Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Začne soud s mužem, jenž v mustangu nedaleko Špindlerova Mlýna usmrtil elitního zpravodajce

Dopravní nehoda dvou osobních vozidel, Hořejší Vrchlabí směr Špindlerův Mlýn. Nehoda se stala v sobotu 21. 9. 2019. foto: Hasiči města Špindlerův Mlýn

Původní zpráva
PRAHA - Do pravotočivé zatáčky nedaleko Špindlerova Mlýna vjíždí ve vysoké rychlosti Ford Mustang. Jeho řidič však „sporťák“ nezvládne, ocitá se v protisměru a čelně se střetává s posádkou Škody Rapid. V ní na místě umírá jeden muž. Jeho spolujezdkyně je s vážným zraněním letecky transportována do nemocnice. Od tragické události z loňského září, při které zahynul generál Milan Jakubů (49), uběhl téměř rok. A jak zjistily Lidové noviny, pachatele čeká již tento týden soud.
  9:19

„Mohu potvrdit, že ve čtvrtek by mělo u Okresního soudu v Trutnově proběhnout hlavní líčení ve věci nehody z 21. září 2019,“ řekla LN Věra Adámková z Okresního státního zastupitelství v Trutnově. Už před časem policie uvedla, že pachatele chce obžalovat z dvou trestných činů. A sice usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví.

Prezident Miloš Zeman 28. října při příležitosti státního svátku jmenoval na...
Dopravní nehoda dvou osobních vozidel, Hořejší Vrchlabí směr Špindlerův Mlýn....

Jakubů přitom patřil mezi elitní české zpravodajské důstojníky. Byl zástupcem ředitele Vojenského zpravodajství (VZ). Měl na starosti například budování strategické obrany proti útokům hackerů. Ani po roce na něj bývalí kolegové nezapomněli.

„Stále na něj uvnitř organizace pamatujeme. Mluvil jsem s mnoha lidmi z české i mezinárodní bezpečnostní komunity, kteří na něj vzpomínají také jen v dobrém. I to ukazuje, jaké jméno Milan Jakubů měl,“ sdělil LN Jan Beroun, šéf vojenské rozvědky.

Na lavici obžalovaných usedne ve čtvrtek amatérský závodník Vojtěch Ch. Pravě on byl v kritickém momentu za volantem fordu. Hrozí mu šest let za mřížemi.

V zatáčce rychlost 150 km/h

K vyšetřování okolností nehody si policie přizvala soudní znalce. Ti vyloučili, že by příčinou střetu mohla být závada na některém z automobilů. Orientační zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla po havárii u řidiče fordu negativní. Hlavní příčinou tragické srážky tak podle zjištění znalců byla vysoká rychlost. Do generálova vozu měl protijedoucí automobil narazit rychlostí údajně až 150 km/h.

„Součástí spisového materiálu je kompletní znalecký posudek z oboru silniční dopravy. Z jeho závěru vyplynulo, že řidič vozidla Ford Mustang měl v daném úseku silnice výrazně překročit nejvyšší povolenou rychlost a také překročit nejvyšší možnou rychlost pro bezpečné projetí pravotočivé zatáčky. Vysoká rychlost pak sehrála roli také v reakčním čase obou řidičů, potřebném k možnému odvrácení či k minimalizování následků střetu,“ popsala policejní mluvčí Eva Prachařová.

Bezprostředně po nehodě se objevila podezření, že ford byl součástí skupiny vozů, které u krkonošského střediska v inkriminované době závodily. To však řidič mustangu Vojtěch Ch., který se v minulosti účastnil amatérských automobilových soutěží, odmítl. On i jeho dvanáctiletý spolujezdec vyvázli z nehody s lehkými zraněními. Naopak těžkými poraněními skončil střet vozidel Ford a Škoda Rapid pro manželku generála, kvůli nim se nemohla zúčastnit ani manželova pohřbu.

Jakubů patřil mezi nejvýše postavené české zpravodajské důstojníky. Řadu let působil jako zástupce ředitele Vojenského zpravodajství. Na starosti měl technické záležitosti. U příležitosti státního svátku 28. října ho v roce 2017 prezident Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála. Byl také vášnivým fotbalistou, hrával za rezervní tým TJ Sokol Býchory na Kolínsku.

„Milan Jakubů byl za každých okolností slušný, čestný a férový člověk. Zároveň byl skromný. Jeho slova měla váhu a vždy se na něj dalo spolehnout. Bylo mi ctí ho poznat nejen jako kolegu, považoval jsem jej i za svého přítele. Je těžké uvěřit, že od té tragické události uběhl již téměř rok,“ uvedl pro LN šéf armádních zpravodajců Jan Beroun.

Ministerstvo dopravy chystá úpravu bodového systému. V návrhu, který jednomyslně schválila vláda a posoudí jej poslanci, se počítá se zpřísněním postihů i za výrazné překročení povolené rychlosti. Neukázněným řidičům by v případě schválení návrhu měla nově hrozit maximální pokuta ve správním řízení 25 tisíc korun a k tomu i zákaz řízení na osmnáct měsíců. Nový bodový systém by mohl začít platit od roku 2022.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!