Hlavní obsah

Nejosamělejší slon světa se vydá vstříc lepšímu životu

Novinky, Michael Švarc

Stal se symbolem aktivistů bojujících za práva zvířat po celém světě. Sloní samec Kaavan, který si vysloužil přezdívku nejosamělejší slon světa, může nyní konečně opustit domovskou zoo v pákistánském Islámábádu a vydat se vstříc lepšímu životu. Podle veterinářů je k tomu zdravotně způsobilý, napsal server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Slon poputuje nejspíš do Kambodže.

Článek

V zoologické zahradě Marghazar strávil Kaavan více než 35 let. Poté, co jeho družka v roce 2012 uhynula, byl slon bez společnosti, bojoval prý se samotou a žil ve špatných podmínkách, za což byla instituce mnohokrát kritizována.

Aktivisté mohou nyní slavit, protože sloní samec dostal zelenou a může instituci konečně opustit. S největší pravděpodobností poputuje do Kambodže, kde bude mít nejen lepší prostředí, ale i společnost svých zvířecích druhů. O přemístění dlouho usilovali nejen aktivisté, ale také známé osobnosti, včetně zpěvačky Cher. Vyšlo totiž najevo, že zoo péči o zvířata zanedbává, v květnu proto pákistánský nejvyšší soud rozhodl o jejím uzavření.

Rekonvalescence bude dlouhá

Páteční zdravotnická prohlídka ukázala, že slon Kaavan váží více, než by měl, zároveň však vykazuje znaky podvýživy. V žalostném stavu jsou i jeho nehty, protože žil desítky let ve výběhu, který neměl vhodnou půdu a škodil jeho nohám.

„Záchrana naneštěstí nepřišla včas pro dva lvy, kteří pošli při pokusu o přesun koncem července. Místní chovatelé v jejich blízkosti rozdělali oheň, aby je donutili vlézt do přepravních beden,“ uvedl mluvčí organizace Four Paws Martin Bauer. Dodal, že organizace byla pozvána, aby pomohla s bezpečným přemístěním zbylých zvířat ze zoo.

Rekonvalescence sloního samce bude podle Bauera dlouhá, do divočiny logicky nemůže, nový domov proto najde v takzvané svatyni. Šrámy prý však nemá jen na těle, ale i na duši. „Rozvinulo se u něj také stereotypní chování, například celé hodiny třese hlavou sem a tam. To je hlavně z důvodu, že se nudí,“ doplnil mluvčí Four Paws.

Truchlící sloni v polské zoo dostanou na povzbuzení konopný olej

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám