Požáry v Kalifornii sežehly rekordní dva miliony akrů půdy. Nejhorší období teprve přichází

Ničivé požáry v Kalifornii letos sežehly přes dva miliony akrů půdy (809 371 hektarů), pro tento americký stát rekord, píše agentura AP. Kalifornští hasiči dál bojují s desítkami požárů. Kvůli vedrům se výrazně zvýšilo i množství odebírané elektrické energie. V Oregonu ve středu lehly popelem stovky domů, guvernérka v této souvislosti varovala před ztrátami na životech. S plameny bojují i státy Kalifornie a Washington.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Sacramento (Aktualizováno: 23:54 9. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebývale prudkým požárům v Oregonu o celkové rozloze 120 tisíc hektarů padly za oběť stovky obydlí. Guvernérka států Kate Brownová na tiskové konferenci sdělila, že současná živelní katastrofa by mohla způsobit největší ztrátu na životech a majetku v dějinách státu. Kolik si požáry v tomto státě dosud vyžádaly životů, ale nesdělila.

Města Detroit ve středním Oregonu, dále Blue River a Vida na tichomořském pobřeží a Phoenix a Talent v jižní části státu byla z velké části zničena, uvedla Brownová. Evakuovány byly tisíce lidí a statisíce obyvatel jsou bez proudu.

V kaňonu Santiam východně od města Salem musely úřady odvézt do bezepečí na 1450 trestanců z tamních věznic. Několik domů podle tamní policie shořelo také v největším městě oblasti Mill City.

Nejvíce překvapivé na smutném rekordu je, jak brzy byl zaznamenán, uvedla mluvčí kalifornského úřadu pro lesnictví a boj proti požárům Lynne Tolmachoffová. Doplnila, že nejnebezpečnější období z hlediska požáru přitom ještě nenastalo.

„Je to poněkud znepokojující, protože září a říjen jsou historicky našimi nejhoršími měsíci, pokud jde o požáry,“ uvedla s tím, že toto období většinou provází vedra, sucho a silný vítr.

Poslední rekord byl zaznamenán v roce 2018, kdy požáry v Kalifornii sežehly 1,96 milionu akrů (793 184 hektarů). Celkovou rozlohu oblastí zasažených plameny v daném roce kalifornští hasiči podle AP začali zaznamenávat v roce 1987.

Počasí nepomáhá

Druhé největší americké město Los Angeles zaznamenalo v neděli svou dosud nejvyšší naměřenou denní teplotu. Rtuť teploměru se na předměstí Woodland Hills západně od centra města vyšplhala přes hranici 49,4 stupně Celsia.

Vedra provázená horkým větrem v Kalifornii meteorologové předpovídají i pro nadcházející dny, což může požáry ještě zhoršit | Foto: Steve Russo | Zdroj: Reuters

Vedra provázená horkým větrem v Kalifornii meteorologové předpovídají i pro nadcházející dny, což může požáry ještě zhoršit. Nařízení k evakuaci bylo nově vydáno i pro obyvatelé dalších horských oblastí, zatímco největší z požárů - Creek Fire - devastoval les na západním svahu pohoří Sierra Nevada.

Hasiči před plameny zachránili malé město Shaver Lake, které ohrožoval požár z okolních svahů. V odlehlé obci Big Creek bylo podle místního obyvatele Tobyho Waita zničeno zhruba 30 domů.

„Asi polovina soukromých domů shořela,“ řekl s tím, že snad ani nelze slovy vyjádřit, jak zdrcující jsou následky požáru pro tamní obyvatele.

Škola, kostel, knihovna a místní vodní elektrárna byly požáru ušetřeny, řekl Wait místnímu deníku The Fresno Bee. Strážníci na místě dohlíželi na evakuaci. Doufají, že se podaří zabránit tomu, aby se požár přesunul dále na západ směrem k Yosemitskému národnímu parku.

Tisícovky hasičů

Největší z požárů, který propukl v pátek, dosud sežehl zhruba 295 čtverečních kilometrů porostu. Zapojeno do jeho hašení bylo 860 hasičů. V sobotu záchranáři a vojenské vrtulníky do bezpečí evakuovali 207 lidí, kteří zůstali uvězněni v populárním tábořišti u přehrady Mammoth Pool.

S 23 ohnisky v Kalifornii bojuje 14 800 hasičů | Foto: Steve Russo | Zdroj: Reuters

Další větší požáry vypukly v jižní Kalifornii a donutily k evakuaci některé obyvatele okresů San Bernardino a San Diego. Příčinou požáru v okrese San Bernardino podle místních hasičů bylo vzplanutí „pyrotechnického zařízení tvořícího kouř“ na oslavě k odhalení pohlaví očekávaného dítěte. Požár vznikl v sobotu ráno v El Dorado Ranch Park, odkud se rozšířil dále na sever.

S 23 ohnisky v Kalifornii bojuje 14 800 hasičů. Od 15. srpna stát zaznamenal již přes 900 požárů, většinu z nich způsobily blesky. Požáry si dosud vyžádaly osm obětí na životech a zničily bezmála 3300 budov.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme