Centrum pro vyprávění příběhů! To by pomohlo českým vypravěčům k emancipaci

26. srpen 2020

Tři vypravěči představují, jak se vypravěčské umění v Česku za poslední dekádu uchytilo, jaká je česká vypravěčská scéna a jakým projektům se věnují.

Pozvání do studia přijali vypravěči a lektoři vyprávění Justin Svoboda a Markéta Holá z organizace Story-telling.cz a Michala Piskačová, která pořádá festival Kolotoč příběhů v Českých Budějovicích. Všichni se živému vyprávění příběhů neboli storytellingu věnují už několik let a jsou součástí nevelké české vypravěčské scény.

V českém kulturním prostředí se zmínky o storytellingu s odkazem na zahraniční inspirace začaly objevovat zhruba před deseti až patnácti lety. Ve Velké Británii nebo ve skandinávských zemích je vypravěčská scéna mnohem rozvinutější a to nejen kvůli zhruba sedmi desítkám let, kdy tam vypravěčské umění zažívá rozkvět, ale jak zmínila Markéta Holá, tak i díky výrazné mytologii, která je v obou zmiňovaných částech Evropy stále živá.

Vše se odehrává v divákově hlavě

Vypravěči a vypravěčky na svých představeních okouzlí zejména jednoduchostí provedení svého předtavení, ale současně silným diváckým zážitkem. Jde totiž o setkání, které modeluje vypravěč, který musí být neustále napojený na diváky. Nejde přitom o stand-up, který vnějškovou podobou storytelling může připomínat. Živé vyprávění příběhů může mít různé cíle sdělení, nejen pobavit. Přitom jde o řemeslo, kterému se lze učit a pilovat jej k profesionalitě.  

pouliční vyprávění na festivalu Struny dětem

Česká cesta

Organizace Story-telling.cz vznikla před 10 lety a od té doby se snaží v českém prostředí představit potenciál tohoto umění. Sami členové čerpají inspiraci ze zahraničí, kde se storytelling dá také studovat na univerzitách a je podporován jako přirozený projev kultury a kultivuje se. Neznamená to, že by ale čeští vypravěči nehledali svůj osobitý výraz a repertoár. Každý z nich si buduje zásobu příběhů posvém. Jak uvedl Justin Svoboda, příběh musí cinknout, oslovit ho, aby ho pak vyprávěl. Sám vypravěč totiž pak vystupuje před publikem jako autor, dramaturg, režisér i performer v jednom.

Vyprávění je důležitá dovednost

Vyprávění má velký potenciál i v jiných oborech. V ArtCafé jsme se bavili zejména o projektech pro školy, ale vypravěči vidí možnosti i ve spolupráci s knihovníky nebo třeba kaplany.

Fotka z vypravěčského představení na festivalu Struny dětem v pražském divadle Minor

Markéta Holá představila z projektů spolupráci s Dcerami politických vězňů, jejichž příběhy vypravěči ze Storyetlling.cz vyprávějí přímo ve školách. Zkušenosti mají také přímo s tréninkem učitelů i workshopy pro studenty.

Kde vyprávění zažít?

Pokud chcete zažít vyprávění, můžete navštívit pravidelné vyprávění u ohně pořádané vypravěči ze Story-telling.cz, které se konají v pražském CrossClubu pravidelně od jara do podzimu každé druhé úterý večer. Nebo lze vyrazit na mezinárodní festival živého vyprávění Kolotoč příběhů do Českých Budějovic, který organizuje Michala Piskačová. Letos se bude konat v půlce října v prostoru Horká vana. 

Adéla Vosičková: koláž fotek z festivalu Za dveřmi na Holešovickém výstavišti
Spustit audio

Související