Ústecký kraj si vzal před volbami obří úvěr. Zastupitelé ho přijali na poslední schůzi

Oldřich Bubeníček

Ústecký kraj posvětil před volbami obří úvěr 1,5 miliardy

Zastupitelé Ústeckého kraje v čele s KSČM odhlasovali na posledním zasedání záměr vzít si úvěr ve výši 1,5 miliardy korun. Peníze hodlá kraj využít na pokrytí propadu daňových příjmů v souvislosti s koronavirovou pandemií nebo také na rekonstrukci Lužické nemocnice v Rumburku, kterou před několika týdny kraj koupil.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) majetkový odbor zpracoval postupný plán finančních prostředků, které budou potřeba napumpovat do tří budov rumburské nemocnice.

„Počítáme, že zhruba třetina z toho úvěru by šla právě do Lužické nemocnice. Peníze půjdou na postupné opravy, ať už jde o vnitřní rekonstrukce, sítě, výměnu oken, nebo bezbariérové prostředí. Když si vezmete ten obrovský daňový propad, který je něco málo přes miliardu, tak si myslím, že pokud kraj chce dobře hospodařit do budoucna, je ten úvěr nezbytný,“ uvedl Bubeníček.

Pro záměr bylo 40 zastupitelů, pět se jich hlasování zdrželo. Například i opoziční zastupitel, senátor a primátor Teplic Hynek Hanza (ODS).

„O tomto má rozhodovat zastupitelstvo v první polovině svého volebního období, protože tam je podepsáno nějaké programové prohlášení a koalice by měla jasně říci, co chce dělat. A ne na posledním zastupitelstvu: ,Tak teď si tady šoupneme 1,5 miliardy minusu, on to zaplatí někdo po nás.‘ Pokud se z úvěru kompenzují záležitosti z provozu, je to potvrzení toho, že to není dobře. Úvěr má být čistě investiční,“ reagoval Hanza.

Peníze z úvěru hodlá hejtmanství využít například i na rekonstrukci mostu v Roudnici nad Labem nebo na opravy škol v majetku kraje. V současnosti Ústecký kraj splácí ještě další úvěry, dohromady za zhruba 1,2 miliardy korun.

Tagy: