Souboj umělých inteligenci na virtuálních stíhačkách

07.09.2020 22:39

Populární americká vojenská agentura pokročilých projektů DARPA uspořádala virtuální klání ve stylu Top Gun „AlphaDogfight Trials“. V této soutěži změřily síly umělé inteligence, jejichž specializací je pilotovat simulované tryskáče. Poté, co se inteligence navzájem vyřadily v digitálních soubojích na virtuálních letounech F-16, si to vítězná inteligence rozdala se špičkovým lidským pilotem.

Soutěže se zúčastnily inteligence celkem osmi různých týmů. Byli mezi nimi giganti z velkých korporací, jako s Lockheed Martin a Aurora Flight Sciences, což je součást Boeingu, ale také menší a méně známí hráči, jako Georgia Tech Research Institute a Heron Systems.

Právě tyto týmy v současné době intenzivně vyvíjejí umělé inteligence pro bezpilotní tryskové bojové drony, jako je Kratos XQ-58A Valkyrie či Loyal Wingman od Boeingu. Takové zbraňové systémy se stávají stále populárnějšími a brzy by mohly změnit podobu letectva řady zemí. Umělé inteligence by mohly létat zcela autonomně anebo se z nich stanou šikovní kopiloti lidských pilotů. V takovém případě umělé inteligence nejspíše převezmou rutinní úkony, manévrování a taktické záležitosti, zatímco lidský pilot bude ve funkci manažera mise, případně souboje, který bude číst kontext a záměry protivníků.

Soutěž začala již na podzim 2019. Tehdy se umělé inteligence zelenáči snažily naučit základy pilotování stíhaček. Lidští diváci byli svědky řady „nehod“, kdy inteligence nabouraly do země nebo „zapomněly“ na protivníka.

Manažer projektu AlphaDogfight Trials, bývalý letec na F-16 a zkušební pilot, plukovník Dan Javorsek, to přirovnává k rané éře NASA, kdy explodovala jedna vypouštěná raketa za druhou. Na počátku letošního roku proběhlo druhé kolo soutěže, kde už inteligence obstály lépe. Jejich virtuální F-16 nepadaly a už se dokonce pouštěly do soubojů.

Třetí kolo soutěže proběhlo ve dnech 18. až 20. srpna (2020). Inteligence pilotující letouny F-16 se střetávaly v soubojích jeden na jednoho, kde bojovaly palubními kanony, ve stylu klasických soubojů 2. světové války, v nichž ještě letouny nebyly vybaveny raketami. V těchto soubojích nakonec zvítězila inteligence společnosti Heron Systems, která bojovala extrémně agresivně. Cenou za vítězství byl souboj s lidským pilotem F-16, který je znám pouze pod volacím znakem „Banger“. Je o něm známo, že je z elitní Weapons School na nevadské letecké základně Nellis Air Force Base. Inteligence Heron Systems smazala lidského pilota z virtuální oblohy jednoznačným výsledkem 5:0.

 

Zdroj: https://www.osel.cz/