kamagra en 24 horas €14.42

Takhle to slušelo Lucii Vondráčkové na křtu očekávané knihy Nouzový stav!

Architektonický skvost, trojosá barokní sala terrena ve Valdštejnské zahradě, patřící k Senátu, ožila významnou společenskou událostí. Nedávné vyhlášení nouzového stavu inspirovalo režiséra, scenáristu, spisovatele a fotografa Ivana Fílu ke vzniku unikátní knihy NOUZOVÝ STAV – ZÁPISKY CESTOVATELE ČASEM. Jako Chodec, pábitel, prochází osiřelou Prahou a při svých zastaveních vykresluje osudy lidí, kteří se do známých i méně známých míst vepsali, oživuje vlastní vzpomínky a popisuje pocity, které ho provázejí. Vzniklo tak 66 mikro příběhů a 105 černobílých uměleckých fotografií, v nichž autor jedinečným způsobem zachycuje neobvyklou dobu a magii okamžiku. Tuto výjimečně krásnou knihu pokřtili pod záštitou místopředsedkyně Senátu Miluše Horské herec Miroslav Donutil, herečka Taťjana Medvecká a zpěvačka a herečka Lucie Vondráčková. Pozvání přijala i mladá úspěšná herečka Zuska Velichová, překladatelka Anna Kareninová, kterou si jako vůbec první vybral Milan Kundera na překlad svého románu Slavnost bezvýznamnosti do češtiny, operní diva Andrea Kalivodová, herečka Bára Fišerová, herec Milan Enčev, gynekolog Pavel Calta, textař Ivo Plicka a houslistka Markéta Muzikářová.

„Původně to začalo několika příspěvky na Facebooku, jejichž ohlas stále stoupal a lidé mi psali, ať pokračuji, že jim zpříjemňuji rána. A tak jsem pokračoval. Byl to ohromný stres, neboť jsem každý den musel vymyslet, napsat a vyfotografovat jeden příběh a brzy ráno ho publikovat. Když jsem se někdy trochu opozdil, lidé mi psali, jestli se něco se mnou nestalo a zda jsem v pořádku. Doslova mě „probičovali“ celým nouzovým stavem, že jsem to vydržel a měl inspiraci až do konce. Vznik téhle knihy je i jejich zásluha. Bez jejich zpětné vazby bych to nedokázal,“ dodává autor Ivan Fíla.

Když si známý režisér a scenárista uvědomil, jakou mají jeho příspěvky odezvu, a že si na nich jeho čtenáři vyvinuli jakousi závislost, začal pomýšlet na knižní vydání, do kterého ho navádělo i jeho okolí. Lidé mu psali, že by si přáli, aby jeho příspěvky vyšly jako kniha.
„Během nouzového stavu ve mně ožila stará láska k černobílé fotografii, s kterou jsem se kdysi, ještě během studií a po nich, úspěšně živil a procestoval půlku světa, a později mi byla oporou při vizuálních kompozicích mých hraných i dokumentárních filmů. A láska k psaní, ať už to byly krátké povídky, básně, později filmové scénáře, a nyní romány a divadelní hry, mě doprovázela už od dětství. A tak jsem spojil obraz a text a začalo vznikat něco, co mně i jiným dělalo radost a dodávalo sílu v této těžké době,“ svěřil své pohnutky k tvořivosti během nouzového stavu Fíla.
Fíla jako literát debutoval veleúspěšným románem Muž, který stál v cestě (2018) o Františku Krieglovi, hrdinovi srpna 1968, který jako jediný nepodepsal moskevskou kapitulaci. Kniha se za dva roky dočkala už tří vydání a šesti dotisků. Verze radioknihy se loni v srpnu stala nejposlouchanějším pořadem na ČR Plus a dodnes ji slyšelo už přes milion posluchačů. Fílův další román Rytec kamejí (2019), surrealistická pohádka o nesmrtelnosti a věčné lásce, sklidila nadšený ohlas jak u literárních kritiků, tak u čtenářů.

Taťjana Medvecká respektovala nařízení vlády a zdržovala se doma, v kruhu svých blízkých. Procházky si užívala zprostředkovaně, skrze příběhy a fotografie Ivana Fíly.
„Řekla bych, že Ivan příběhy přitahuje a taky má velkou fantazii. Jako ukázněný senior jsem jarní měsíce koronakrize trávila spíš zušlechťováním zahrady a údržbou domu než výlety po Praze. O to víc si cením přístupu Ivana Fíly, který, coby zvídavý umělec, nelenil a liduprázdnou Prahu zažil a originálně ji vyfotil. Někdo ztloustnul, někoho ochromil strach, někdo z krize vytěžil knihu. Dobré skóre pro Ivana,“ poznamenala ikona Národního divadla a jedna z nejznámějších českých hereček Taťjana Medvecká.

Knize přišel požehnat i letitý známý Ivana Fíly, herec Miroslav Donutil.
„S Ivanem Fílou se známe již dlouho, seznámili jsme se při obsazování do filmu Lea, ke kterému Ivan napsal scénář, a i ho režíroval. Líbí se mi na něm, jak je zarputilý. Když si něco zamane, rozhodně se to stane. S knihou si plánuji projít Prahu a na místech Ivanem zvěčněných se zastavím a přečtu si příběhy s nimi spojené. Je to jako jedinečný průvodce Prahou“, smál se známý herec a bavič Miroslav Donutil.

Mezi pravidelné čtenáře Ivanových příspěvků patří i zpěvačka Lucie Vondráčková.
„Ivan, jako ti nejlepší filmaři, vidí svět v obrazech. Vychází z reality, které dává naprosto jedinečný a dramatický nádech, má prostě dar vyprávět příběhy. Během koronavirové planetární pauzy jsem je jen hltala a jsem ráda, že pokračuje i teď, když přesídlil do Jeseníku, je to výjimečně inspirativní čtení,“ svěřila se Lucie Vondráčková.

Krize mnohdy bývá katarzí. Pro Ivana Fílu z ní vykrystalizovalo dílo, které nechť je nadčasovým mementem doby, kdy se celý svět zpomalil, zastavil, uzavřel se do sebe a donutil společnost zamyslet se nad svou vlastní identitou a mortalitou.

Foto: archiv Ivana Fíly

Kategorie Hvězdné aféry

Mohlo by se Vám líbit