za to může? Nedávné výroky ministryně Schillerové na adresu samoživitelek naštvaly (v lepším případě) a hluboce zranily (v tom horším) obrovskou spoustu (převážně) žen, které jsou samy na výchovu, ale taky na veškeré materiální zabezpečení svých dětí a kolikrát třou bídu s nouzí. Ano, mezi žádostmi o nejrůznější druhy pomoci jsou podvodníci a podvodnice (své o tom ví snad každá neziskovka), ostatně, kde ne, že? Ale o tom, jak nehorázné je kvůli zlomku (potenciálních) podvodů rázně odmítnout z pozice státu podat pomocnou ruku, si Jana Ustohalová povídala s Jitkou Havránkovou, která pomáhá stovkám samoživitelek v nouzi.

Spisovatelka Natálie Kocábová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Domů. V polovině září vyjde po pěti letech nová kniha spisovatelky Natálie Kocábové. „Je v ní hodně bolesti. Při redigování jsem si musela dávat pauzy,“ říká autorka v rozhovoru s Renatou Kalenskou. A připouští, že hlavní postava jejího románu Domů má leccos z ní samotné. „Určitě má moji tendenci k sebedestruktivnímu chování ve vyhrocených situacích, což jsem měla v mládí. Linda je jako já drsný ranař na povrchu, který se pod ním ale zmítá emocemi nepoměrně hůř než všichni ostatní, kteří se takového člověka bojí.“

A co si přečtete v zítřejším papírovém vydání Deníku N?

– O schůzku se Zemanem škemrat nebudu, říká po návratu z Tchaj-wanu Miloš Vystrčil
– ANO slibovalo velkou kontrolu VZP, vznikl jen bezzubý audit
– Ohlédnutí za Jiřím Menzelem
– Polská církev chce kliniky pro LGBT+
– Reportáž: Policisté honili aktivisty po dole, v rypadle se hrály šachy

Za celou redakci přeji klidný zbytek dne a večer si pusťte pro vzpomínání i potěšení třeba něco od Jiřího Menzela. Máme tip i pro ty, kteří nemají na výběr z vlastních DVD – Česká televize vysílá od 20.05 hodin Postřižiny.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější