INZERCE

Bývalý starosta brněnských Židenic, politik hnutí ANO, René Novotný se v minulosti snažil prosadit zásadní změnu územního plánu, která jde výrazně na ruku tamnímu developerovi. Manželka exstarosty, soudkyně brněnského městského soudu Soňa Novotná, pak od téhož developera koupila výhodně byt. Bytový komplex ve fázi výstavby. Repro: facebook

Brněnský politik ANO lobboval za developera. Manželka, soudkyně, pak od něj koupila výhodně byt

Bývalý starosta brněnských Židenic, politik hnutí ANO, René Novotný se v minulosti snažil prosadit zásadní změnu územního plánu, která jde výrazně na ruku tamnímu developerovi. Manželka exstarosty, soudkyně brněnského městského soudu Soňa Novotná, pak od téhož developera koupila výhodně byt. Na otázky, z čeho manželé zafinancovali potřebných 4,5l milionu korun na koupi bytu, ani jeden z nich nezareagoval. V místě Novotným prosazované změny mají vyrůst viladomy, terasové objekty a věž s loftovými byty.

Už od roku 2015 se snažil brněnský developer Marek Vinter prosadit v městské části Židenice projekt nazvaný Bazén Brno Východ při Poliklinice Viniční. Ve změně územního plánu byl Vinterovi velmi vydatným pomocníkem tehdejší starosta za hnutí ANO, někdejší známý krasobruslař – mistr světa a olympionik René Novotný. Novotný hledal podporu pro změnu územního plánu v Židenicích i u tehdejšího primátora za ANO Petra Vokřála. A město začalo změnu územního plánu, silně tlačeného starostou Novotným (který v Židenicích, jimž starostoval, neměl překvapivě ani trvalé bydliště) řešit.

Jenže po čase se objevila obchodní operace, která Novotného mimořádně silný lobbing za stavbu bazénu hodila do zcela jiného světla, než bohulibé činnosti pro Židenice. Novotného čerstvá manželka, soudkyně Městského soudu v Brně Soňa Novotná, si totiž v roce 2018 velmi výhodně koupila byt právě od firmy developera Vintera. Přímo naproti zamýšlené velké stavbě. A Novotný, potažmo i ona, se tak dostali do silného podezření ze střetu zájmů.

Proč? Od počátku se na místě změny územního plánu projednávala výstavba bazénu a k němu náležícího parkovacího domu. Právě za tím účelem bylo prý zapotřebí rychle prosadit změnu a vyřízení všech podkladů, nutných ke stavbě. Vše probíhalo relativně rychle, ovšem starostové sousedících městských částí vyslovovali podiv nad tak mocně urychlovanou aktivitou. Na své otázky ale dostávali stále stejnou odpověď: „Je to kvůli bazénu a parkovacímu domu. Bazén v této části města citelně chybí.“

Po čase se ale začaly objevovat informace, že na místě plánovaného bazénu a parkovacího domu, kde je zeleň a zahrádkářská kolonie, mají vyjma bazénu a parkovacího domu vyrůst také stovky nových bytů. Magistrát města Brna vydal vloni v listopadu například stanovisko k vyhodnocení vlivu koncepce na životní prostředí na změnu územního plánu a stavbu. „Návrh předmětné změny územního plánu je bez variantního řešení, přičemž hlavním cílem je vytvoření podmínek pro realizaci těchto záměrů: výstavba plaveckého bazénu s wellness centrem, výstavba parkovacího domu se zelenou střechou a výstavba obytného souboru, odděleného od polikliniky a bazénu pásem zeleně.“ Tedy už šlo o výstavbu nového obytného prostoru.

Letos v lednu pak radní města Brna Filip Chvátal (KDU-ČSL) napsal bývalému místostarostovi Židenic Karlu Bernáškovi, který se o developerskou aktivitu zajímal, že se zastupitelstvo rozhodlo svým hlasováním změnu územního plánu vydat. „Územní pán města Brna pouze vytváří podmínky pro rozvoj v dané lokalitě. Konkrétní podoba samotné výstavby bude teprve utvářena. I přes vydání předmětné změny převažující část území o rozloze více jak 40 hektarů bude i nadále plnit funkci zahrádek. Všechny podrobné podmínky vzešlé z jednání s městskou radou i dalšími subjekty se budou projevovat v plánovací smlouvě a jsou zakotveny v memorandu mezi městem a investorem,“ odpověděl Chvátal písemně na ústně vznesený dotaz Bernáška na zasedání zastupitelstva.

Byt naproti

Až dosud tedy všechno vypadalo na relativně standardní, byť urychlený, postup při změně územního plánu v zájmu dobré věci. Jenže, jak už jsme uvedli výše, manželka nejintenzivnějšího lobbisty za změnu územního plánu, brněnská soudkyně Soňa Novotná, koupila za velmi výhodnou cenu byt v komplexu Juliana právě od firmy brněnského developera s „velmi vysokým výtlakem“ Marka Vintera.

Novotného manželka tedy od července roku 2018 vlastní nový byt za kupní cenu cca deset a půl milionu korun v rezidenci Juliana. Ta se shodou okolností nachází přesně naproti pozemkům, kde se má stavět nový komplex. Za oběma projekty stojí developer Vinter, který je shodou okolností podepsaný na kupní smlouvě se Soňou Novotnou.

Redakce má k dispozici Novotného dopis primátorovi Vokřálovi, v němž lobbuje za rychlou změnu územního plánu. List byl odeslán jen několik týdnů před uzavřením smlouvy na koupi bytu pro soudkyni Soňu Novotnou.

Byt Soni Novotné od Vinterovy společnosti Bílá hora v novostavbě v Židenicích, resp. Juliánově, má podlahovou plochu 165,5 metrů čtverečních. Novotná za byt zaplatila „jen“ 10 459 240 korun.

Ekonomický deník se proto obrátil na realitní kanceláře, kolik stál v době pořízení nemovitosti metr čtvereční bytu v takové lokalitě. „Vzhledem k cenám z roku 2018 v developerských projektech na exkluzivních místech již v tomto roce přesahovaly hladinu 100 tisíc korun za jeden metr čtvereční. Při výměře této bytové jednotky je tedy zřejmé, že podle vybavení a použitých materiálů se cena pohybovala v rozmezí 16 a 19 milionů korun,“ stojí ve stanovisku společnosti ZERO real.

„Bytová jednotka je umístěna v exkluzivní lokalitě s výhledem na celé město, její orientace je jih-západ. Bytová jednotka je obklopena zelení, napojena na veškerou infrastrukturu, která je v docházkové vzdálenosti. Jedná se o novostavbu z roku 2017,“ stojí dále ve vyjádření společnosti ZERO real. Jako příklad svého tvrzení společnost doložila nabídku na prodej dvou bytů v podobně žádaných lokalitách v Brně. Byt o rozloze 83 metrů v novostavbě v Žabovřeskách se prodává za víc jak 10 milionů a další byt o rozloze 126 metrů v jiné novostavbě v Ponavě pak za 12 milionů korun.

Bez zajímavosti není ani způsob hrazení koupě bytu. Soňa Novotná si na ni vzala třímilionovou hypotéku u Hypoteční banky. Další část, 2 959 240 korun, pak zaplatila z prodeje svého jiného bytu v Brně. Do 31. července pak měla uhradit ještě jeden milion korun ze „svých vlastních zdrojů“ a do třiceti dnů od uzavření smlouvy, tedy v srpnu 2018, pak měla ze „svých vlastních zdrojů“ zaplatit dalších 3 a půl milionu korun.

Faksimile kupní smlouvy Soni Novotné. Soudkyně na výzvy Ekonomického deníku k vysvětlení nereagovala. Repro: ED

Novotná přitom v té době neměla žádný závratný zdroj příjmů, pracovala sice jako asistentka na brněnském soudu, ale do lukrativně výrazně zajímavější funkce soudkyně byla jmenována jen pouhý rok a něco před realizovanou realitní transakcí. Jisté problémy problémy finančního rázu měl v té době i její manžel René Novotný. Od roku 2013 čelil dlouho probíhající žalobě o majetkové vyrovnání, kterou na něj podala jeho exmanželka, a dřívější krasobruslařská partnerka, Radka Kovaříková.

Nulová reakce exstarosty i jeho ženy

Redakce proto oslovila jak soudkyni Soňu Novotnou, tak jejího manžela Reného Novotného, aby doložili, jakým způsobem, a z jakých zdrojů, byt v brněnské rezidenci Juliána financovali. Ani jeden z nich ovšem na zaslané otázky ani přes urgence nezareagoval.

René Novotný je spoluvlastníkem nemovitosti v Ochozu u Brna, trvalé bydliště má psáno v Židenicích v Dykově ulici. Soňa Novotná je vyjma bytu v komplexu Juliana spoluvlastnicí nemovitosti ve Vyškově.

Ekonomický deník se pokoušel ověřit informace v majetkovém přiznání Soni Novotné, které musí odevzdávat na Nejvyšším soudu. Podle mluvčího soudu Petra Tomíčka ale nejsou tyto dokumenty veřejně přístupné.

Redakce soudkyni Novotné položila tyto otázky:

Můžete prosím doložit, odkud pocházejí částky 3,5 miliónu korun a 1 milión korun, které jste měla při koupi bytu hradit z vlastních zdrojů?

Kdy a jakým způsobem jste prosím popisované částky zaplatila, můžete to prosím doložit nějakou stvrzenkou, fakturou? Můžete prosím doložit, kdy jste zaplatila částku 3 milióny korun po prodeji vašeho původního bytu?

Kdo byt prosím skutečně kupoval? Vy nebo váš manžel René Novotný?

Přijde vám prosím částka 10 459 240 korun v místě a čase obvyklá, když kupci padesátimetrových bytů ve stejném domě platili kolem 5 miliónů korun a vy za byt víc jak 160metrový „jen“ 10 459 240 korun, což v přepočtu na metry nesedí?

Nevnímáte prosím jako možný problém, že jste koupila byt od firmy člověka, který se na druhé straně ulice snaží prosadit velký developerský projekt, a váš manžel mu v tom velmi aktivně politicky pomáhal od roku 2015 prosazením územního rozhodnutí, mimo jiné u někdejšího primátora Petra Vokřála?

Jak dobře se prosím znáte ing. Markem Vinterem?

Rezidenční čtvrť. A co bazén?

Otázky podobného typu pak Ekonomický deník zaslal i developerovi Marku Vinterovi. Ani on přes urgenci nezareagoval. Projekt, který mu svým lobbingem pomohl vydatně podpořit exstarosta Židenic Novotný, by měl být obří a velkolepý, v místě by dle plánů měla vyrůst pětistovka luxusních bytů. Navrhujeme novou rezidenční čtvrť mezi Židenicemi a Vinohrady. Lokalita se nachází v těsné blízkosti nemocnice a plánované plavecké haly. Plánujeme pestrou typologii bytových staveb, jenž budou organicky umístěny ve svahu. Vzniká tak zajímavý urbanistický celek s celou řadou benefitů od velkého podílu zeleně mezi budovami až po panoramatické výhledy na Brno. Celkem 44.000m2 HPP je rozděleno do tří etap s celkem 10 objekty různé typologie od viladomů přes terasové objekty až po věž s loftovými byty. Lokalita přináší pro město cca 500 nových bytů,“ lze se dočíst o Vinterově projektu na webové stránce společnosti Free Architects. Z článku vede odkaz na akciovou firmu Avrio Invest, jejímž předsedou představenstva je Marek Vinter. Tam se ovšem o projektu „Obytný soubor Šedova“ dočíst nelze. Zato je na stránkách prezentován projekt Juliana, kde získala byt soudkyně Soňa Novotná, a v dohledné době se má začít druhá etapa výstavby.

Vizualizace projektu „Obytný soubor Šedova“ Brno od společnosti Free Architects. Repro: freearchitects.cz/

Na jiném serveru pak lze dohledat k projektu, který dostal šanci díky Novotným tlačené změně územního plánu, ještě konkrétnější údaje. „U ulice Šedova má vyrůst nový obytný komplex skládající se z 9 budov: několika viladomů, terasových domů, nebo výškové 14-patrové budovy. Komplex bude obsahovat 500 bytů a 628 parkovacích míst. Výstavba měla být podle původních plánů dokončena v roce 2021. Stavět se však dosud nezačalo,“ lze se dočíst na brněnském stavebním webu. O povolení EIA žádala akciová společnost Semira, jejímž předsedou představenstva je Marek Vinter.

Další vizualizaci projektu lze nalézt na Facebooku.

Jedinou reakcí na otázky Ekonomického deníku, kterou jsme obdrželi, je odpověď místopředsedy brněnského městského soudu Zdeňka Sýse. „Podatelna zdejšího soudu předložila vedení soudu váš mail, kde se dožadujete odpovědí od soudkyně zdejšího soudu Mgr. Soni Novotné. Vzhledem k tomu, že vaše dotazy směřují do čistě soukromé sféry soudkyně Mgr. Novotné, byl jí Váš mail postoupen a přeposlán. V další komunikaci se obracejte přímo na soudkyni Mgr. Novotnou a nevyužívejte mail podatelny soudu, která je prioritně určena účastníkům řízení, jejich právním zástupcům a dalším osobám výhradně pro komunikaci ve věcech výkonu soudnictví,“ zareagoval na podnět Ekonomického deníku pověřený místopředseda soudu Zdeněk Sýs.

Magistrát změnu potvrdil, reagovala dokonce sama primátorka Vaňková

Dotazy byly zaslány i na brněnský magistrát. Zajímalo nás, jak daleko je změna územního plánu v Židenicích a případné „první kopnutí do země“ je. Nejprve odpověděla tisková mluvčí. Schválení změny územního plánu potvrdila. „V současné době neprobíhají žádná jednání týkající se změny platného Územního plánu města Brna v dané lokalitě, která by byla Odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města, jakožto úřadu územního plánování, známa,“ začala svou odpověď mluvčí Radka Loukotová.

„Pro úplnost uvádíme, že byla v minulosti zkráceným postupem pořizována změna v dotčeném území z podnětu samosprávy města Brna, nikoli na žádost soukromé fyzické či právnické osoby, písemně uplatněného u pořizovatele určeným zastupitelem označená B5/18-CM, MČ Brno-Vinohrady, MČ Brno-Židenice, k.ú. Židenice, lokalita Viniční – Šedova. Návrh na změnu územního plánu, včetně výstavby bytového komplexu, byl podán určeným zastupitelem (dopisem č.j.: KNA 32/2018 ze dne 27. června 2018),“ podotkla mluvčí. Tedy o necelý měsíc dříve, než si Soňa Novotná koupila byt v bytovém domě Juliana.

„Cílem změny je změna stávajících funkčních ploch územního plánu města Brna v lokalitě Viniční – Šedová za účelem výstavby plaveckého bazénu s wellness centrem, výstavby parkovacího domu a prověření změny ploch nestavebních volných pro stavební využití za účelem výstavby obytného souboru,“ stojí v dokumentu z roku 2018. V jiných dokumentech, o rok později se už nepíše o „prověření změny ploch nestavebních volných pro stavební využití za účelem výstavby obytného souboru“, ale už přímo o výstavbě „obytného domu“.

Odklepnuto

„Obsah změny byl schválen usnesením Zastupitelstva města Brna na 41. zasedání konaném dne 4. 9. 2018, následně dne 21. 8. 2019 byl návrh změny prezentován a projednán na veřejném projednání. Po vyhodnocení výsledků projednání a upravení návrhu změny byl zastupitelstvu předložen materiál k jejímu vydání. Zastupitelstvo vydalo předmětnou změnu územního plánu formou opatření obecné povahy (č. 2/2020), které nabylo účinnosti dne 31. 1. 2020,“ vysvětluje běh událostí mluvčí Radka Loukotová.

Vzápětí po tiskové mluvčí zareagovala sama primátorka Markéta Vaňková. „Pan René Novotný byl jako tehdejší starosta městské části Brno-Židenice a jako předseda Komise Rady města Brna pro tělovýchovu a sport v minulém volebním období jedním z iniciátorů podpory projektu nového bazénu v Židenicích u polikliniky Viniční, takže se asi dá konstatovat, že za něj lobboval. Není to však žádná tajná informace či spekulace, vše je možné velmi snadno dohledat na internetu. V současné době je především věcí investora, jak bude dál postupovat,“ uvedla primátorka Brna. A dodala: „To, za jakých okolností a za jakou cenu rodinní příslušníci pana Reného Novotného pořizují nemovitý majetek, mi nepřísluší zjišťovat. Samozřejmě i v tomto případě jsou k dohledání informace na internetu, není ale vhodné, abych jejich relevantnost z pozice primátorky ověřovala.“

Jan Hrbáček