Hlavní obsah

Požáry v Kalifornii nabírají na síle, teploty dosahují 45 stupňů

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
San Francisko

Ničivé požáry v Kalifornii letos sežehly více než dva miliony akrů půdy (8094 kilometrů čtverečních), což je pro tento americký stát rekord, uvedla v noci na úterý agentura AP s odvoláním na kalifornské hasiče. Evakuována musela být i observatoř Mount Wilson. Stát se potýká s velkými vedry, naměřena byla dokonce teplota 49,4 stupně Ceslia, dnes by teploty někde mohly dosáhnout až na 45 stupňů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Kalifornii Video: AP

 
Článek

S 24 požáry lesa bojuje přes 14 800 hasičů. Největší je požár Creek, který hoří na 315 kilometrech čtverečních. Sežehl už přes  25 budov. V sobotu muselo být evakuováno 207 turistů, které uvěznil v populárním tábořišti u přehrady Mammoth Pool. Hasiči doufají, že se podaří zabránit tomu, aby se požár přesunul dále na západ směrem k Yosemitskému národnímu parku.

Evakuovalo se také odlehlé město Alpine kvůli požáru Valley u San Diega. Evakuována byla také známá observatoř Mount Wilson kvůli požáru Bobact u Los Angeles. Hasiči před plameny zachránili malé město Shaver Lake, které ohrožoval požár z okolních svahů.

Kalifornie se změnila v ohnivé peklo

Amerika

Další větší požáry vypukly v jižní Kalifornii a donutily k evakuaci některé obyvatele okresů San Bernardino a San Diego. Příčinou požáru v okrese San Bernardino podle místních hasičů bylo vzplanutí „pyrotechnického zařízení tvořícího kouř” na oslavě, která se konala při příležitosti zveřejnění pohlaví očekávaného dítěte. Požár vznikl v sobotu ráno v El Dorado Ranch Park, odkud se rozšířil dále na sever.

Foto: Noah Berger, ČTK/AP

Požár Creek v Kalifornii

Od 15. srpna Kalifornie zaznamenala přes 900 požárů, většinu z nich způsobily blesky. Požáry si dosud vyžádaly osm obětí na životech a zničily bezmála 3300 budov.

Rekord padl na začátku sezóny požárů

Nejvíce překvapivé na smutném rekordu spálené plochy je, jak brzy byl zaznamenán, uvedla mluvčí kalifornského úřadu pro lesnictví a boj proti požárům Lynne Tolmachoffová. Doplnila, že nejnebezpečnější období z hlediska požáru přitom ještě nenastalo. „Je to poněkud znepokojující, protože září a říjen jsou historicky našimi nejhoršími měsíci, pokud jde o požáry,” uvedla s tím, že toto období většinou provází vedra, sucho a silný vítr.

Los Angeles zaznamenalo v neděli svou dosud nejvyšší naměřenou denní teplotu. Rtuť teploměru se na předměstí Woodland Hills západně od centra města vyšplhala přes hranici 49,4 stupně Celsia. Vedra provázená horkým větrem v Kalifornii meteorologové předpovídají i pro nadcházející dny, což může požáry ještě zhoršit. Ve vnitrozemí státu by teploty i v úterý měly dosáhnout až na 45 stupňů, na pobřeží pak asi 35 stupňů.

Vzhledem k nynějším vedrům se výrazně zvýšilo množství odebírané elektrické energie, kterou lidé využívají na pohon klimatizací. Tamní přenosová soustava začíná být přetížená, rozvody také na některých místech ohrožuje oheň. Podle představitele společnosti, která síť ve státu spravuje, hrozí milionům lidí výpadky proudu, pokud se nepodaří poptávku po energii snížit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám