004.cz

Zeptej se sám sebe!

Jestli hledáš odpověď na otázku, zda náhodou nejsi gay, zeptej se sám sebe!

Když mám sexuální sny nebo fantazie, je to o klucích nebo o dívkách?

Právě fantazie jsou nástrojem k sebepoznání. Sexuální orientace nemusí být u každého odjakživa 100% vyhraněná. Mnoho gayů prožívá příjemné pocity při milování a mazlení se ženou, mnoho z nich tak i svůj intimní život začíná, než poznají, že existuje něco mnohem přitažlivějšího. Po prozkoumání sexuálních představ při sexu tak lze leckdy odhalit, že ač se jednalo o heterosexuální styk, jeden z dvojice si představoval, že partner je stejného pohlaví. Pak bude pravděpodobně opravdu gay, který si bojí přiznat tuto orientaci a zakazuje si i zamilovat se do kluka. Člověk má také často problémy s odlišením erotických a neerotických citů. Mnoho homosexuálů své city interpretuje jako přátelství a naopak kamarádské vztahy k děvčatům pokládá za lásku. Tak může dojít k tomu, že si muž své zaměření uvědomí až po letech manželství. Směrodatně k odhalení orientace napomáhá analýza erotických fantazií a snů. Každý chlapec má v pubertě erotické sny, často při nich má i poluci. Může se zbytečně vystrašit, pokud k poluci došlo právě při snu o intimním styku s chlapcem. Tento typ poluce je možný i u heterosexuálů. I gay může mít poluci při představě dívek. Sny jsou pravdivější než fantazie, protože je nemůžeme vůlí ovlivnit. Špatně se však sledují, neboť je rychle zapomínáme. V 15 letech je i u gayů běžné, že mají erotické sny pouze o holkách, pak se tam však kluci objevují stále častěji a častěji, až jednoznačně převažují. Člověk sexuálně uzrává jako jablko na stromě, proto pozoruj, jak se vyvíjí a kam směřuje s věkem. Čím jsi starší, tím jsou sny a fantazie přesnější.

Když onanuju, co si při tom představuju? Kluka nebo holku?

V pubertě onanuje naprostá většina chlapců. Je to normální způsob, jak uvolnit sexuální napětí, neboť v tomto období ještě nepřichází v úvahu pohlavní styk. Onanii doprovázejí erotické představy, které se týkají osoby, která u chlapce vzbuzuje erotický zájem. Pokud se ve fantaziích objeví chlapec, nemusí to být ještě významné, ale převažují-li ve fantazii erotické představy o stejném pohlaví, nasvědčuje to o možném dalším homosexuálním vývoji. Nepodceňuj signály z erotických fantazií. Sny mohou být všelijaké, ale pokud se při masturbaci a plném vědomí vzrušuješ představou sexu s osobou stejného pohlaví, bude to s tebou takové, jak si to právě představuješ. Někdo by mohl namítnout, že si představuje souložící dvojici, muže a ženy. Pak se zkuste zeptat, koho z dvojice lépe znám? Kdo je v ní hlavní aktér?
Jinou variantou je onanie bez fantazie. Někdo může namítnout, že si při onanii vůbec nic nepředstavuje a mechanicky se uspokojí až k orgasmu. Onanie bez fantazie však svědčí především o homosexualitě; nežádoucí sexualita byla zablokována a schována v hloubi mysli. Možná je i nějaká deviace, kterou člověk ještě neumí pojmenovat.

Byl jsem či jsem zamilovaný do chlapce nebo do holky?

Záměrně si tuto otázku nespojujme s tím, s kým chodíme nebo s kým jsme chodili. To není směrodatné! Pokud neumíme definovat pojem zamilovanosti, vzpomeňte si, na koho často myslíte, s kým byste chtěli být. Je to spolužák nebo spolužačka? Stav zamilování je stav eroticky nabitý. Nezaměňujte jej s přátelstvím, byť velice blízkým a intenzívním.

Cítím jsem se jiný než ostatní kluci/holky?

Mladí gayové i lesbičky pociťují odlišnost od svých vrstevníků. Ta se může projevovat i v běžných otázkách:

Tomáš, 17 let: Když jsem mezi klukama, nemám o čem mluvit. Ostatní se baví, jaké měli zážitky s holkama, která má větší prsa a lepší nohy a já prostě pořád nemám co říct a není to snad ani tím, že jsem s žádnou holkou vlastně ještě nic neměl.

Tomáš nám zde dává najevo signál odlišnosti. My nyní již víme, že je gay, ale jeho odpověď na otázku odlišnosti není tak rozhodující, jako otázka sama. V otázce hodnocení dívek hraje svou roli to, zda nám není proti srsti popisovat prsa tak jako tak. Někdo může mít morální a etické zábrany se na veřejnosti chovat takto otevřeně.

Nejen v pubertě, ale již v dětství lze rozpoznat budoucí homosexuální zaměření. Mnohdy můžeme vystopovat prvky chování charakteristické pro druhé pohlaví, ale ne vždy jsou směrodatné a naopak. Mladí homosexuálové nemívají chuť k agresivním kolektivním hrám. Méně zlobí, rádi pomáhají v kuchyni a v domácnosti. Bývají za své chování chváleni. O to větší je pak zoufalství a zděšení rodičů, když se v pubertě ukáže, že takový chlapec je homosexuální. S tím zlobením to je však složitější. Když chlapec zlobí naopak až příliš hodně, může to být také znamení. V čem je rozdíl? Pokud si chlapec uvědomuje svou odlišnost, může si připadat méněcenný; zlobení mu tak kompenzuje sebevědomí. Stává se rošťákem pro dospělé a hvězdou pro vrstevníky.
Některé prehomosexuální děti samy velice brzy pociťují, že jsou jiné než ostatní. Jsou však i takoví jedinci, kteří až do puberty a někdy i po ní o své odlišnosti nemají ponětí.

Jak je to s dětskou sexualitou a objevováním těla opačného pohlaví?

Ony diskuse nad kvalitami ženského poprsí a těla se leckdy týkají i gayů. Jejich častý cit pro krásu a kvalitní estetické cítění dokáže popsat ženská prsa tak, jak to ani heterosexuál nedokáže. Někteří homosexuálové neříkají, že se jim ženská prsa nelíbí, naopak – rozhodně jim přijdou zajímavá a patřičně je okomentují.

Jaký je můj vztah k opačnému pohlaví?

Mirek, 14 let: Holky jsou moje nejlepší kámošky. S klukama si vůbec nerozumím, jsou drsný a vulgární a to mi nic neříká. S holkama se bavím i o sexu a hrozně mne to baví. Občas probíráme módní trendy a hodnotíme oblečení zpěvaček v Bravu. Taky si rozumíme v hudebním vkusu.

Existují kluci a holky, kteří si jakoby prohodili zájmy s opačným pohlavím. To je dáno změněnou či nevyhraněnou pohlavní identitou v dětství, která je pro gaye i lesbičky typická, není však podmíněná. Asi jen polovina takto se chovajících dětí se ukáže být v dospělosti homosexuální. Tento jev je také častý u transsexuálů, kteří se na rozdíl od gayů a lesbiček necítí kompatibilně se svým tělem a v představách žijí v opačném pohlaví. U gayů je běžná určitá zženštilost, ale není to podmínkou stejně jako u lesbiček, které často preferují kalhoty před sukní a motorku před autem.

Od raného dětství je u chlapců více než u dívek normální tzv. homosociální chování. Tedy kluci kamaráděj s klukama, o holkách si myslej, že sou blbý, ničemu nerozuměj atd. Kluk, který se baví s holkou, vzbuzuje pozornost a smích, když se začne nahlas říkat, že se s ní baví proto, že je je do ní hotovej apod. Tento trend se mění až v pubertě, kdy se chození s dívkou stává normální. Homosociální chování je přirozenou součástí sexuálního zrání a nesouvisí s homosexualitou. Je navíc i částečně podporováno – kupříkladu při hodinách tělesné výchovy jsou chlapci a dívky rozdělovány na dvě skupiny, kde při vytváření vztahu není volba mezi pohlavími možná. Vřelé vztahy mezi chlapci, kteří spolu leckdy společně masturbují, jsou běžné a nevypovídají o sexuální orientaci – viz jiná kapitola.

Když jdu po ulici, na koho se koukám? Hodnotím vzhled u kluků nebo u holek? Kde hledám lásku na první pohled? Za kým se na ulici klidně i ohlédnu?
 
Štěpán, 17 let: Stává se mi, že se zakoukám v tramvaji po nějakém klukovi a mám strašnou chuť se s ním začít bavit a kamarádit. Má hrozně pěkně ostříhaný vlasy a úžasný oči. Vydržel bych se do nich dívat věčnost…

Mnoho kluků si však nedokáže připustit, že se po klucích ohlížejí až moc. Vedle hodnocení oblečení, jež není směrodatné, hodnotí především obličej a krásu jeho těla.

Já tu holku mám fakt rád, ale když se podívám na Jardu, tak zčervenám. Jak to je? Který cit je opravdový?

Mít rád kohokoliv neurčuje sexuální orientaci. Můžeš mít rád své rodiče, svého psa. Můžeš říct, že své rodiče skutečně miluješ. Miluješ i svého psa. Ale není láska jako láska. Opravdové zamilování je jiné. Mladí kluci často zaměňují kamarádství za lásku.
Dejme tomu, že se seznámíš, někoho potkáš a najednou se stane něco velmi intenzivního. Tvůj pravý protějšek se ti jeví velice přitažlivý. Každý náhodný dotek působí jako elektrický šok. Zádové svaly se napínají. Žaludek pracuje na 120 %. Dochází k pocitu slabosti v kolenou, červenání, srdeční tep se zvyšuje o 30 až 60 %. Zrychluje se dech. Pánevní a stehenní svaly se stahují. Zorničky jsou rozšířenější, než by odpovídalo momentální intenzitě světla v místnosti. Tělo prahne po doteku. Nacházíš se tak ve stavu euforické závislosti na objektu své touhy. Jinými slovy: musíš milovanou osobu vidět, potřebuješ ji slyšet několikrát denně v telefonu, rozjímáš nad její fotografií, do extáze tě přivede vůně parfému, který používá. Je-li zamilovaný vzdálen od předmětu své lásky, je celý nesvůj, ztrácí chuť k jídlu, nespí, neustále myslí na milovanou osobu.
Jen pokud splníš výše uvedené, je to opravdová láska.

Zkus rozlišit mezi přitažlivostí a estetickým dojmem, který na tebe lidé dělají. To je velmi důležité. I naprosto jasně vyhraněnému homosexuálovi se může líbit žena, ale to, že se mu líbí, jak vypadá, neznamená, že ho skutečně sexuálně přitahuje.

Jak člověk dospívá, postupně vyjde najevo, kdo ho opravdu přitahuje. Pro mladého gaye nemusí být problém mít pohlavní styk se ženou. Sexuální vzrušivost mladých kluků do cca 20 let je tak vysoká, že je fakticky může vzrušit kdokoliv. Holka i kluk. Prožijí erotické vzrušení, mají orgasmus, ale neznamená to, že jsou heterosexuální, přestože to tak zcela zřetelně vypadá. Tato schopnost během let mizí a zůstává jen jedna varianta, s kým lze uskutečnit uspokojující sexuální akt.

Mám to zkusit s holkou?

Zkoušet to s holkou pro pocit jistoty je běžné, ale nutné to není. Neříkám, že to nejde, ale proč lámat holce srdce nebo riskovat s prostitutkou. Sex s holkou nemusí být nepříjemný, může přinášet sexuální ukojení jako třeba masturbace, ale není to důkazem orientace. Orientace je citová a sexuální náklonnost. Pokud ani jedno k ženám necítíš, fyzický experiment o ničem nerozhodne.

Když já pořád nevím, nepomohl by mi doktor?

Při nejistotě o vlastní sexuální orientaci je možné využít i přístrojů. Metoda na zjištění orientace se nazývá penilní pletyzmografie. O této metodě jsme připravili podrobný článek v následující kapitole. Je třeba zdůraznit, že lékař může pouze pomoci zjistit tvoje zaměření, ale rozhodující je tvé vlastní sebepoznání a sebepřijetí. Rozhodující pro rozpoznání sexuální orientace jsou erotické představy, sny, fantazie a kvalita erotické citové náklonnosti – zamilovanosti.

Při práci sexuologa je poté hlavním smyslem pomoci homosexuálně orientovaným pacientům, aby přijali svou orientaci a naučili se s ní žít v převážně heterosexuální společnosti. Pomáhá jim nalézt životní hodnoty a životní oporu, kterou často ztrácejí v důsledku nepochopení u členů rodiny, kterým se se svou orientací svěřili. Homosexuální život může být úplně stejně kvalitní a důstojný jako život heterosexuální. Lidé takto orientovaní mohou dosahovat a dosahují i nejvyšších kvalit života a naplnění jeho smyslu do takové míry, do jaké jim to jejich orientace umožňuje. Předpokladem k tomu je právě to, že akceptují svou sexuální orientaci a sebe jako jejího nositele.

Související články:

Zeptej se sám sebe! - komentáře

K článku není žádný komentář
pravidla pro veřejnost odkazy rubriky posledních 100 komentářů
© 2001 - 2023 Code004 / | ISSN 1214-4452 | Inzerujte na 004.cz | Powered by phpRS |