Brněnský řidič Josef Prokeš, hrdina každodennosti

Zdravé školství bez inkluze. Takový nápis umístil brněnský kandidát do senátu za SPD Tomáš Anderle nejen na autobusy MHD v rámci své předvolební kampaně. A s jedním z nich odmítl řidič Josef Prokeš vyjet, protože má sám děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Tento článek je více než rok starý.

Komentář Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reklamní slogan hnutí SPD na brněnském autobusu

Reklamní slogan hnutí SPD na brněnském autobusu | Foto: FB Josefa Prokeše

Josef Prokeš, otec dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a řidič autobusů v Brně, se sloganem rázně nesouhlasí. „Nehodlám se spolupodílet, spoluplivat a urážet děti v inkluzi. Zvláště svoji vlastní dceru,“ uvedl ve svém prohlášení.

Dodal, že stejně tak by na autobuse mohl být nápis, urážející třeba Židy. Svým razantním odmítnutím podílet se na nenávistné kampani, se z Prokeše ze dne na den stal hrdina. Po právu: podobné činy drobného každodenního odporu jsou u nás poměrně nevídané.

Je to jenom práce?

Prokeš svůj krok komunikoval nejen s vedením brněnského dopravního podniku, ale i s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Nakonec dostal možnost řídit autobus bez jakékoliv reklamy. Předtím ale Prokeš zvažoval dokonce výpověď.

Zajímavé na celé kauze bylo i to, jak se k ní postavil Tomáš Anderle. Upozornil Prokeše, že by měl akceptovat pokyny svého zaměstnavatele a dopravní podnik i vyzval, aby řidiči udělil sankce.

Podobné argumenty jsou přitom klasickým způsobem, jak disciplinovat lidi, kteří se proti něčemu, s čím nesouhlasí, ozvou. A zrovna v případě pana Prokeše jsou dost nemístné.

Zároveň také dodal, že si za svým názorem na „škodlivou inkluzi“ stojí. Děti, které potřebují zvláštní péči, by umisťoval do speciálních škol.

Volební hesla samozřejmě vždy pracují se zkratkou. Jenže právě případ pana Prokeše ukazuje, že za zdánlivě vyprázdněnými frázemi stojí skuteční lidé, jejich osudy a také jejich potřeby. Někdy na konci štvavého řetězce jsou stovky, tisíce dětí a rodin, pro které se inkluzivní vzdělávání stalo možností, jak integrovat své děti do systému, který pro ně býval dřív nepřístupný.

Když se inkluze zaváděla, stalo se z ní téma především pro lidi jako byl Václav Klaus mladší (Trikolóra hnutí občanů) nebo právě Tomio Okamura (SPD). Stejně jako u mnohých dalších oblastí, i tady se tito politici a jejich strany snažili vytvořit představu, že s inkluzí nastane kolaps českého školství.

Řidič dopravního podniku odmítl vyjet s vozem se sloganem SPD proti inkluzi. Sám má děti s autismem

Číst článek

Přitom v rigidním a nespravedlivém českém vzdělávání je právě tento přístup nejvíc potřeba: speciální školství bylo smutným dědictvím minulé doby, doplácely na něj nejen děti, které prostě jen potřebovaly víc ohleduplnosti, pomalejší tempo a pomocnou ruku, ale třeba i Romové, kteří se do „speciálek“ umisťovali úplně automaticky.

Problém je, že kampaň namířená proti inkluzi se projevila i v politické realitě a právě v těchto dnech poslal ministr školství Robert Plaga (ANO) do připomínkového řízení vyhlášku osekávající prostředky na inkluzi.

Krok, který řidič Prokeš udělal, ale dal všem těmto politickým rozdmýchávačům strachu a nevraživosti jasně najevo, že se jejich řeči nekonají ve vzduchoprázdnu. A že se můžou někoho skutečně dotknout.

Bylo by skvělé, kdyby se lidé zneužívání podobnými kampaněmi ozývali častěji. Prokešův případ to dokazuje: v reakci na jeho protest jedná brněnský dopravní podnik o změně pravidel pro zadávání reklamy na svých vozech, což není málo.

Stačilo přitom jediné: aby jeden statečný člověk vystoupil z letargické řady a řekl, že se odmítá účastnit honu na děti, ze kterých si některé strany udělaly svůj politický terč. Škoda jen, že podobnou míru odolnosti nepředvádí i odpovědní politici. A ve vztahu k inkluzi se chovají jako úplní zbabělci, i když jim jde o mnohem míň, než šlo řidiči Prokešovi.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Apolena Rychlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme